Česká veřejnoprávní média: Konečně se zakódujte a internet nechte na pokoji
i Zdroj: Marie Čcheidzeová, Creative Commons, CC BY-SA 4.0
Zábava Článek Česká veřejnoprávní média: Konečně se zakódujte a internet nechte na pokoji

Česká veřejnoprávní média: Konečně se zakódujte a internet nechte na pokoji | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 5. 2024 09:00 438

Seznam kapitol

1. Služba veřejnosti 2. Potřebujeme to? 3. Konkurence placená ze státní kasy 4. Dnes už to není tak složité 5. „Kvalitní a ověřené!“

Neuvěřitelné se stalo skutkem: Česká televize a Český rozhlas si podle všeho opravdu prosadí výpalné z internetu. Dvacet let poté, co se „veřejnoprávní“ média měla buď transformovat, anebo zmizet v propadlišti dějin, se jim dost možná podaří přisát se na službu, která je učinila irelevantními – a žádat z ní výpalné!

Reklama

Tak zvaná „veřejnoprávní“ média jsou fakticky státní média obalená říkankou, která má za úkol zblbnout ty jednodušší a přesvědčit je, že jim nabízí cosi kvalitnějšího, objektivnějšího a neutrálnějšího. Přitom je to klasické státní médium, které slouží státu – a z rozhodnutí a moci státu je dotováno speciální daní, které se neříká daň proto, že podobných daní už máme tuny. (Mimochodem: Objev, že když už jednou prosadíte nějakou daň, tak už ji zachováte provždy, též patří Británii. Moderní daně jsou fakticky válečné daně zavedené za První světové, které daly státům horu peněz na blbosti – a proto se jich moderní státy nehodlají vzdát.)

Potřebujeme to?

Je problém, že stát má svoje státní média, která šíří jeho pohled na věci a jeho propagandu? Ne, to v žádném případě problém není – pokud je to oficiální, stát si to platí ze svého a je to efektivní. Jenže když se podíváte na naše veřejnoprávní média, je to všechno, jenom ne ukázka efektivity: V roce 2019 měla ČT 6,75 miliard příjmů, z toho 5,68 miliardy z poplatků. Potřebuje státní kanál ke svému provozu takovýhle penál peněz? Ani omylem!

Rozhodl jsem se letmo podívat na televizní program, abych věděl, do čeho ty peníze vlastně jdou. Televizi jsem sledoval naposledy před rokem 2000, ale od té doby internetové programy popisující televizní pořady nikam nepokročily, což znamená, že i v jejich kontextu se zde zastavil čas. Naopak počet komerčních terrestických programů nám mezitím překvapivě explodoval.

Potřebujeme ČT Sport? Já nepotřebuji sport obecně, ale tohle téma naprosto klidně může pokrýt komerční kanál. Vyhozené peníze.

Potřebujeme ČT Kids? Tohle téma pokrývá YouTube – a za poslední desetiletí jsem viděl davy děti sledovat YouTube, ale žádné ani nesledovalo, ani nadšeně nehovořilo o ČT Kids. Vyhozené peníze.

Potřebujeme ČT Art? Vážně? Opravdu se na něco takového musíme ptát? ČT Art jede převážně v noci, takže to asi nesleduje nikdo. Vyhozené peníze.

Potřebujeme ČT 24? Ano, tady bych řekl, že tohle opravdu potřebujeme. Kontinuální a průběžné zpravodajství je stále na místě. 

Potřebujeme ČT 2? Je to divná směska všeho možného, hlavně dokumentů, kterých najdeme na YouTube mnohem víc a v podstatně lepší kvalitě. Tohle už je taky přežitek.

A ČT 1 je nejdivnější, protože to je vlastně něco jako směska ČT 2 a ČT 24 s tím, že do značné míry duplikuje jejich obsah. 

Takže bych řekl, že potřebujeme jeden kanál, který by byl něco jako ČT 24 s mírnými částmi obsahu ČT 1 a ČT 2. Tohle POTŘEBUJEME. V takovém případě to ale nemůže být ani náhodou takhle drahé. Obecně – vzhledem k tomu, že většina dokumentů se přejímá a maximálně dabuje, tak to vážně nemůže být ani omylem tak drahé. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama