Chaos kolem nás, chaos v nás
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Chaos kolem nás, chaos v nás

Chaos kolem nás, chaos v nás

Michal Rybka

Michal Rybka

9. 10. 2021 18:15 1

Seznam kapitol

1. Ve znamení chaosu 2. Člověk jako stroj 3. Chaos v medicíně a v minulosti 4. Oligopoly pro stát, stát pro oligopoly 5. Opravdové umění v digitálním světě

Hackerská konference #HCPP21 se odehrála kvůli covidu v poněkud komornějším duchu. Hlavním tématem byl letos chaos – jeho různé podoby, jeho smysl a jeho role v řádu věcí.

Reklama

Stále jsme pod knutou covidových opatření, což vedlo pořadatele z Paralelní polis k tomu, aby letošní kongres razantně omezili – a účastníci si navíc museli každý den před příchodem udělat antigenní testy. Kvůli tomu šlo o akci podstatně menší než v předchozích letech – a byla také poněkud akademičtější, což ale nebylo nijak na škodu.

Hlavním tématem byl chaos, což je poměrně komplikovaný a multidimenzionální problém. Problematice chaosu ve vědě se věnoval Nikola Jaycay, který vysvětloval rozdíl mezi deterministickým a nedeterministickým: Vrh kostky je v podstatě deterministický, pokud máme změřené údaje dostatečně přesně. Opravdový nedeterminimus najdeme na kvantové úrovni, kde Heisenbergův princip neurčitosti znemožňuje získat všechna data pro deterministický výpočet.

I deterministický chaos je ale nepředvídatelný, protože malé rozdíly v chaotických rovnicích vedou k diametrálně odlišným výsledkům. Edward Lorenz studoval v rámci předpovědi počasí jednoduchý model atmosférické konvekce, což ho vedlo k objevu, že zkrátka není možné sestavit přesnou předpověď počasí na více než sedm dní dopředu.

Chaotické procesy najdeme ve světě fraktálů, ale také chaotických atraktorů a sebeorganizované kritičnosti, na kterou narazíme v psychologii, fyziologii, při mapování činnosti mozku, ale i analýze akademických děl. I poměrně jednoduché principy při formování sněhových vloček dávají naprosto nepředvídatelné a unikátní výsledky – stačí minimální rozdíly na počátku tvoření a dostaneme diametrálně odlišnou vločku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama