Chaos kolem nás, chaos v nás
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Chaos kolem nás, chaos v nás

Chaos kolem nás, chaos v nás | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

9. 10. 2021 18:15 1

Seznam kapitol

1. Ve znamení chaosu 2. Člověk jako stroj 3. Chaos v medicíně a v minulosti 4. Oligopoly pro stát, stát pro oligopoly 5. Opravdové umění v digitálním světě

Hackerská konference #HCPP21 se odehrála kvůli covidu v poněkud komornějším duchu. Hlavním tématem byl letos chaos – jeho různé podoby, jeho smysl a jeho role v řádu věcí.

Reklama

Politickým otázkám se věnoval Smuggler, který se zaměřil na to, proč v boji s institucemi libertariáni prohrávají. Zdůraznil, že problém není v samotné organizaci, ale v tom, že současné organizace a instituce nejsou dobrovolné, stáváme se jejich součástí bez ohledu na to, jestli to chceme. Problémem je vynucený kolektivismus, který nutí zavedení autoritativních postupů. To je chyba, kterou levice dělá stále dokola každých deset let.

Skupiny mají řadu výhod nad jedincem. Pokud jsou v zájmu svých členů, tak jim dovolují dělbu práce i výsledků, zjednodušují učení, jsou rezilientní, umožňují dokončovat projekty. Navíc mají schopnosti jako je „pomsta po smrti“. „Manuál CIA říká, že jedinci umírají, skupiny zůstávají.“ Cílem je tedy vytvářet takové organizace, které nabídnou svým členům výhody – a zároveň zabránit toxickým jedincům, aby organizace zneužili pro svůj prospěch, čerpali neoprávněně výhody, ohnuli je ke svým cílům a podobně.

Frank Rieger z německého Computer Chaos Clubu se věnoval otázce, kde se stát a oligopoly navzájem přestaly hádat a staly se přáteli. „Tradiční pohled, že stát a korporace jsou nepřátelé, už neplatí.“ Zhruba polovina peněz teče dnes skrz státní rozpočty a stát je tak pro korporát důležitým zákazníkem. 

Obě strany navíc sdílejí další rysy: Snahu vyhnout se neplánované změně a kontrolovat svoje prostředí. I zdánliví revolucionáři, jako je Elon Musk, mají polovinu příjmů pro SpaceX od státu – bez zahrnutí černých projektů. Jejich projekt Starlink vznikl jako záloha pro případ konfliktu s protivníky vybavenými protidružicovými zbraněmi: Dva tisíce družic sestřelit nejde. Řada projektů má dvojí charakter: Tor, vytvořený díky DARPA, je veřejně přístupný proto, že aby fungoval správně, potřebuje spoustu provozu, jen tak ukryje komunikaci mezi špióny.

Společné zájmy státu a korporací daly vzniknout gigantům, jejichž obraty jsou srovnatelné s HDP některých zemí, proto se jim říká „non-state entities“. Někdy se přímo podílejí na zákonech, které je mají regulovat: V Německu se tabákový průmysl podílel na protikuřácké legislativě – je jim jedno, že jsou cigarety drahé, hlavně vapování nesmí být levnější. 

Jak státy, tak korporace nechtějí změnu, chtějí odhadovat a řídit, co se bude dít – kolik budou mít lidé volných prostředků, aby se dala naplánovat výroba a správně nacenit. Kombinaci státu a oligopolů Rieger nazval „The Complex“ a vysvětlil, jak spolu fungují, aby se naplnily jejich cíle. Complex spotřebu neodhaduje, on ji přímo plánuje marketingovými prostředky. „Sociální média vznikla jako reklamní nástroj“ – proto má Facebook pro velké opinion makery jiná pravidla než pro běžné uživatele.

Kontrola zahrnuje i iluzi volby: „Když se podíváte na telefony, vidíte hodně velikostí anebo tvarů, ale volby jsou jen dvě: iOSk anebo Android, Apple, anebo Google. Tyto dvě platformy pokrývají vlastně celý trh.“ Je velmi obtížné se prosadit, konkurenci buď vytěsňují, anebo kupují. Cesta, jak se Complexu bránit, ale spočívá právě v tom, že je třeba budovat paralelní distribuované struktury, které kontrolovat nelze.

Complex ovládá život lidí tak, že v nich vytváří iluzi svobody a volby. Zatím pronásleduje jenom ty, které pronásledovat opravdu musí, většina lidí má pocit, že je reálně neovlivňuje. U nás se řeší například čínské sociální skóre, ale Západ má podobné metody klasifikace, například banky v USA počítají tak zvané Credit Score.

Covid lidem přinesl příležitost pochopit, v čem vlastně žijí. „Naprosto netušili, co mají dělat. Nejdřív všem tvrdili, že roušky jsou k ničemu, potom lidem zakazovali v noci chodit ven. Zpanikařili a přehnali to. Rozhodovali se bez informací – a vyhodnotili to tak, že utáhli svobodu tak, že riskovali odpor populace. Úplně to posrali. Teď každý vidí, jak jsou neschopní.“

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama