Chaos kolem nás, chaos v nás
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Chaos kolem nás, chaos v nás

Chaos kolem nás, chaos v nás | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

9. 10. 2021 18:15 1

Seznam kapitol

1. Ve znamení chaosu 2. Člověk jako stroj 3. Chaos v medicíně a v minulosti 4. Oligopoly pro stát, stát pro oligopoly 5. Opravdové umění v digitálním světě

Hackerská konference #HCPP21 se odehrála kvůli covidu v poněkud komornějším duchu. Hlavním tématem byl letos chaos – jeho různé podoby, jeho smysl a jeho role v řádu věcí.

Reklama

Problematice NFT v muzejnictví a umění se věnoval William Lobkowitz, příslušník starodávného šlechtického rodu Lobkoviců. Ti shromáždili za staletí velkou sbírku umění, kterou jim nejprve ukradli nacisté, pak komunisté a oni ji získávali zpět jen s obtížemi. Dnes se věnují hlavně kurátorství a péči o sbírku a její zpřístupnění veřejnosti. 

Covid je připravil prakticky o všechny příjmy, a proto nyní experimentují s NFT (Non-Fungible Token). Ten je pro ně hlavně nástrojem pro sponzorování renovací a zachování uměleckých děl. Koncept se podobá umělecké fotografii: Fotografovi zůstává negativ a vytváří ověřené kopie, které se považují za originály. Podobně i zde získává patron digitální kopii umění, peníze se použijí na konzervaci a opravy.

Lobkovicové mají ve sbírce například skleněný negativ obrazu Sodoma a Gomora, který byl buď ukraden anebo zničen – a plánují zachovat jak negativ, tak z něj udělat kopii. Mají také unikátní notové zápisy, které nebyly nikdy veřejně hrány anebo přemalované obrazy, u kterých plánují experimenty s nedestruktivní rekonstrukcí jejich původní podoby.

Lobkovicové s NFT experimentují, ve dnech 11.–13. 10. 2021 bude v Lobkovickém paláci na Pražském hradě výstava zaměřená na NFT v muzejnictví, takže pokud máte zájem, nenechte si výstavu ujít! 

Konference zahrnovala i technická témata: Problematiku návrhu vlastních security modulů, protože velcí výrobci se nechtějí dělit o svá tajemství. Techniky, jak umožnit bitcoinové platby přes Lightning pomocí NFC, aby bylo uživatelsky příjemné a také stavění platebních terminálů využívajících Lightning. Podpora kryptoekonomiky a zvýšení odolnosti systému proti krádežím a proti cenzuře. Snaha o nezávislost na burzách a o to, aby bitcoinové transakce byly peer-to-peer, aby nebyly zasažitelné regulacemi, které se je snaží kontrolovat. 

Diskuse o kyborgismu, cryptu a umění – Cryptorg Art, které přináší zcela nové formy umění, například NFT dílo, které dovoluje získat přístup k ECG datům kyborg umělce Pola Lombartea. Neil Harbisson, který proslul rozšířením, které mu dovoluje cítit a slyšet barvy, si spolu s Polem Lombartem prodali NFT dovolující přístup k jejich senzorům, čímž vytvořili novou formu cyborg art.

Součástí konference byly i experimenty v prostoru Hackerspace, kde si lidé mohli vyzkoušet svoje vlastní projekty, experimentovat s chaosem v uměleckém projevu, postavit si vlastní terminál pro platby v Lightning Network, naučit se používat decentralizovanou burzu BISQ či naučit se správně si nainstalovat Debian tak, aby se dal používat bezpečně pro manipulace s bitcoinem. 

Podobně jako v minulých letech byla #HCPP21 vydařenou a inspirativní akcí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama