Chaos nejen boří, ale i tvoří – a je nezbytný pro naši budoucnost!
i Zdroj: depositphotos.com
Sítě a Internet Článek Chaos nejen boří, ale i tvoří – a je nezbytný pro naši budoucnost!

Chaos nejen boří, ale i tvoří – a je nezbytný pro naši budoucnost! | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 6. 2022 00:30 1

Seznam kapitol

1. Tween wave 2. Co je fikce a co realita? 3. Originální nápad? Těžko! 4. Deset let u ledu. Zbytečně... 5. Pocit bezpečí a jistoty 6. Chaos a řád

Problém s oceánem informací je v tom, že často kolidují, není jasné, co z čeho vyplývá a jak vlastně fungují vzájemné souvislosti. V jejich chaosu je velice snadné ztratit orientaci a dopracovat se ke zcela špatným závěrům. Anebo z nich třeba vytvořit něco zcela nového.

Reklama

Lidská civilizace nezačala tím, že přišel řád, ale tím, že přišel řád a zároveň chaos; že se navzájem ovlivňují, že spolu stále bojují. Dnes málo rozlišujeme mezi tím umírněným, kreativním chaosem – a tím destruktivním chaosem. Mezi umírněným a intelektuálním chaosem šprýmařů, kteří si utahují z mocných i nemocných – a mezi čistou zkázou, která většinou má formu nikoliv individuálního chaosu, ale toho organizovaného, toho, který se snaží vystupovat jako impérium, jako náboženství, jako řád.

Ten první je malý, otravný, prudivý, ale prospěšný: Ten druhý přináší zkázu.

Vybavuji si jednu z amerických studií, která se zajímala o to, jaký je rozdíl mezi kreativními studenty a mezi odsouzenými psychopaty. Ukázalo se, že to není v tom, jak šílené věci je napadaly, ale v tom, že ti první je dokázali ovládnout a přetavit do kreativity, zatímco ti druzí je prostě realizovali a spáchali zločiny. 

Tenhle rozdíl musíme pochopit a rozlišovat – musíme to udělat, pokud se chceme rozvíjet i dál, pokud chceme přežít.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama