Chaos nejen boří, ale i tvoří – a je nezbytný pro naši budoucnost!
i Zdroj: depositphotos.com
Sítě a Internet Článek Chaos nejen boří, ale i tvoří – a je nezbytný pro naši budoucnost!

Chaos nejen boří, ale i tvoří – a je nezbytný pro naši budoucnost! | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 6. 2022 00:30 1

Seznam kapitol

1. Tween wave 2. Co je fikce a co realita? 3. Originální nápad? Těžko! 4. Deset let u ledu. Zbytečně... 5. Pocit bezpečí a jistoty 6. Chaos a řád

Problém s oceánem informací je v tom, že často kolidují, není jasné, co z čeho vyplývá a jak vlastně fungují vzájemné souvislosti. V jejich chaosu je velice snadné ztratit orientaci a dopracovat se ke zcela špatným závěrům. Anebo z nich třeba vytvořit něco zcela nového.

Reklama

Prokázat, že vícevrstvá neuronová síť má schopnost provádět XOR, je banální, až triviální důkaz existencí, což vám dojde, pokud jste schopní udělat krok zpět a říct si, že možná základní kocept není špatně – že jen váš model tohoto konceptu má nějakou vadu, kterou jste si neuvědomili včas. A tohle stálo deset let stagnace v oboru neuronových sítí!

Je snadné si položit otázku, proč si během těch deseti let nikdo nepoložil takovou otázku. Problém je v tom, že věda se až tak moc neliší od jiných oborů lidského konání, kde je na jedné straně bezpečí konformismu v konsensu – a na druhé straně hazard v tom, že se odvážíte být jiní. Dnešní věda si hraje na to, že je jiná než starověká a středověká, ale tohle s nimi má společné. Zatímco dříve bylo riskantní být jiný z důvodů primárně náboženských, dnes je nebezpečné být jiný proto, že úředníci, kteří rozdělují zdroje, tomu nerozumí, a tak se řídí konsensem. 

Revolta je ale nutná. Největší hodnota South Parku není v tom, že je směšný, ale že je disruptivní. Má stejnou hodnotu, jako měli středověcí šprýmaři, kteří si utahovali z vrchnosti a z vládců: Je to mechanismus kompenzace. Společnost se snaží mechanizovat, změnit se v dobře fungující stroj, jako byl například obrovský automaton Hellbrun Mechanical Theatre (1750), který ukazoval stále se opakující totéž.

Model ideální společnosti. Model společnosti, kde neexistuje evoluce. Evoluce ale potřebuje chaos, potřebuje disrupci: A tu přináší jak severoafrický Džóva, středoasijský Nasreddin Hodža anebo západoevropský Enšpígl. Ti lidi vystupují jako blázni, schovávají se za bláznovství, protože nikdo jiný než úplný blázen nikdy nic revolučního neřekne. Ne každý má takové štěstí na pokrok jako Albert Einstein, který půl roku po vydání článku o obecné relativitě dostal dopis od Maxe Plancka, jednoho z mála vědců, který pochopil, co to vlastně říká. Einstein byl totiž takovým šprýmařem, provokatérem mezi fyziky – než ostatním došlo, jak je jeho disrupce zásadní a vážná.

Lidi, kteří dělají vtipy, zvláště černý humor, patří mezi nejinteligentnější, a hlavně mezi nejkreativnější. Často jsou pronásledováni a cenzurováni – jako South Park, kterým cenzurovali nejeden díl, třeba Cartoon Wars, ve kterém „přijde Mohamed, pak zase odejde – a nic se nestane“. Oh, jak snadné to bylo zcenzurovat – a jak špatné to bylo, protože cenzoři nepochopili, co se jim tvůrci snažili říct..!

Chaos nejen boří, ale i tvoří – a je nezbytný pro naši budoucnost!
i Zdroj: southparkstudios.com

Kde kdo, kdo kritizuje současnou umělou inteligenci, patří zároveň k těm, kteří vůbec nechápou nutnost disrupce. Vůbec jim nedochází, že kromě fabriky na produkty potřebujete šašky, kteří tu nejsou od toho, aby tančili a žonglovali, ale aby drze před mocnými vyslovovali teze, za který by jiný zaplatil životem. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama