Chaos nejen boří, ale i tvoří – a je nezbytný pro naši budoucnost!
i Zdroj: depositphotos.com
Sítě a Internet Článek Chaos nejen boří, ale i tvoří – a je nezbytný pro naši budoucnost!

Chaos nejen boří, ale i tvoří – a je nezbytný pro naši budoucnost! | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 6. 2022 00:30 1

Seznam kapitol

1. Tween wave 2. Co je fikce a co realita? 3. Originální nápad? Těžko! 4. Deset let u ledu. Zbytečně... 5. Pocit bezpečí a jistoty 6. Chaos a řád

Problém s oceánem informací je v tom, že často kolidují, není jasné, co z čeho vyplývá a jak vlastně fungují vzájemné souvislosti. V jejich chaosu je velice snadné ztratit orientaci a dopracovat se ke zcela špatným závěrům. Anebo z nich třeba vytvořit něco zcela nového.

Reklama

Lidská kreativita má derivativní charakter, je spíše evoluční než revoluční. Civilizace se posunuje pomalu proto, že má spíš opakující se než evoluční charakter – vlastně lze stále tvrdit, že dnes žije více vědců než kdy v minulosti, protože teprve od počátku 19. století má civilizace technicky revoluční charakter. Většina úvah je založena na analogiích, na rekombinaci a na rozvoji už existujících idejí, což vedlo Thoughtyho k vytvoření videa „In Your Lifetime You'll Never Think of an Original Idea“.

Zní to depresivně, ale ve skutečnosti to je velice optimistické. Tak za prvé víme, že se mluví o tom, že PRŮMĚRNÝ člověk nevymyslí originální myšlenku. To není o neexistenci originálních myšlenek obecně: Kdyby originální myšlenky neexistovaly, nebyla by ani technická civilizace – ona by nebyla vůbec žádná civilizace. Existence civilizace je důkazem, že existuje evoluce inteligence a to znamená, že v ní existují i originální myšlenky.

Mechanický charakter originality znamená, že pokud lze originalitu tvořit metodou pokus-omyl, randomizací, rekombinací známého a podobnými relativně mechanickými procesy, lze tyto vložit do evoluce umělé inteligence. Ta nutně nemusí být nápaditější, než je lidská (i když je otázka, jak toto definovat), stačí, že princip v zásadě funguje a že se dá provést v mnohem větším rozsahu, na mnohem větší bázi znalostí, a navíc mnohem rychleji. Mechanicistní pohled na inteligenci znamená, že nevidíme důvody, proč by nemohla fungovat umělá inteligence.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama