Chaos nejen boří, ale i tvoří – a je nezbytný pro naši budoucnost!
i Zdroj: depositphotos.com
Sítě a Internet Článek Chaos nejen boří, ale i tvoří – a je nezbytný pro naši budoucnost!

Chaos nejen boří, ale i tvoří – a je nezbytný pro naši budoucnost! | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 6. 2022 00:30 1

Seznam kapitol

1. Tween wave 2. Co je fikce a co realita? 3. Originální nápad? Těžko! 4. Deset let u ledu. Zbytečně... 5. Pocit bezpečí a jistoty 6. Chaos a řád

Problém s oceánem informací je v tom, že často kolidují, není jasné, co z čeho vyplývá a jak vlastně fungují vzájemné souvislosti. V jejich chaosu je velice snadné ztratit orientaci a dopracovat se ke zcela špatným závěrům. Anebo z nich třeba vytvořit něco zcela nového.

Reklama

Filozofování o originalitě a umělé inteligenci možná některým čtenářům přijde jako nesmyslné kecy, ale ne, nene: Máme excelentní příklad, kdy matematická informatika ignorovala zjevné přesahy a to ji zmátlo. V roce 1958 vytvořil Frank Rosenblatt nejprve softwarový model perceptronu, první umělé neuronové sítě – a později, na základě grantu United States Office of Naval Research, vytvořil první umělou hardwarovou neuronovou síť: Mark I Perceptron.

Šlo o jednovrstvou neuronovou síť, která analyzovala obraz z pole 20 × 20 fotobuněk a učila se rozeznávat tvary. Idea byla taková, že se vytvoří umělé vidění schopné rozeznávat to, co vidí, na základě učení. Významný teoretik Marvin Minsky ovšem provedl matematickou analýzu a zjistil, že perceptron má zásadní vady, že nedokáže provádět všechny funkce, zvláště nedokáže provádět funkci XOR, což je z hlediska informatiky totální průser.

Věc se má tak, že pokud budete mít pouze funkci XOR, exkluzivní OR, která dává výstup true pouze v případě, že právě jeden ze dvou vstupů je true, dokážete z ní sestavit libovolnou logickou funkci. To, že perceptron nedokázal provést XOR, znamenalo, že tuhle schopnost nemá, a tím pádem jde o slepou uličku technické evoluce. Minskyho důkaz měl drtivý dopad na neuronové sítě: Na deset let prakticky upadly do zapomnění – a to až do roku 1982, kdy John Hopfield přišel s konceptem vícevrstvých neuronových sítí a algoritmem jejich učení – backpropagation.

Historka s neuronovými sítěmi ukazuje dvě věci: Za prvé to, že systém hodnocení vědy podle momentální módy a citačních indexů dokáže zabít vývoj prostě proto, že necitovaný vědec rovná se nezajímavý vědec. A za druhé absenci common sense: Každý ví, že lidský mozek není tvořený jednovrstvou, ale vícevrstvou neuronovou sítí. A že když lidem vysvětlíte, co to je XOR, tak ho umí provést, což ergo znamená, že vícevrstvá neuronová síť má schopnost provádět XOR. Důkaz proveden!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama