Cherry Strait: plochá klávesnice, co není jen na parádu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Cherry Strait: plochá klávesnice, co není jen na parádu

Cherry Strait: plochá klávesnice, co není jen na parádu | Kapitola 8

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

15. 10. 2014 03:00 10

Seznam kapitol

1. Cherry a chiclet - co to? 2. Chicletová technologie - proč nám tolik vadí? 3. Stisknu klávesu a nic se neděje 4. Kvalita provedení rozhoduje 5. Balení a specifikace
6. Design a provedení 7. Cherry Strait: testované vlastnosti 8. Rozložení 9. Závěrečné hodnocení

Cherry známe jako prominentního výrobce mechanických spínačů. Německá firma ale vyrábí i celé klávesnice a Cherry Strait je jednou z nich. Tentokrát je ale z opačného spektra. Jde o chiclet – ostrůvkovou klávesnici. Tato technologie je mezi uživateli často až nenáviděná. Je k tomu ale důvod? A co udělali u Cherry jinak?

Reklama

Právě rozložení může být rozhodujícím faktorem při koupi v případě celé řady uživatelů. Ačkoli jsme získali k testu anglickou verzi, řada věcí je společná i s jinými národními variantami. Nejprve ale musím upozornit na to, že v době psaní recenze nebyla česká verze k dispozici a ani to nevypadalo, že by měla v dohledné době být. Pokud potřebujete diakritiku a podobná specifika, tak budete nuceni sáhnout na krajní možnost a to jsou například přelepky.

Cherry Strait: plochá klávesnice, co není jen na parádu
i Zdroj: PCTuning.cz

Pojďme však zhodnotit celkové rozložení kláves. První velké plus je širší spodní řádek kláves. Mezerník a klávesy Control, Alt či Windows jsou často používané a nadstandardní velikost zvyšuje komfort uživatele. V kontrastu s tím jsou pak funkční klávesy v horním řádku. Ty jsou nejenže užší, ale jejich hlavní úskalí tkví v nepřerušené řadě od Escape až po Print Screen. To je celkem nepříjemné, protože obvyklé čtveřice s rozestupy značně usnadňují orientaci. Bez mezer to není až tak snadné, aniž by se člověk podíval.

Cherry Strait: plochá klávesnice, co není jen na parádu
i Zdroj: PCTuning.cz

Co mě osobně ale ubíjelo úplně ze všeho nejvíc, je vertikální orientace bloku kláves Del, Home, End atd. Tento styl po Microsoftu adoptoval ještě Logitech na některých svých multimediálních klávesnicích, ale postupně jej opustil. Co vedlo Cherry k rozhodnutí použít vertikální orientaci tohoto bloku, je mi záhadou, snad to nebyly dva ušetřené centimetry na šířce. A aby to bylo ještě horší, blok kláves má atypické uspořádání – home a end už od sebe dál ani dát nešlo.

Z pohledu nestandardních kláves přichází na řadu skromný počet multimediálních kláves v oblasti, kde běžná klávesnice má stavové diody. Naopak zúžení ve středové části vedlo k posunutí pravého Control a zrušení pravé klávesy Windows. Konečně se podívejme na stavové diody. Ty jsou reprezentovány opravdu miniaturními, ale i přesto výraznými ledkami ve středu horní lišty. Jejich popisky jsou vyvedeny v bílé barvě na stříbrném pozadí a ještě velmi titěrnými symboly, takže k rozeznání je potřeba skoro lupa.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama