Chuwi HiPad LTE – kovové tělo, IPS displej a desetijádro
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Chuwi HiPad LTE – kovové tělo, IPS displej a desetijádro

Chuwi HiPad LTE – kovové tělo, IPS displej a desetijádro | Kapitola 4

Jan Preclík

Jan Preclík

26. 6. 2019 03:00 12

Seznam kapitol

1. Úvod a představení 2. Unboxing, šasi a displej 3. Střeva tabletu – rozbor hardware 4. Praktické použití 5. Benchmarky & test rychlostí 6. Závěr a hodnocení

Nejednou jsem byl svědkem toho, že čínští výrobci dokážou opravdu překvapit. Dnes se mrkneme na levný a přesto výkonný tablet od čínské značky Chuwi. Skutečně je nutné utrácet desetitisíce za kvalitní tablet nebo dětem bohatě postačí bohatě vybavený stroj za cenu okolo 140 dolarů?

Reklama

Praktické použití

Při prvním spuštění mě přivítal operační systém Android ve verzi 8.0, tedy Oreo. Není zasviněný žádným balastem od výrobce, jedná se tedy opravdu o core Android systém se základními aplikacemi od Googlu. Bohužel ale rychle zjistíte, že poslední bezpečnostní aktualizace jsou ze srpna 2018. Nic novějšího není a nejspíš ani nebude – levný tablet, slabá podpora.

Během nastavování země a jazyka, kde je podporována i čeština, se mě tablet zeptal, zda chci přenést data z jiného zařízení. Záloha ze starého tabletu nebo telefonu tak nikomu nebude dělat vážné problémy.  

Po spuštění jsem ihned spěchal do nastavení tabletu. Systém si z vnitřní paměti neukrojil příliš, po prvním naběhnutí je dostupných 25,65 GB volného prostoru. Trochu mě však mrzelo velmi strohé nastavení a absence ovládání gesty. Na screenshoty třemi prsty bez doprovodné aplikace můžete zapomenout, stejně tak na probuzení poťukáním nebo na zámek obrazovky pomocí gest. Nativně má tablet nastavenou větší velikost písma, text tak na displeji působí obrovským dojmem. Stačí ho v nastavení změnit na nejmenší velikost, stránky jsou i tak pohodlně čitelné.

Chuwi HiPad LTE – kovové tělo, IPS displej a desetijádro
i Zdroj: PCTuning.cz

Další věc, kterou jsem okamžitě po spuštění udělal, bylo vypnutí vibrací při dotyku. Nepříjemně rezonují do těla displeje, ozývá se poměrně hlasitý bakelitový zvuk, který ve finále neobtěžoval jen mě, ale i mou rodinu. Nemuseli příliš naléhat, abych ty otravné vibrace vypnul. Nijak mne neoslnilo ani podání zvuku tabletu. Samozřejmě, nečekal jsem žádnou Hi-Fi kvalitu, ale zvuk je prostě dost plechový a rezonuje v konstrukci.

IPS displej do nepohody

Velmi mne překvapil IPS displej. Podání barev i viditelnost ze stran je perfektní. Na slunci je sice o něco hůře čitelný, ale používat jde. O tom se ostatně můžete přesvědčit na fotkách níže, kde je zřejmý kontrast slunečního světla a stínu (v části, kde je tablet stíněn mobilem). Venku lze používat naprosto v pohodě. Dokonce i HD videa na displeji vypadají parádně. Pro zkrácení dlouhé chvíle ve vlaku či autobusu je tenhle tablet úplně ideální.

Chuwi HiPad LTE – kovové tělo, IPS displej a desetijádro
i Zdroj: PCTuning.cz

Chuwi HiPad LTE – kovové tělo, IPS displej a desetijádro
i Zdroj: PCTuning.cz

Pohyb v menu nebyl tak plynulý, jak bych od zařízení očekával. Divil jsem se i zásekům při schození aplikace a návratu do home obrazovky. Samotné aplikace se na druhou stranu startují celkem svižně, nevšiml jsem si větších problémů během jejich spouštění.

UPDATE - nepříliš plynulý pohyb byl částečně na vině nasazené fólie, bez ní je to o něco lepší. Také se to trochu projevuje neduh obrazovky, která nereaguje tak svižně jako malý displej telefonu. Prostě gesta jako stáhnutí lišty nebo scrollování musíte dělat rozmáchlejší, malé a rychlé pohyby nerozpozná dotyková obrazovka tak dobře - jestli je na vině levnější a méně přesný digitizér nebo jen neodladěný firmware asi nikdo nezjistí.

Fotky jen průměr

Fotoaparáty na obou stranách jsou pouze 5 mpx a fotografování navíc nenabízí žádný post processing. I při sebepevnější ruce byly fotky rozmazané. Barvám chyběl život, venkovní foto připomínalo prostředí městečka Silent Hill.

Chuwi HiPad LTE – kovové tělo, IPS displej a desetijádro
i Zdroj: PCTuning.cz

Chuwi HiPad LTE – kovové tělo, IPS displej a desetijádro
i Zdroj: PCTuning.cz

Fotoaparáty na přední i zadní straně jsou maximální nouzovky a spíš na mě jejich přítomnost působí tak, že je má přeci každé mobilní zařízení. Přední foťák je ideální na videokonference, na fotografování bych použil rozhodně jiné zařízení.

Baterie s otazníkem

Poněkud podezřele se chovala baterie zařízení. S dodávanou USB-C nabíječkou jsem tablet dobíjel déle než šest hodin, přitom poslední hodinu a půl se dobíjení zaseklo na 79 % a po chvilce najednou vyskočilo na sto procent. Stejně se chovala i baterie s kapacitou pod polovinu. Nejprve jsem AnTuTu Benchmark Stress test pustil při 43 % baterie, test vybil tablet za pouhých osm minut. Při plném nabití si vzal tentýž test jen něco kolem 15 %. Samotný pohotovostní režim jsem testoval dvakrát. Na poprvé baterie ztratila přes polovinu své kapacity za pouhé dva dny, což připisuji aplikacím běžícím na pozadí. Napodruhé byla výdrž v pohotovostním režimu podstatně delší.

Chuwi HiPad LTE – kovové tělo, IPS displej a desetijádro
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhý test dobíjení baterie začal v 19:30 z 0 procent. Při kontrole o půl dvanácté nabíjení opět stálo na 79 procentech, o hodinu později jsem tablet z nabíječky odpojil při 95 procentech kapacity baterie. Sečteno a podtrženo, nabíjecí doba tabletu je dle mých testů okolo pěti a půl hodiny.
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama