Co historie železnice říká o technologické budoucnosti?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Co historie železnice říká o technologické budoucnosti?

Co historie železnice říká o technologické budoucnosti? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 6. 2017 18:00 56

Seznam kapitol

1. Odpočívej (až) v pokoji 2. Roboti nemají odbory 3. Svět bez dělníků, řidičů, prodavačů... 4. Války a vlaky aneb když vedení neví, jak dál 5. Kočovní sběrači dotací 6. Kam s nimi?

Moderní média nás ráda zásobují informacemi, u kterých neřeší, jak souvisí s jinými informacemi. V jednom týdnu jsem se tak dozvěděl, že se snažíme prodloužit lidský věk na 120 let, takže kvůli stárnutí populace bude nutné zrušit důchody i že umělá inteligence do roku 2100 nahradí i vysoce specializované odborníky, takže práce zmizí.

Reklama

To, že umělá inteligence nahradí velkou část lidské práce, se také ví už dlouhou dobu. Firmy jsou extrémně motivované nahradit lidi stroji: Foxcon ví, že přepracovaní roboti neskáčou ze střech a Uber zase to, že robotická vozidla nemusí spát v hotelu a nemají povinnou minimální mzdu.

Nikdo se netají tím, že budou lidi postupně nahrazovat s tím, že se nejprve bude měnit struktura a poměr jejich nasazení, až nakonec, ideálně, budou zcela automatické továrny, které budou fungovat tak, že do nich pošlete design, ony se rekonfigurují, přeplánují si logistiku - a začnou z nich vypadávat výrobky.

Existují docela komplexní představy o tom, v jakém pořadí bude práce mizet. Zpočátku se nahrazuje práce kombinující algoritmický charakter, přesnost a repetici, ať už jde o montáž anebo o analýzu dat. V další várce už AI zvládá variace, takže místo pohybu po výrobní lince se dokáže robotické vozítko pohybovat v normálním prostoru a komunikovat s jinými robotickými vozítky, analogicky „intelektuální“ umělá inteligence umí pracovat s hůř strukturovanými informacemi, jako je řeč anebo rozeznávání a je schopná sama mapovat a katalogizovat.

Poslední fází je tvořivá AI, která v manuální oblasti dokáže vytvářet věci bez nutnosti to předem algoritmizovat, umí vyrábět unikátní věci a v intelektuální oblasti je schopná přinášet inovativní myšlenky. Pak přichází fáze self-improvement, kdy stroje budují lepší stroje zcela autonomně, což technologickou evoluci dále zrychluje.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama