Co mě naučil Scientific American o svobodě slova
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Co mě naučil Scientific American o svobodě slova

Co mě naučil Scientific American o svobodě slova | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 1. 2021 03:00 95

Seznam kapitol

1. Jiná pravda 2. Snadné řešení 3. Neškodní blázni? 4. Kdo má pravdu? 5. Organizovaná hádka 6. Ani přiměřené, ani racionální

Dnes je na svobodu slova expert každý. Svoboda slova je omezená, namítají jedni. Hlavní je nikoho neurazit. Policie České republiky vyjmenovává rozsáhlý seznam paragrafů, které lze porušit pouhým komentáře. „Máme svobodu projevu, ne po projevu,“ vtipkují jiní. Ve skutečnosti je to mnohem jednodušší.

Reklama

Inteligentní design, pro vaši informaci, je představa, že evoluce sice existuje, ale stejně, jako člověk šlechtí zvířata, šlechtí všechno živé i Bůh sám. Zkrátka a dobře vylučuje hlavně tezi, že by prostředí samo mohlo představovat kriteriální funkci. Přitom pro to existují velmi dobré doklady, jako je například permské vymírání, což je ztráta 95-99% všech druhů během dlouhodobé vulkanické činnosti. Pokud je takový evoluční reset výsledkem činnosti Boží, není jeho činnost ani inteligentní, natož pak milující či laskavá.

Genetické algoritmy si můžete naprogramovat sami – a velmi rychle zjistíte, že jsou základem autonomního učení obecně. Je to tak efektivní nástroj, že si řeknete, že debata skončila, i katolická církev akceptuje evoluci jako fakt s tím, že jako základ bere theistickou evoluci. (Mimochodem – podstatně starší egyptské náboženství chápalo stvoření jako neustále pokračující, nikoliv jako statické, uzavřené a ukončené.)

Proč tedy Scientific American věnoval takové úsilí tomu, že znovu a znovu rozebíral kreacionistické argumenty? Inu proto, že kreacionisté neopustí svoji doktrínu a neustále přinášejí další a další „důkazy“ o doslovné pravdivosti Bible. A tak jim vědecká komunita znova a znova odpovídala a vysvětlovala, jak to funguje, že Velký kaňon nevznikl za biblické potopy, lidi nejezdili na dinosaurech, proč jsou v paleontologických záznamech díry a podobně. Znova a znova a znova.

O co jednodušší by bylo prostě ucpat kreacionistům pusu, zcenzurovat jejich knihy, vyházet je z knihoven a zakázat jim publikovat články jak v tisku, tak i online! Bylo by ticho a mohli bychom se věnovat něčemu inteligentnějšímu než hloupým teoriím. A hloupých teorií máme v Americe přehršel – například flat Earth theory. To je ještě absurdnější hnutí, protože to, že země je kulatá, dokázali už starověcí Řekové. Eratosthénes z Kyrenaiky dokonce spočítal její obvod s přesností deseti procent – a stačil mu na to klacek a trocha inteligence!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama