Co mě naučil Scientific American o svobodě slova
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Co mě naučil Scientific American o svobodě slova

Co mě naučil Scientific American o svobodě slova | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 1. 2021 03:00 95

Seznam kapitol

1. Jiná pravda 2. Snadné řešení 3. Neškodní blázni? 4. Kdo má pravdu? 5. Organizovaná hádka 6. Ani přiměřené, ani racionální

Dnes je na svobodu slova expert každý. Svoboda slova je omezená, namítají jedni. Hlavní je nikoho neurazit. Policie České republiky vyjmenovává rozsáhlý seznam paragrafů, které lze porušit pouhým komentáře. „Máme svobodu projevu, ne po projevu,“ vtipkují jiní. Ve skutečnosti je to mnohem jednodušší.

Reklama

Základem svobodné společnosti je organizovaná hádka. Je to hádka, protože kolize názorů je nutná, nelze se jí vyhnout. Kdo si představuje demokratickou společnost jako jednotnou, vůbec nechápe, jak demokracie funguje. Druhou nutnou komponentou je organizovanost této hádky, tedy pravidla hry: A nejjednoduššími pravidly hry je jasné oddělení činů a slov. Řadu lidí to mate, protože křesťanství rozlišuje mezi intencí a skutkem jenom málo.

Myšlenka ale není automatickým zárodkem akce. To, že si připravujete válečné plány proti sousedům není to samé, jako jim vyhlásit válku. To, že pochybujete o autoritě hlavy státu není to samé jako protistátní převrat. Není to totéž – a kupříkladu Egypťané to jasně rozlišovali: Jen to, co je učiněné, je skutečné. Pokud píšete detektivky, není to vražda jako taková. Soudit se mají skutky, ne myšlenky.

A od souzení tu je soud, ne ti, kteří se sami cítí povolaní. A proto je k neuvěření, že se šéfové sociálních sítí rozhodli blokovat Donalda Trumpa i řadu jeho příznivců. A nejenom že sami ze své vůle zablokovali komunikaci stále úřadujícího prezidenta Spojených států, ale dokonce to provedli jako kartel: Od Twitteru přes Facebook, Instagram, YouTube, Snapchat, Twitch, Reddit, Discord a dokonce i Shopify. Shopify? Vážně? Nemůžou prodávat ani vlastní zboží?

Po bizarním nájezdu Trumpových příznivců na Kapitol vypukl téměř hon na čarodějnice. Během celé akce zemřelo pět lidí, z toho jeden policista, jedna účastnice byla střelena do krku, jeden byl umačkán a dva dostali infarkt. Tento nájezd je to, co má být analyzováno a souzeno – ale umlčet 70.000 lidí? Ano, podle The Washington Post bylo zrušeno alespoň 70 000 účtů – a nepochybně i lidí, kteří se žádného ataku na Kapitol nepodíleli!

Obvyklý argument je, že jde o soukromé firmy, jsou to jejich pravidla a každý si může založit vlastní síť. Což o to, Parler byl takovou sítí a po vlně mazání zažil příliv mediálních uprchlíků. A pak mu vypověděl službu Amazon, což je krok srovnatelný jen s komunistickou propagandou a jejím „Naší vesnicí americký agent neprojde“. Amazon totiž neprovozoval Parler, pouze mu poskytoval infrastrukturu. Buzzfeed to okomentoval slovy, že „Amazon ukončil hosting pro protrumpovskou sociální síť Parler“, což je naprosto nevídané nálepkování. Parler nebyl „protrumpovský“, pouze se neúčastnil technologickým kartelem prováděného honu na čarodějnice, takže byl za čarodějnici označen sám – a tak s ním bylo i naloženo.

Základním hříchem Parleru totiž bylo jenom to, že se nepřidal k „pokrokovému“ davu. Podle jeho šéfa dokonce nikdo ze 30 zatčených v souvislosti s útokem na Kapitol na něm neměl účet! Politikou Parleru je minimum restrikcí – netoleruje kriminální aktivity, podporuje nahlašování, ale jinak moderuje jenom málo. To, co je ale podstatné, je ale to, že to není vůbec věc Amazonu – ten poskytuje pouze infrastrukturu. Za obsah na Parleru může být žalován Parler, ale ne Amazon – natož aby Amazon sám věc soudil a odsoudil.

A světe zboř se, dokonce i levicový A2arm publikoval komentář „Konec Parleru je koncem svobody slova“. Není to proto, že by s politikou Donalda Trumpa a jeho hardcore obdivovatelů souhlasili, ale proto, že si uvědomili, že existenci či neexistenci svobodného projevu v rukou svírá několik málo korporací. A to je gigantický problém ve chvíli, kdy nejenže lustrují to, co lidé píší na jejich sítích, ale dokonce jaké sítě smí být provozovány na jejich infrastruktuře. Dnes šéfové amerického technologického kartelu odstranili Trumpovy fanoušky, ale zítra to může být kdokoliv jiný. Autor se táže, jaký je vlastně rozdíl mezi čínskou a ruskou cenzurou – a tou pokrokově siliconvalleyovou? No v zásadě ten, že v prvním případě svobodu slova cenzurují státy – a v tom druhém korporát.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama