Colin McRae DiRT 2 — závody v DirectX 11
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Colin McRae DiRT 2 — závody v DirectX 11

Colin McRae DiRT 2 — závody v DirectX 11

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

15. 12. 2009 03:00 36

Seznam kapitol

1. Ego engine s podporou DirectX 11 2. Nároky hry, testovací sestava, metodika 3. Výsledky grafických karet bez AA/AF 4. Výsledky grafických karet včetně AA/AF 5. Vliv procesoru na hru, 3D Vision 6. DirectX 11 efekty — srovnávací screeny
7. Vliv nastavení na hru I 8. Vliv nastavení na hru II 9. Vliv nastavení na hru III 10. Závěr 11. Galerie ingame screenshotů

Stejně jako každý rok, i letos před Vánoci společnost Codemasters vypouští na trh svůj závodní AAA titul, konkrétně další pokračování série Colin McRae s podtitulem DiRT 2. Fandy počítačového hardwaru a technologií zpracování obrazu však tentokrát nebude ani tak zajímat obsah hry samotné, jako právě technologická stránka hry. Engine totiž nově podporuje DirectX 11.

Reklama
Colin McRae DiRT 2 — závody v DirectX 11
i Zdroj: PCTuning.cz

Všechny závodní hry od Codemasters z posledních dvou let mají jedno společné: engine. Tím je herní engine EGO, který společnost Codemasters poprvé představila u prvního dílu Colin McRae DiRT a od té doby jej použila ve hrách jako Race Driver GRID, F1 2009 (i plánované pokračování F1 2010) a jedinou nezávodní hrou založenou na EGO enginu se stalo pokračování Operace Flashpoint.

Colin McRae DiRT 2 — závody v DirectX 11
i Zdroj: PCTuning.cz

Od vydání prvního DiRTu se samozřejmě změnily požadavky hráčů na grafiku a Codemasters tuto prosbu vyslyšely. V případě DiRTu 2 to proti prvnímu dílu znamená zejména omezení úrovně HDR (které bylo u prvního dílu úplně všude) a nutné navýšení počtu polygonů objektů, rozlišení textur a samozřejmě také nějaké ty nové efekty. Samotný engine se však příliš nezměnil a stále podporuje pouze DirectX 9. Nebo ne?

Colin McRae DiRT 2 — závody v DirectX 11
i Zdroj: PCTuning.cz

Záměrně vás samozřejmě tahám za nos, byť na mém tvrzení část pravdy je. Pokud nemáte v počítači osazenu DirectX 11 kompatibilní kartu, běží hra opravdu pouze v DirectX 9.0c režimu, žádná implementace DirectX 10(.1) nikdy neproběhla. Protože však Codemasters sponzoruje společnost AMD, proběhla rovnou implementace DirectX 11. Ne samozřejmě kompletní, na to nezbyl během pouhých několika měsíců čas, ale několik nových efektů ve hře přesto najdete. Jde například o tesselaci na davech lidí, vodě a látkách, pomocí Compute Shaderů počítané částicové efekty či nejpokročilejší režim High Definition Ambient Occlusion (HDAO). Na všechny tyto novinky se samozřejmě podíváme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama