Colorful iGame 2080 Ti Vulcan X OC: exotické monstrum
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Colorful iGame 2080 Ti Vulcan X OC: exotické monstrum

Colorful iGame 2080 Ti Vulcan X OC: exotické monstrum | Kapitola 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

20. 5. 2019 03:00 19

Seznam kapitol

1. Čínský Colorful chce do Evropy 2. Testovací sestava a frekvence karty 3. Balení a Specifikace 4. Představení karty 5. Přetaktování a teploty 6. Syntetické testy
7. Battlefield 1, Doom, For Honor, GTA V, Watch Dogs 2 8. Gears Of War 4, Kingdom Come, Metro Redux, F1 9. P. Cars 2, Titanfall 2, Tomb Raider, Witcher 3, FF XV 10. Shrnutí výkonu ve 4K a spotřeba 11. Závěr

Jeden z největších výrobců grafických karet na světě, Colorful, chce rozšířit svůj byznys do Evropy. Založil pobočku v Německu a v brzké době chce začít prodávat své produkty v EU. My se podíváme dnes na přetaktovaný model Colorful GeForce RTX 2080 Ti s označením Vulcan X OC.

Reklama

Představení karty

Pohled zpředu
i Zdroj: PCTuning.cz
Pohled zpředu

Pohled zezadu
i Zdroj: PCTuning.cz
Pohled zezadu

Pohled shora na LCD displej
i Zdroj: PCTuning.cz
Pohled shora na LCD displej

Zadní strana, všechny bílé části svítí RGB
i Zdroj: PCTuning.cz
Zadní strana, všechny bílé části svítí RGB

PCB karty
i Zdroj: PCTuning.cz
PCB karty

I když se může zdát, že PCB je vlastní výroby (což bezesporu je), tak jde v podstatě o kopii referenčního PCB Nvidie. Změn je opravdu málo, i počty fází jsou shodné. Některé cívky jsou navíc, jde o takový mix referenčního PCB a PCB karty Lightning od MSI. Colorful se stále znatelně inspiruje u konkurence.

Výrobce kartu osadil dvouslotovým chladičem. Ventilátory jsou tři. Vzduch nasávají z venku, každý pro své vlastní žebroví pod ním, horký vzduch pak opouští kartu horními výdechy, nikoliv tedy ven ze skříně zadním panelem. Systém je to tišší, efektivnější, ale teplo zůstává kompletně uvnitř počítače. Musíte ho ven dostat dalším ventilátorem ve skříni. Karta samotná je velmi těžká a zpracování je velice solidní, na úrovni zaběhnutých značek.

Colorful iGame 2080 Ti Vulcan X OC: exotické monstrum
i Zdroj: PCTuning.cz
Colorful iGame 2080 Ti Vulcan X OC: exotické monstrum
i Zdroj: PCTuning.cz

Jádro TU102 je druhým největším čipem, který Nvidia sériově vyrobila. 754 mm² je ohromný čip. Tento údaj je důležitý hlavně pro alternativní chlazení. Na obrázku vidíte klasický nejnovější TU102 vyrobený v pátém měsíci letošního roku. Pravděpodobně už jde o novou revizi, která nerozlišuje čipy „A“ a bez „A“. Všimněte si také, že substrát není čistě zelený, ale spíše modrý.

Colorful iGame 2080 Ti Vulcan X OC: exotické monstrum
i Zdroj: PCTuning.cz

O napájení karty se starají tři osmipinové konektory. Minimální požadavek na zdroj je 650 W. Tento údaj je ale nadsazený, pokud máte kvalitní zdroj, bude stačit i s nižším výkonem. V zátěži si tato karta řekne maximálně o nějakých 300 W na základním nastavení (naše celá sestava max 450 W). Podle tohoto údaje tedy vybírejte také zdroj. Po přetaktování ale počítejte s razantním nárůstem spotřeby a požadavků na zdroj.

Na vrchní straně karty je LCD displej. Ten umí zobrazit stav karty, frekvenci i teplotu jádra. Kromě toho jsou možnosti široké, může ukazovat datum, různá loga i vlastní GIF. Aplikace ke kartě je v angličtině a je celkem intuitivní. S nastavením nebude problém.

Průměr ventilátoru je 8 cm, hlučnost je velice nízká. V klidu se ventilátory zcela zastaví. Sepnou se až při dosažení cca 60 °C. I potom je karta celkem solidně tichá, srovnatelně s jakoukoliv highend RTX 2080 Ti dneška. Trojice ventilátorů odvádí svou práci opravdu dobře. Lze je také vyměnit za RGB svítící, Colorful je prodává zvlášť.

Výstupů na kartě je pět. Zcela vpravo je VirtualLink což je mix USB–C a obrazového výstupu pro nové VR sady. V tuto chvíli asi na trhu žádný VR set s tímto rozhraním není, ale časem jistě bude. Místo dvou kabelů připojíte VR jen jedním. Dále si všimněte absence rozhraní DVI, starým monitorům odzvonilo. Redukce na dual link je drahá a těžko se shání, musíte si pořídit monitor s DP nebo HDMI. HDMI je standardu 2.0b a DP 1.4a. Skrze DP je možné provozovat 8K při 60 Hz. Důležité je tlačítko OC, které se po stisku rozsvítí. Tím aktivujete OC mód.

Chlazení karty

Chladič je také v podstatě zkopírovaný od MSI nebo Asus. Základem je velká vapor–chamber, která pokrývá celou střední část karty, tedy GPU i většinu pamětí. Komora je vybavená velkým pasivem. Ten pak ochlazují tři ventilátory, horký vzduch prochází žebry a poté ven z karty horní stranou. Chladič má pět heatpipe.

Chlazení je masivní a velmi propracované, konkrétně se chladí všechny důležité součástky. Paměti, GPU, cívky, mosfety, řídící čipy, zkrátka úplně všechno na PCB. Velmi mne překvapila kvalita zpracování, včetně precizního umístění teplo vodivých polštářků na každou důležitou komponentu. Také nejde o materiál, který se hned po první manipulaci poškodí, ale o kvalitní hmotu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama