Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard

Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard | Kapitola 7

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

4. 8. 2011 03:00 27

Seznam kapitol

1. Corsair a počítačové skříně? 2. Corsair Graphite 600T – představení 3. Case s krunýřem 4. Stropní díl 5. Bočnice
6. Spodní a zadní díl 7. Interiér I. 8. Interiér II. 9. Instalace HW a testy 10. A na závěr...

Spojovat Corsair proslulý výrobou paměťových čipů s počítačovými skříněmi? To by bylo ještě před časem nemyslitelné. Dnes se Corsair snaží prosadit i v jiných segmentech trhu, takže už není problém pořídit ani jeho case. Otestovali jsme top model Graphite 600T a rovnou říkáme: je to jedna z nejlepších skříní na trhu.

Reklama

Jakmile otevřete bočnici a zadíváte se na interiér, zjistíte, že zmizel jakýkoliv kontrast. Kompletně celá ocelová šasi a veškeré plastové/gumové příslušenství je absolutně černé, takže elegantnost exteriéru je rázem pryč. Na druhou stranu ale černá dokáže leccos schovat, takže i když někde zanedbáte kabeláž, možná si toho nikdo ani nevšimne.

Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard
i Zdroj: PCTuning.cz

Možná se tak trochu zdá, že jsem k interiéru už od počátku kritický, ale tak to opravdu není. Jen je člověk překvapen, že výrobce nezapracoval několik kontrastních prvků i sem, když už máme to okno. Co ale musím uznat, je fakt, že okamžitě po otevření bočnice na vás dýchne ta prostornost.

Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard
i Zdroj: PCTuning.cz

A jelikož jsme mluvili o zdroji, začnu i v tuto chvíli od něj. Jeho pozice je v zadním spodním rohu, kde je pro něj připravena pozice. Zdroj se totiž nejenom šroubuje v zadní části, ale k jeho upevnění slouží i nastavitelná podložka na podlaze. Výrobce počítal s variantou, že zákazník může pořídit zdroj větších rozměrů a tak zajišťovací podložku udělal variabilní. Lze jí nastavit dokonce do sedmi různých poloh, takže nepředpokládám, že by nějaký zdroj nepasoval. Upřímně ale trochu postrádám smysl tohoto prvku, protože kdyby na dno case nalepil jen gumové podložky, funkce by byla splněna obdobně a o poznání levněji. Navíc na plechové podložce není žádná antivibrační izolace a nenajdeme jí ani u zadního panelu na lemu uchycení, což považuji za nedostatek u skříně této třídy.

Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard
i Zdroj: PCTuning.cz

Možná až zbytečně překombinované uložení a zajištění zdroje. Stačilo by trochu gumy

Mám tedy tak trochu pocit, že to Corsair samou touhou po inovacích a zajímavých nápadech tak nějak překombinoval. Co se týká perforace, tak ta je, obdobně jako u perforace ventilátorů, kulatého tvaru a určitě bude dostatečná pro chlazení zdroje. Výhodou je zde vzniklý asi 8mm distanční prostor mezi perforací šasi a ventilátorem zdroje, což může příjemně eliminovat aerodynamický hluk.

Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard
i Zdroj: PCTuning.cz

Průchodek pro vedení kabeláže je ale opravdu dost a dost

V rámci motherboard tray je navíc hned u zdroje připravena gumová průchodka pro kabeláž, takže kabely od zdroje je možné rovnou vyvést za tento plech. Nebude se tak bránit airflow, takže rozhodně chválím. Ostatně gumovými průchodkami výrobce opravdu nešetřil. V prostoru okolo základní desky jich je celkem osm, což je nadstandardní počet. Navíc se zde ještě najdou další otvory, kudy je možné kabely vést, ty už ale nejsou opatřeny gumovou průchodkou. Hrany ale zaoblené jsou, takže o poškození kabelů bych se rozhodně nebál.

Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard
i Zdroj: PCTuning.cz

Motherboard tray je celkově poměrně přívětivá k jakékoliv manipulaci, protože v prostoru backplate procesoru je vytvořen opravdu rozměrný obdélník, díky čemuž se bez problémů dostanete k chladiči a jeho rámečku. Z důvodu zvýšení pevnosti však výrobce výrazně profiloval tuto část case, což není na škodu, ale nepůsobí to extra kvalitním dojmem. Ale to je samozřejmě věc názoru.

Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard
i Zdroj: PCTuning.cz

Přídavné karty se šroubují, takže nečekejte žádný bezšroubkový systém apod. Osobně jsem za toto řešení rád, ale je fakt, že se najdou zákazníci, kteří v této třídě požadují možnost volby mezi šrouby a nějakým tool-less systémem. Jak již bylo ale řečeno, pozitivně lze hodnotit počet slotů pro rozšiřující karty, tedy osm.

Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard
i Zdroj: PCTuning.cz

V horní části interiéru je samozřejmě nechán prostor pro ventilátor, ale především pro potencionálně upevněný výměník vodního chlazení. Když se ale rozhodnete zůstat u vzduchového chlazení, vzniklý prostor dobře poslouží i pro rozměrnější chladiče CPU (až 200 mm). Problém ale nenastane ani u delších grafických karet, protože prostoru je zde opravdu hodně, což napovídá i samotná délka skříně (max. délka karty 350 mm). A kdyby přeci jen někdo měl kartu, které by překážel koš na pevné disky, není jednoduššího kroku, než jej demontovat, respektive přemístit. Ale to už trochu předbíhám, nicméně pak už není možný problém s jakoukoliv kartou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama