Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard

Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard | Kapitola 8

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

4. 8. 2011 03:00 27

Seznam kapitol

1. Corsair a počítačové skříně? 2. Corsair Graphite 600T – představení 3. Case s krunýřem 4. Stropní díl 5. Bočnice
6. Spodní a zadní díl 7. Interiér I. 8. Interiér II. 9. Instalace HW a testy 10. A na závěr...

Spojovat Corsair proslulý výrobou paměťových čipů s počítačovými skříněmi? To by bylo ještě před časem nemyslitelné. Dnes se Corsair snaží prosadit i v jiných segmentech trhu, takže už není problém pořídit ani jeho case. Otestovali jsme top model Graphite 600T a rovnou říkáme: je to jedna z nejlepších skříní na trhu.

Reklama

Přední část interiéru si totiž samozřejmě zabraly koše pro zbylé komponenty, tedy optickou mechaniku a pevné disky. V tomto případě musím ale přiznat, že jsem byl maximálně zklamaný. Case, která z venku vypadala tak dokonale, obsahuje koše s bezšroubkovým systémem v tak příšerné kvalitě, že bych je čekal možná tak u nejlevnějších modelů za pořizovací cenu kolem 1000 Kč. Rozhodně ale ne u 600T.

Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard
i Zdroj: PCTuning.cz

První zmíním koš na 5,25“ zařízení, který je přinýtován v horní části. Obsahuje celkem čtyři pozice a všechny čtyři jsou bezšroubkové. Zajištění optické mechaniky, nebo jiného 5,25“ zařízení je tak čistě na plastovém úchytu, který využívá ocelových trnů. Ty jsou však poměrně malé a navíc mechaniku zajistí jen z jedné strany. Asi si umíte představit, co to s case udělá, když se v ní naplno roztočí médium. Navíc použitý materiál na samotný koš také není tak silný (0,6 mm) a koš je značně perforovaný. Vibruje tedy opravdu výrazně.

Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard
i Zdroj: PCTuning.cz

Bezšroubkový systém, dle mého názoru největší kámen úrazu této case

Jediným štěstím je, že plastové úchyty lze odstranit a mechaniku standardně přišroubovat a to dokonce z obou stran. Pak je ihned po problému, ale nechápu, proč výrobce vůbec montuje takto nedořešený tool-less systém do jinak velmi zajímavé case.

Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard
i Zdroj: PCTuning.cz

Oba diskové koše jsou vyjímatelné a dokonce přemístitelné

Bohužel o moc lépe ale nejsou zpracované ani 3,5“ koše na pevné disky. Ty jsou v case celkem dva, každý je možné osadit trojicí pevných disků a to jak velikosti 3,5“, tak i 2,5“. Koše jsou naprosto samostatné, a jak jistě chápete z fotografií, je možné je i samostatně demontovat. Horní koš je uchycen za pomoci dvojice ručních šroubů po levé straně. Někdo by možná čekal, že lze koš pootočit o 90°, ale bohužel tomu tak není. Montáž je možná výhradně tak, jak je na fotografiích.

Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard
i Zdroj: PCTuning.cz

Plastové šuplíky jsou ale až příliš měkké, což je škoda

Druhý, tedy spodní koš je uchycen dvojicí šroubů u spodní hrany, ty už ale nejsou ruční, takže bude třeba použít křížový šroubovák. Jinak jsou ale koše naprosto totožné, takže je můžete klidně prohodit a uchycení bude sedět do obou pozic. Bohužel s kvalitou zpracování samotných košů také nemohu být příliš spokojený. Materiálově se opět jedná o slabší ocelový plech, která je pro vyšší pevnost na mnoha místech naohýbán a profilován. Tvar to ale drží, tak budiž.

Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard
i Zdroj: PCTuning.cz

Horší je to však s plastovými šuplíky, které se do koše zacvakávají (pouze) a v nichž je fyzicky uložen pevný disk. Výrobce totiž použil tak měkký plast, že jakmile jen jemně zmáčknete madla pro uchycení, šuplík se okamžitě prohýbá. V koši samotném mají šuplíky navíc obrovskou vůli, takže pokud neobsazené šuplíky necháte v koši, ručím za to, že budou pekelně vibrovat.

Kdo by ale čekal, že problém odstraní vložení disku do šuplíku, je na omylu. Vůle totiž zůstává stejná a tak rozhodně nelze tvrdit, že by disk držel ve své pozici pevně. To samé platí i pro SSD, který sice nemá mechanické části, ale pokud bude instalován společně s dalším standardním diskem, který koš rozvibruje, bude šuplík s SSD vibrovat také. Bohužel toto považuji za extrémní prohřešek a v podstatě největší negativum, které tato case má. V tomto ohledu by to chtělo opravdu rychle dořešit.

Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týká systému uchycení, tak 3,5“ disk se obdobně, jako optická mechanika, pouze zajistí ocelovými trny. Ty už jsou ale naštěstí čtyři, takže disk drží poměrně slušně. Samotný trn je pak ještě osazen silikonovým těsněním, které má pravděpodobně mít funkci antivibrační. Uchycení je opravdu jednoduché a je to otázkou několika sekund. Nebýt vůle při vložení šuplíku do koše, asi bych ani nic nekritizoval, ale problém zde určitě je.

Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard
i Zdroj: PCTuning.cz

Šuplíky podporují i montáž 2,5" disků, tedy ideální pro SSD...

2,5“ disky se instalují do stejného koše, ale už se šroubují. V rámečku jsou předpřipraveny čtyři otvory, ale pokud chcete disk do této pozice vložit, musíte odstranit jeden ocelový trn, který s diskem koliduje. To opět považuji výhradně za konstrukční chybu, protože by stačilo montážní otvory o 5 mm posunout.

Corsair Graphite 600T – stoprocentní nadstandard
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud máte delší grafickou kartu, není problém horní koš přemístit

Co lze považovat za poměrně dobrý nápad, je možnost přesunutí jednoho HDD koše. Pokud patříte mezi nadšence, kteří mají v PC extrémně dlouhou grafickou kartu a zároveň požadují všech 6 pozic pro pevné disky, nemusíte celý koš odstranit. Mezi spodním košem a napájecím zdrojem totiž výrobce připravil kolejničky pro zasunutí horního koše. Tím pádem budete mít dva koše vedle sebe. Zajištění je pak opět řešeno šroubem ze strany. Za tento nápad si Corsair určitě zaslouží pochvalu, protože jiné case problém delších karet buď neřeší, anebo umožňují pouze odstranění koše, nikoliv však jeho přesunutí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama