Corsair RM550x: nejnovější semi-pasivní zdroj od CWT
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Corsair RM550x: nejnovější semi-pasivní zdroj od CWT

Corsair RM550x: nejnovější semi-pasivní zdroj od CWT | Kapitola 3

Pavel Boček

Pavel Boček

26. 11. 2015 03:00 26

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení
6. Metodika měření a měřicí přístroje 7. Měření 8. Metodika hodnocení 9. Hodnocení, závěr, poděkování

Corsair RM550x je modelem z nejnovější řady RMx. Jedná se o evoluci semi-pasivní a plně modulární RM s certifikací účinnosti 80 PLUS Gold, nově s delší, sedmiletou zárukou a také specifikací pro dlouhodobý provoz při 50 °C. Zároveň je oproti původní řadě levnější. I mezi silnou konkurenci vyniká a patří ke zdrojům, jejichž koupi můžeme jen doporučit.

Reklama

Vstupní filtrace

První část vstupní filtrace jako obvykle začíná na vstupní vidlici párem keramických Y kondenzátorů. Vstupní vidlice je částečně stíněná, kabely jsou pak ke dvoupólovému vypínači připojeny přes malé fastony.

Corsair RM550x: nejnovější semi-pasivní zdroj od CWT
i Zdroj: PCTuning.cz

Dále jsou dva Y kondenzátory přímo na desce (a pátý mezi primární a sekundární stranou) společně se dvěma X kondenzátory a dvěma tlumivkami se společným jádrem, obě jsou izolované bužírkou. Varistor se nachází hned vedle pojistky, termistor (bez jakékoli přídavné izolace) je před vstupním kondenzátorem. Ve filtraci je i měděná folie (u sekundární strany), ale není uzemněná, její schopnost odstínění tedy bude omezená.

Ve zdroji není žádný obchvat termistoru ani obvod pro inteligentní vybíjení kondenzátorů (ačkoli na desce je místo pro relé). Dokonce tam není ani vybíjecí rezistor, nicméně přímo od filtrace je přes dvě malé diody napájen kontrolér stand-by větve, ten by je tedy při výpadku měl vybíjet, pokud neodejde. Toto není zrovna neobvyklý typ selhání zdroje a v takovém případě se zdroj může stát nebezpečný. Na druhé straně, stejná otázka bezpečnosti může vyvstat i u čipů pro inteligentní vybíjení X kondenzátorů, nechám to tedy být jak to je.

Corsair RM550x: nejnovější semi-pasivní zdroj od CWT
i Zdroj: PCTuning.cz

X kondenzátory (mezi fází a nulovacím vodičem) a Y kondenzátory (mezi fází a zemí/nulou a zemí), často také mezi primární a sekundární stranou, slouží k filtraci vysokofrekvenčního rušení ze sítě (často ze zařízení, které vlastní filtraci nemají kvůli úsporám, ale i ze zařízení, kde je filtrace jaksi těžko implementovatelná) a zároveň potlačují rušení z tohoto zdroje do sítě. Pro ten samý účel jsou použity tlumivky, dohromady vše tvoří vstupní filtr. Tyto součástky také mohou částečně pomoci k potlačení menších napěťových špiček v síti, k potlačení větších špiček (např. kvůli úderu blesku do vedení v okolí) je použit varistor. V dnešní době jsou Y kondenzátory osazovány i mezi síťovou zem/kostru a pracovní zem zdroje (za usměrňovačem) k potlačení přenosu rušení uvnitř zdroje na sekundární stranu, jelikož rušení na opravdu vysokých frekvencích je schopné se přesouvat i po plášti vodičů či kostře. To je také důvod, proč jsou vstupní vodiče provlékány feritovými jádry.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama