Corsair Vengeance DDR5-5200 (32 GB) : jaký výkon navíc čekat s novou generací pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz
Procesory, Paměti, Desky Článek Corsair Vengeance DDR5-5200 (32 GB) : jaký výkon navíc čekat s novou generací pamětí

Corsair Vengeance DDR5-5200 (32 GB) : jaký výkon navíc čekat s novou generací pamětí | Kapitola 6

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 12. 2021 18:30 15

Seznam kapitol

1. Paměti Corsair Vengeance DDR5 2. Corsair CMK32GX5M2B5200C38-PK1 3. Testovací sestava 4. Přetaktování pamětí 5. Výsledky aplikačních testů 6. Závěr

Paměti DDR5 sice pro hráče zatím moc smysl nedávají, pro tvůrce obsahu ale mohou znamenat nárůst výkonu až o 20 %. V mnoha náročných aplikacích je proti DDR4 nárůst výkonu opravdu zajímavý. Navíc se příští rok stanou jistě standardem.

Reklama
Corsair Vengeance DDR5-5200 (32 GB) : jaký výkon navíc čekat s novou generací pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz

Není pochyb o tom, že DDR5 jsou budoucnost a už příští rok se stanou mainstreamem. V tuto chvíli jsou bohužel moduly DDR5 nedostupné a dost tím brzdí i prodeje Alder Lake. Lidé by si nový Intel i pořídili, paměti DDR5 jsou ale v nedohlednu, a tak není kam spěchat. V ČR je situace zcela tragická, v okolních státech se občas něco v prodejní síti objeví. I tam ale stojí moduly dvojnásobek ceny doporučené výrobcem. Situace zcela kopíruje bídu kolem grafických karet. Snad se od ledna bude blýskat na lepší časy.

Mnoho testů ukázalo, že paměti DDR5 kvůli vyšším latencím daným svou architekturou nemohou ve hrách soupeřit s vyladěnými DDR4 s nízkým časováním. Další takový test jsem dělat nechtěl, všichni by výsledek znali předem. I když se najdou herní výjimky, zejména v rozlišení 4K, většinou jsou pro hráče DDR4 lepší volba. Také běžné aplikace z DDR5 mnoho nevytěží, kvůli nim také nedávají drahé DDR5 smysl. Tvůrcům obsahu ale DDR5 ukazují budoucnost, kde nové paměti dokáží znatelně přidat výkonnost.

Corsair Vengeance DDR5-5200 (32 GB) : jaký výkon navíc čekat s novou generací pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz

Zaměřil jsem se v podstatě na produkty Adobe a několik aplikací na rendering. Ve všech podávají DDR5 významně vyšší výkon než DDR4. Propustnost zde jasně vítězí nad latencí, třeba v Davinci Resolve Studiu reportují uživatelé s DDR5 až 30procentní urychlení práce s DDR5 oproti DDR4. Také Photoshop a další aplikace dokáží z DDR5 získat výkon navíc. Dokonce i Cinebench, který je na pamětech málo závislý, ukazuje rozdíl ve výkonu 10 procent ve prospěch DDR5. To bych nečekal. Komprese a dekomprese v 7-Zip a podobných aplikacích je pak jasná, tam DDR5 nemají konkurenci.

I když v této chvíli jsou DDR5 jen pro úzkou skupinu uživatelů, mají smysl a umějí znatelně navýšit výkon. V průměru z několika testů jsem dosáhl o 20 procent vyšší výkon DDR5-5800 MHz proti DDR4-3600 MHz. Čistokrevným hráčům nic nepřinesou, pokud ale hrajete a poté pracujete se záznamem nebo videem vážněji, mají pro vás DDR5 význam. Navíc nám ukazují cestu, kterou se bude PC ubírat. Dokáži si dobře představit mnohajádrový procesor platformy HEDT s DDR5, který zvýší efektivitu práce v aplikacích na tvorbu obsahu o desítky procent při stejném počtu jader jako u předchozí generace.

Corsair Vengeance DDR5-5200 (32 GB) : jaký výkon navíc čekat s novou generací pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz

Paměti DDR5 od Corsairu najdete i v nabídce CZC.cz.

Za poskytnutí paměti do Corsair Vengeance DDR5-5200 testu děkujeme společnosti Corsair.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama