Čtveřice levných desek s Intel Z77 v testu — vyhodnocení
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Čtveřice levných desek s Intel Z77 v testu — vyhodnocení

Čtveřice levných desek s Intel Z77 v testu — vyhodnocení | Kapitola 10

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

26. 9. 2012 03:00 17

Seznam kapitol

1. ASRock Z77 Pro4 – popis napájení a čipů 2. Asus P8Z77-V LX – popis napájení a čipů 3. Gigabyte Z77-D3H – popis napájení a čipů 4. MSI Z77A-G45 – popis napájení a čipů 5. Testovací sestavy a metodika 6. Benchmarky I. 7. Benchmarky II.
8. Benchmarky III. 9. Přetaktování 10. Spotřeba a teploty 11. Měření termovizní kamerou – vzájemné porovnání 12. Měření termovizní kamerou – detaily desek 13. Závěrečné hodnocení

V prvním dílu jsme si všechny čtyři desky s čipsetem Intel Z77 pořádně představili, podívali se na jejich vybavení, osazené komponenty a podrobně omrkli BIOS. Dneska půjdeme pořádně do hloubky, rozebereme napájení a osazené součástky, zjistíme provozní vlastnosti a spustíme benchmarky. Navíc vše prověříme termokamerou!

Reklama

Spotřeba

Výslednou spotřebu (příkonu) sestavy měříme běžně dostupným zásuvkovým elektroměrem EMOS FHT 9999. Někteří mohou namítnout, že se nejedná zrovna o profesionální řešení, ale na měření rozdílů mezi sestavami to bohatě postačuje.

Čtveřice levných desek s Intel Z77 v testu — vyhodnocení
i Zdroj: PCTuning.cz

Čtveřice levných desek s Intel Z77 v testu — vyhodnocení
i Zdroj: PCTuning.cz

Po zhruba 10 minutách ustálení operačního systému probíhalo měření spotřeby v idle, které ukázalo rozdíl mezi nejhorší a nejlepší deskou 4 watty. V zátěži benchmarkem Cinebench R11.5 se karty promíchaly. P8Z77-V LX dosáhla nejlepší spotřeby – 88 wattů. Na opačném konci se umístila deska od ASRocku s o 10 watty více. Vyrovnané výsledky také předváděla deska od MSI.

Teploty – měření bezkontaktním teploměrem

Měření teplot probíhá bezkontaktním teploměrem DT-8810 od výrobce CEM. Zaznamenáváme vždy nejhorší teplotu z měřeného segmentu. Po půl hodině běhu odečítáme teploty bez zátěže. Na samotném konci testování desky pustíme opět test OCCT po dobu 30 minut při základní frekvenci procesoru a změříme teploty v zátěži.

Čtveřice levných desek s Intel Z77 v testu — vyhodnocení
i Zdroj: PCTuning.cz

Čtveřice levných desek s Intel Z77 v testu — vyhodnocení
i Zdroj: PCTuning.cz

Dosažené teploty PCH čipu (ořezaného jižního můstku) jsou více méně přímo úměrné velikosti pasivního chladiče. Jistě vás poté nepřekvapí, že základní deska Z77 Pro 4 od ASRocku dopadla nejhůře a měla zhruba o 10°C větší teplotu, než desky konkurence.

Čtveřice levných desek s Intel Z77 v testu — vyhodnocení
i Zdroj: PCTuning.cz

Dobrá teplota napájecích obvodů je základem dlouhodobého bezproblémového provozu a alfou a omegou při přetaktování. Testované desky se chovaly v závislosti na teplotě odlišně a bude tak vhodné ke každé z nich zmínit pár postřehů.

Začneme u desky ASRock, která už při základním taktu procesoru měla v zátěži, skoro až neúnosných, 82°C. Při větším přetaktování se napájecí kaskáda vždy vypekla a od 95°C zasáhla teplotní ochrana, která nešla vypnout. Díky tomu se stabilní frekvence nakonec usadila na pouhých 4,2 GHz a na větší přetaktování deska není vhodná.

Deska Asus i přes absenci chladiče VRM na tom nebyla špatně. Při frekvenci 4,5 GHz sice kaskáda měla 100°C a 120°C při taktu 4,7 GHz. I přes velmi vysoké teploty bylo vše stabilní a obešlo se bez throtlingu. Rozhodně doporučujeme vytvořit dostatečný průtok vzduchu okolo nechlazené kaskády, případně držet napětí procesoru jenom okolo 1,25 V.

Z77-D3H měla nejmenší teploty napájecí kaskády v idle a pokud se procesor přetaktoval na 4500 MHz, tak teplota VRM poposkočila na 80°C. Takt necelých 4,7 GHz se postaral o zvýšení teploty až na 100°C. Z hlediska teplot při (maximálním) přetaktování je na tom deska od Gigabytu také nejlépe.

Poslední testovaná deska MSI Z77A-G45 měla nejmenší teplotu v zátěži – 60°C. I přes deaktivaci všech dostupných ochran se již od 75°C na napájecí kaskádě projevuje throttling a takt procesoru padá směrem dolů – pokud chcete taktovat, raději se poohlédněte po jiné desce. Že by se jednalo o interní přehřívání pod pasivními chladiči?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama