Čtveřice levných desek s Intel Z77 v testu — vyhodnocení
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Čtveřice levných desek s Intel Z77 v testu — vyhodnocení

Čtveřice levných desek s Intel Z77 v testu — vyhodnocení | Kapitola 11

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

26. 9. 2012 03:00 17

Seznam kapitol

1. ASRock Z77 Pro4 – popis napájení a čipů 2. Asus P8Z77-V LX – popis napájení a čipů 3. Gigabyte Z77-D3H – popis napájení a čipů 4. MSI Z77A-G45 – popis napájení a čipů 5. Testovací sestavy a metodika 6. Benchmarky I. 7. Benchmarky II.
8. Benchmarky III. 9. Přetaktování 10. Spotřeba a teploty 11. Měření termovizní kamerou – vzájemné porovnání 12. Měření termovizní kamerou – detaily desek 13. Závěrečné hodnocení

V prvním dílu jsme si všechny čtyři desky s čipsetem Intel Z77 pořádně představili, podívali se na jejich vybavení, osazené komponenty a podrobně omrkli BIOS. Dneska půjdeme pořádně do hloubky, rozebereme napájení a osazené součástky, zjistíme provozní vlastnosti a spustíme benchmarky. Navíc vše prověříme termokamerou!

Reklama

Měření termovizí není zcela běžná záležitost a jsme moc rádi, že vám, jako první magazín v ČR, můžeme ukázat desky z úplně jiného a komplexního pohledu. Do termovizí ještě nepronikl současný trend vysokých rozlišení, a tak se nedivte, že snímky mají menší kvalitu – jsou upscalované z rozlišení 160 × 120 pixelů.

Čtveřice levných desek s Intel Z77 v testu — vyhodnocení
i Zdroj: PCTuning.cz

I přes malé rozlišení obsahuje v našem případě zachycený snímek neuvěřitelných 19200 naměřených hodnot teplot a má daleko větší vypovídající hodnotu, než měření bezkontaktním teploměrem.

Testovací metodika

Ještě než se podíváme na teplotní mapy, tak by bylo vhodné zmínit metodiku testování. Pro srovnání kvality osazených komponent jsme se rozhodli demontovat chladiče z napájecích kaskád desek. Vzduchový chladič vyměnilo all-in-one vodní chlazení, které přikládá Intel ke svým výkonným procesorům.

Čtveřice levných desek s Intel Z77 v testu — vyhodnocení
i Zdroj: PCTuning.cz

Možná si také všimnete, že deska neležela přímo na stole, ale stála na distančních šroubcích. Po 30 minutách běhu se pořídily první „fotografie“ každé desky bez zátěže (idle). Po té byl spuštěn program OCCT s půl hodinovou zátěží (OCCT, 64bit, Large Data Set) a opětovně byly v jeho průběhu pořízeny další termosnímky.

Teplotní srovnání

U každého srovnávacího snímku pořízeného termovizí byl nastaven rozsah teplot od 30 (černá barva) do 100 °C (bíla barva). Barevný přechod a odpovídající teploty najdete na stupnici níže. V levém horním rohu se nachází deska ASRock Z77 Pro4, vedle ní najdete Asus P8Z77-V LX. Spodní levý roh obsazuje Gigabyte Z77-D3H a poslední pozice zbyla pro MSI Z77A-G45.

Čtveřice levných desek s Intel Z77 v testu — vyhodnocení
i Zdroj: PCTuning.cz

První termosnímek ukazuje desky bez zátěže. Lze z něj například snadno vypozorovat, že chladič PCH čipu na desce od ASRocku vyzařuje nejvíce tepla. Zajímavé také je, že některé čipy na desce Z77-D3H topí více než samostatná napájecí kaskáda. Pěkným příkladem je přídavný USB 3.0 řadič, který s největší pravděpodobností zvýšil celkovou spotřebu desky. Teploty napájecích kaskád posuďte sami.

Čtveřice levných desek s Intel Z77 v testu — vyhodnocení
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhá fotografie byla pořízena během plné zátěže programem OCCT a je mnohem zajímavější. Od prvního pohledu je jasné, že Z77 Pro4 od ASRocku je na tom s teplotami nejhůře a jako jediná během zátěžového testu snižovala provozní frekvenci procesoru i se základním nastavením. Deska od Asusu a MSI má podobné rozložení vyzařovaného tepla, i když Z77A-G45 má od prvního pohledu vyšší teploty napájecích obvodů. Z77-D3H na tom je s teplotami obdobně jako MSI, jenom zahřátá plocha je o něco menší.

Tento test celkem svědčil desce od Asusu, která jako jediná nemá chlazenou napájecí kaskádu a s tímto provozem počítá. Na druhou stranu, ostatní desky by dosahovaly o něco lepších teplot s nasazeným chlazením, což ukázal test bezkontaktním teploměrem v minulé kapitole (kromě desky od ASRocku). Určitě také stojí za uvážení nejenom sledovat teploty, ale také velikost plochy, na které je množství vyzařovaného tepla do okolí závislé. Teploty jižního můstku (PCH) nebo jiných čipů se výrazně během testu nezměnily.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama