Domácí síťování: Co zvládne router Asus RT-N12+ za 600 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Domácí síťování: Co zvládne router Asus RT-N12+ za 600 Kč

Domácí síťování: Co zvládne router Asus RT-N12+ za 600 Kč | Kapitola 8

Petr Šaroun

Petr Šaroun

17. 7. 2018 03:00 31

Seznam kapitol

1. Domácí síťování 2. První spuštění zařízení 3. Chci vytvořit novou vlastní síť anebo zesílit Wi-Fi 4. Síť LAN z mobilního telefonu 5. Režim AP
6. Režim brány (a omezení závadných stránek) 7. Kdo ovládá DNS, rozhoduje, co se zobrazí 8. Rodičovská kontrola a QoS aneb mé hry mají přednost 9. Monitorování zařízení 10. Vychytávky

Chcete přiškrtit ostatním připojení, aby se vám necukaly hry? Děti tráví moc času na internetu? Chcete jim omezit přístup na nevhodné stránky? Nebo jen chtete vědět víc o počítačových sítích? To jste tu správně! Podíváme se na router za šest set od Asusu, levný ale překvapivě šikovný a s českým rozhraním webové administrace.

Reklama

Rodičovská kontrola

Vedle Yandex.DNS tu je i Rodičovská kontrola.

Rodičovská kontrola
i Zdroj: PCTuning.cz
Rodičovská kontrola

Osvědčený mučící nástroj, který zlobivé hovňousky přiměje omezit spamování sociálních sítí. Rodičovskou kontrolu je vhodné kombinovat s fackou po čuni a skutečnou, pravou a nepředstíranou láskou.

Řízení šířky pásma – QoS

Hrajete hru a najednou to začne zlobit. Strategie/DOTA a se dají hrát i po Wi-Fi. Ale střílečky z pohledu první osoby (FPS) je lepší hrát po kabelu. Wi-Fi je pohodlné, ale nedá se zajistit úplně spolehlivé spojení. Nakonec se stejně připojíte kabelem, abyste zjistili, že když někdo začne stahovat, moc si nezahrajete.

Možné řešení je nějaký způsob řízení šířky pásma (omezování provozu), tady nazývané „Manažer dopravy“.

Omezování šířky pásma
i Zdroj: PCTuning.cz
Omezování šířky pásma

Svému počítači jsem nastavil maximální rychlost přenosu 2/2. Dá se nastavit i desetinná hodnota (0.5 MB), což stojí za uvážení u nesymetrických spojů DSL (download je rychlejší než upload).

Test omezené rychlosti
i Zdroj: PCTuning.cz
Test omezené rychlosti

Omezení to je velmi bolestivé, klient to pocítí. Jenže webové video je schopné spořádat celou šířku přenosové kapacity linky. Často se snaží pustit v co největším rozlišení, když ho přiškrtíte, pustí se v nižším rozlišení.

Několik dalších měření
i Zdroj: PCTuning.cz
Několik dalších měření

Je to dobré nebo špatné?

Pro „fakt dobrý hraní“ to chce mít linku sám pro sebe, ideálně něco po kabelu, jen pro vás a s pingem 10 ms. Sdílená linka, byť to ořežete, je pořád sdílená linka.

Těm, kterým omezíte rychlost stahování, se to nemusí úplně líbit. Nejspíš si tak dobře nezahrají, některé stránky se jim mohou načítat pomaleji, mohou brblat. Nicméně svůj účel to splní. Když si chcete zahrát po dni stráveném v práci, poslední, co chcete je, aby vám hra lagovala, protože někdo kouká na hloupé video z Youtube nebo z Facebooku na mobilu, zato v HD kvalitě.

QoS

Předchozí regulace natvrdo nastavovala rychlost, kterou si kdo může vzít. Takže i když je někdo sám doma a nikoho nemůže omezovat, pořád pro něj platí toto omezení. QoS je méně bolestivé, mnohem méně bolestivé, jen možná méně efektivní a složitější na nastavení. Jde o konkrétní implementaci.

Jako první musíte v menu QoS vyplnit rychlost, kterou právě máte. Rychlost zjistíte před zapnutím omezení na rychlost.cz a hodnoty zaokrouhlené dolů vložíte do políček.

Zadání šířky pásma
i Zdroj: PCTuning.cz
Zadání šířky pásma

Všimněte si rozbalovacího menu, aktuálně tam je nápis Konfigurace funkce QoS, tam se přepínají nabídky.

Nastavení priority služby
i Zdroj: PCTuning.cz
Nastavení priority služby

Předdefinováno je několik desítek starších titulů, zřejmě budete muset zjistit, které porty vaše hra používá a zadat pravidla ručně. Facebook dokáže slušně blokovat připojení, proto snížíte prioritu provozu portů 80 a 443.

Nějak to funguje, při stahování z jednoho PC a přehrávání videa z YouTube na telefonu se nedalo hrát. Po zapnutí QoS a hodině ladění se povedlo provoz ořezat tak, že WoW i Tanky jely dobře. Video z Youtube jelo v nižším rozlišení a stahování běželo výrazně pomaleji, ale já si zahrál. Doplním, že v nastavení je ještě třetí menu a s názvem Uživatelem definovaná priorita, ve výchozím nastavení není stahování omezováno, což nejspíš nechcete.

Vtip: Známý si koupil tuto krabičku, aby mohl hrát. Zapíchl jí mezi DSL modem a svůj počítač, nastavil QoS a rozčiloval se, že se mu lépe nehraje. Jenže zbytek rodiny nechal připojený k hlavnímu DSL modemu, ta krabička není magická, může řídit jen protékající data.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama