Domácí síťování: Co zvládne router Asus RT-N12+ za 600 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Domácí síťování: Co zvládne router Asus RT-N12+ za 600 Kč

Domácí síťování: Co zvládne router Asus RT-N12+ za 600 Kč | Kapitola 2

Petr Šaroun

Petr Šaroun

17. 7. 2018 03:00 31

Seznam kapitol

1. Domácí síťování 2. První spuštění zařízení 3. Chci vytvořit novou vlastní síť anebo zesílit Wi-Fi 4. Síť LAN z mobilního telefonu 5. Režim AP
6. Režim brány (a omezení závadných stránek) 7. Kdo ovládá DNS, rozhoduje, co se zobrazí 8. Rodičovská kontrola a QoS aneb mé hry mají přednost 9. Monitorování zařízení 10. Vychytávky

Chcete přiškrtit ostatním připojení, aby se vám necukaly hry? Děti tráví moc času na internetu? Chcete jim omezit přístup na nevhodné stránky? Nebo jen chtete vědět víc o počítačových sítích? To jste tu správně! Podíváme se na router za šest set od Asusu, levný ale překvapivě šikovný a s českým rozhraním webové administrace.

Reklama

První spuštění zařízení

Náš počítač propojíme jediným kabelem s Asus RT-N12+, jak se to obvykle dělá a Asus RT-N12+ nám přidělí adresu. Stav překontrolujeme pomocí příkazu ipconfig, jak jsme se to už dříve učili.

Stav IP configu
i Zdroj: PCTuning.cz
Stav IP configu

Pro pořádek uvedu, že defaultní konfigurace zařízení je napsaná na jeho spodní straně, a to včetně defaultního přihlašovacího jména i hesla (admin/admin), heslo budete muset v průběhu prvního nastavení změnit.

Uvítací obrazovka konfigurace
i Zdroj: PCTuning.cz
Uvítací obrazovka konfigurace

Na uvítací obrazovce bychom měli mít rozmyšleno, co vlastně chceme udělat. Nejjednodušší je scénář „Ze zdi mi kouká cizí kabel připojení k internetu a já ho chci rozvést po bytě“. V takovém případě stačí „internet“ strčit do WAN portu zařízení a spustit nabídku automatické konfigurace. My použijeme ruční konfiguraci.

Nastavení hesla
i Zdroj: PCTuning.cz
Nastavení hesla

Je správné, že vám konfigurace nedovolí nastavit heslo admin/admin, některé viry (může být zavirovaný i mobil či tablet návštěvy nebo dětí) se umí připojit k modemu a přenastavit DNS server. DNS server je ten, kdo rozhoduje o tom, jestli se vám po zadání www.seznam.cz (klikněte) zobrazí stránka Seznamu nebo Google. Jestli se zobrazí stránka vašeho bankovnictví nebo stejně vypadající stránka podvodníků.

Doporučuji si heslo do administrace napsat fixou na nějaký štítek, který nalepíte na kabel k modemu! Bez manuálu se reset zařízení provádí poněkud obtížně.

Potvrdili jsme heslo a dostali se do dalšího kroku. Zde se nás zařízení ptá na mód, ve kterém má pracovat.

Výběr režimu, ve kterém bude zařízení pracovat
i Zdroj: PCTuning.cz
Výběr režimu, ve kterém bude zařízení pracovat

Krátce se podíváme na jednotlivé režimy práce.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama