Domácí síťování: Co zvládne router Asus RT-N12+ za 600 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Domácí síťování: Co zvládne router Asus RT-N12+ za 600 Kč

Domácí síťování: Co zvládne router Asus RT-N12+ za 600 Kč | Kapitola 5

Petr Šaroun

Petr Šaroun

17. 7. 2018 03:00 31

Seznam kapitol

1. Domácí síťování 2. První spuštění zařízení 3. Chci vytvořit novou vlastní síť anebo zesílit Wi-Fi 4. Síť LAN z mobilního telefonu 5. Režim AP
6. Režim brány (a omezení závadných stránek) 7. Kdo ovládá DNS, rozhoduje, co se zobrazí 8. Rodičovská kontrola a QoS aneb mé hry mají přednost 9. Monitorování zařízení 10. Vychytávky

Chcete přiškrtit ostatním připojení, aby se vám necukaly hry? Děti tráví moc času na internetu? Chcete jim omezit přístup na nevhodné stránky? Nebo jen chtete vědět víc o počítačových sítích? To jste tu správně! Podíváme se na router za šest set od Asusu, levný ale překvapivě šikovný a s českým rozhraním webové administrace.

Reklama

Režim AP

Dejme tomu, že mám DSL modem bez Wi-Fi nebo s mizerou Wi-Fi a chci si posílit pokrytí signálu v bytě. Protože zvládnu vyvrtat díru do zdi a protáhnout kabel od DSL modemu k Asus RT-N12+, použiju režim AP.

V tomto režimu jsou vypnuté funkce firewallu, WAN a další. RT-N12+ by vlastně ani nepotřebovalo IP adresu, kdyby se dalo konfigurovat jinak než přes webové rozhraní. Zde je blokové schéma. Je zbytečné říkat, že kabel do místní sítě má vést do LAN portu nikoliv do WAN.

Režim AP
i Zdroj: PCTuning.cz
Režim AP

Po přepnutí do toho režimu se AP pokusí získat IP adresu z vnitřní sítě, proto je v menu nastavení upozornění, že si máte stáhnout utilitu pro nalezení zařízení v síti. Kdo seriál čte od začátku, poradí si i bez ní.

Režim AP – nastavení IP adresy
i Zdroj: PCTuning.cz
Režim AP – nastavení IP adresy

Zařízení je hodně uživatelsky přívětivé, umožní vám nastavit si IP adresu i ručně. Věřím, že je lepší mít domácí síť plánovanou a adresy nastavovat ručně.

Režim AP - nastavení hesla
i Zdroj: PCTuning.cz
Režim AP - nastavení hesla

Proklikali jsme se do konfigurace Wi-Fi. V prvních dílech jsme si řekli o Wi-Fi roamingu, chodíte s notebookem po bytě, ten se přepojuje z jedné Wi-Fi na druhou. Aby roaming fungoval správně, bude posléze nutné webovou konfiguraci obou zařízení otevřít a nastavit co nejpodobnější hodnoty.

AP si vzalo z DHCP v modemu adresu
i Zdroj: PCTuning.cz
AP si vzalo z DHCP v modemu adresu

Konfigurace se uložila a zařízení restartovalo. Zajímá mě, jakou si Asus RT-N12+ vzalo IP adresu. Proto se podívám do výpůjček v DHCP serveru hlavní brány/modemu/routeru. Pokud čemukoliv nerozumíte, podívejte se do prvních článků věnovaných domácímu síťování, kde jsem to rozebíral podrobněji.

Zařízení je možné najít i výše zmíněnou utilitou od Asusu. V prohlížeči si otevřu webové rozhraní modemu na jeho nové adrese.

Hlavní stránka AP
i Zdroj: PCTuning.cz
Hlavní stránka AP

Konfigurace zařízení je velmi srozumitelná, správně ukazuje počet klientů, kteří jsou na síti. Vidíte, jestli pracuje v režimu AP nebo jiném. Vidíte i to, jak je nastavená Wi-Fi, na kterou se jdeme podívat.

Základní pokročilé nastavení Wi-Fi
i Zdroj: PCTuning.cz
Základní pokročilé nastavení Wi-Fi

Aby roaming klientů na Wi-Fi fungoval alespoň trochu dobře, nastavte co nejpodobnější parametry i na vaší druhé domácí Wi-Fi. Pokud je tohle vaše jediné AP, pohlídejte si jen řádné zabezpečení Wi-Fi pomocí WPA2.

Pokročilé nastavení
i Zdroj: PCTuning.cz
Pokročilé nastavení

V pokročilém nastavení můžete parametry připojení doladit. Výhodou je, že každá volba má nejen český popis, ale i českou nápovědu. Stačí na volbu najet myší a kliknout. Ušetří vám to spoustu starostí. Volby nejsou vždy přeložené „pěkně“, ale vyznáte se v tom. Asi nemusím připomínat, že bezhlavé měnění předvoleb není dobrý nápad. Zařízení musím pochválit i za výborné pokrytí jinak poměrně velkého bytu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama