Doporučené herní PC sestavy – podzim 2021
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Doporučené herní PC sestavy – podzim 2021

Doporučené herní PC sestavy – podzim 2021 | Kapitola 4

Petr Kupský

Petr Kupský

24. 9. 2021 18:30 24

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Základní kategorie nad 40 000 Kč – Intel 3. Základní kategorie nad 40 000 Kč – společné věci 4. Základní kategorie nad 40 000 Kč – hotovky Intel 5. Základní kategorie nad 40 000 Kč – AMD 6. Základní kategorie nad 40 000 Kč – hotovky AMD 7. Střední kategorie nad 60 000 Kč – Intel 8. Střední kategorie nad 60 000 Kč – společné věci
9. Střední kategorie nad 60 000 Kč – AMD 10. Střední kategorie nad 60 000 Kč – hotovky AMD 11. Nejvyšší kategorie nad 80 000 Kč – Intel 12. Nejvyšší kategorie nad 80 000 Kč – společné věci 13. Nejvyšší kategorie nad 80 000 Kč – hotovky Intel 14. Nejvyšší kategorie nad 80 000 Kč – AMD 15. Nejvyšší kategorie nad 80 000 Kč – hotovky AMD 16. Periferie

Po delší odmlce vám opět přinášíme přehled věnovaný doporučeným herním počítačovým sestavám, které lze v současné době s určitými komplikacemi pořídit. Nebude to však pro každého. Pokud se řídíte ponejvíce rozumem, přemýšlíte ekonomicky a dokážete potlačit své touhy, tento článek raději nečtěte, nový počítač si nepořizujte a rovnou si udělejte dva roky prázdnin bez počítačových hrátek.

Reklama

Poprvé v tomto podzimním přehledu herních počítačových sestav zabrousíme pohledem do nabídky již hotových sestav, které byly vždy výhodné zejména pro ty zákazníky, kteří měli obavy pustit se do výběru komponent a stavby počítače na vlastní pěst. Aktuální nedostatek grafických karet na trhu však nyní atraktivitu hotových sestav umocňuje, neboť je to docela snadná cesta, jak se okamžitě dostat ke kýžené grafické kartě.

Na trhu existuje nespočet nabídek prodejců hotových sestav a není snadné se v nich orientovat. Některé mohou být velmi atraktivní, jiným je radno se vyhnout. Hotové sestavy mohou být využívány k prodeji již výběhových komponent, případně těch komponent, které zákazníci vrátili ve 14denní lhůtě. Na druhou stranu je na celou sestavu poskytována plná záruka (většinou v délce 3 let), takže zákazník nemusí mít obavy, že by jeho sestava měly brzy odejít do věčných lovišť.

Prošel jsem nabídku obchodu CZC.CZ, která v kategorii herních počítačových sestav obsahovala více než dvě stovky položek. Zajímal jsem se o sestavy, které by se mohly výkonem, kvalitou a výbavou porovnávat s námi doporučenými sestavami v této kategorii nad 40 tisíc korun. Zaujalo mě několik nabídek, z nichž jsem nakonec vybral tuto:

CZC.Office OCB016 Creator

Prodejce sestavu avizuje jako kreativní pracovní stanici pro designéry, grafiky, animátory, filmaře a vizualizace, kterou můžeme využít také jako herní počítač.

Doporučené herní PC sestavy – podzim 2021
i Zdroj: PCTuning.cz

Na této sestavě (odkaz zde) mne zaujalo použití nejnovější generace 6jádrového procesoru Intel Core i5-11600K (3,9 GHz, TB 4,9 GHz, HyperThreading), tedy dražší verze procesoru s odemčeným násobičem a aktivní integrovanou grafikou, v kombinaci s nejnovější základní deskou postavenou na čipové sadě Z590. Hlavním tahákem sestavy je pak výkonná grafická karta MSI GeForce RTX 3070 (bez upřesnění konkrétního modelu). O chlazení procesoru se postará blíže neupřesněný vzduchový chladič.

Základní deska Asus PRIME Z590-P patři do kategorie levnějších desek, které bych vytkl zejména přítomnost zastaralého zvukového kodeku Realtek ALC897 a průměrně výkonnou napájecí kaskádu. Pro použití v kombinaci s méně energeticky náročným procesorem i5 je však tato deska zcela vyhovující.

V případě grafické karty se údajně jedná o jednu z nejlevnějších variant MSI GeForce RTX 3070 VENTUS 2X OC, tedy ne zrovna oblíbený 2ventilátorový model s méně kultivovaným projevem. Ale to se dalo s ohledem na výslednou cenu sestavy předpokládat.

Sestava obsahuje dále kvalitní operační paměť 16 GB DDR4 3200 MHz Kingston HyperX Fury Black a osvědčený 1TB SSD M.2 PCIe NVMe Samsung 970 EVO. Oceňuji také použití velmi kvalitní počítačové skříně (loňské novinky) Fractal Define 7 Compact, která je zde v levnější variantě bez skleněné bočnice.

Naopak příliš nadšen nejsem z napájecího zdroje Be quiet! System Power 9 o výkonu 700 W, který má slabší kategorii efektivity 80 PLUS BRONZE a jeho 12V strana je rozdělena do dvou větví s proudovým zatížením 33 a 25 A. Raději mám zdroje s jednou silnou větví, která lépe odolává případným proudovým špičkám.

Společně s touto sestavou získáme operační systém Windows 10 Home a garanci záruky na 3 roky.

Pokud porovnáme cenu hotové sestavy s výslednými cenami doporučených sestav v této kategorii, tak lze konstatovat, že s hotovkou aktuálně získáme více herního výkonu za méně peněz, byť za cenu určitých ústupků ve výběru komponent.  Navíc si ji můžeme odnést z obchodu bez shánění.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama