dvd-rekorder-poslete-video-do-duchodu
Zábava Článek DVD rekordér: pošlete video do důchodu!

DVD rekordér: pošlete video do důchodu! | Kapitola 5

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

19. 8. 2004 00:00 47

Seznam kapitol

1. Král zemřel, ať žije král! 2. Maxton MDVD-R66 - elektronika 3. Často kladené otázky - DVD rekordéry 4. Maxton MDVD-R66 - nastavení 5. Maxton MDVD-R66 - nahrávání a závěr

Možná si řeknete, že DVD rekordér není počítačové téma. Dříve by tento argument možná uspěl, dnes jsou to ale právě počítačové firmy, které dělají díru do světa spotřebního zboží. Testovaný kousek jsem například našel v typickém počítačovém velkoskladu. Stačí mu nahlédnout pod kabát a zjistíte, že Maxton MDVD-R66 (jako typický reprezentant nové generace přístrojů) má k počítačům mnohem blíže než ke klasickému videu. Pojďme se tedy podívat na přístroj, který způsobí, že VHS se zanedlouho stane historickou zkratkou...

Reklama

Poznámka: Předpokládám, že do přehrávače je vložený disk DVD+RW.

Nahrávání probíhá tak, jak jsme zvyklí z běžných videorekordérů. V nejjednodušším případě, pokud je na vloženém disku dost místa (a není finalizován), stačí v průběhu pořadu stisknout tlačítko REC. Navíc zde funguje funkce OTR - po každém dalším stisknutí se prodlouží doba záznamu o 30 minut (po prvním stisknutí je tato doba neomezena). Podobně finguje i obdobné tlačítko na dálkovém ovladači.

Odložené nahrávání

Maxton MDVD-R66 není bohužel vybaven obvody ShowView ani VPS a tak programování odloženého nahrávání vyžaduje jistou dávku trpělivosti (a navíc díky poměrně nepřesným začátkům pořadů je to tak trochu sázka do loterie).

DVD rekordér: pošlete video do důchodu!
i Zdroj: PCTuning.cz


Pokud často nahráváte různé pořady zatímco nejste doma,
tak u Maxtonu se docela "naklikáte" ovladačem :-(

Průběh nahrávání - tituly

Každá nahrávka (od stisku tlačítka Record až po Stop) je pro testovaný DVD rekordér samostatný titul (title). Každý titul má v grafickém menu disku svůj náhled s parametry (datum a hodina záznamu, kvalita a doba nahrávky).

DVD rekordér: pošlete video do důchodu!
i Zdroj: PCTuning.cz


Grafické menu DVD vypadá téměř profi - navíc ihned po vložení disku máte přehled co na něm je...

Příjemné je, že záznam můžete kdykoliv přerušit (stiskem Pause - například proto, abyste nenahrávali reklamu), aniž byste museli založit nový titul.

Editace

DVD rekordér: pošlete video do důchodu!
i Zdroj: PCTuning.cz


Disk v režimu EDIT nabízí základní editační možnosti - v praxi ale asi nebudete potřebovat mnohem více

V průběhu nahrávání vkládá systém do záznamu každých pět minut označení nové kapitoly (Chapter Marker). Hranice kapitol lze dodatečně měnit a rušit.

Pokud takto označenou kapitolu skryjete (například dodatečně označíte reklamu jako novou kapitolu) přehrávač ji při reprodukci přeskočí. Na přepisovatelných médiích DVD+RW se navíc jedná o vratný proces... kapitolu (například fragment s erotickými scénami) můžete v editačním režimu znovu "vyvolat" zpět.

DVD rekordér: pošlete video do důchodu!
i Zdroj: PCTuning.cz


menu DISK OPERATION slouží také k finalizaci disků DVD+R, případně k

Maxton MDVD-R66 umožňuje (jako většina rekordérů této třídy) v režimu DISC OPER fyzicky smazat na přepisovatelném médiu DVD+RW vždy poslední "titul" - tak lze postupovat až k první nahrávce. A proč nelze mazat tituly uprostřed disku? Je to poměrně logické - DVD medium není pevný disk a není tedy možná fragmentace záznamu...

Kvalita obrazu

DVD rekordér: pošlete video do důchodu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Kvalitou komprese procesoru DMN 6800 jsem byl opravdu mile překvapen. I když jsem vstupní signál vyladil na maximální kvalitu, nezaznamenal jsem mezi originálem a záznamy HQ a SP žádné větší rozdíly - rozdíly bychom mohli najít jen při přímém porovnání statických obrázků. Kompresní artefakty nejsou prakticky pozorovatelné a to ani na tenkých pohybujících se obrysech.

Kvalita EP je také překvapivě dobrá, uvážíme-li snížené horizontální rozlišení a datový tok 2.2Mbps. Záznam SLP odpovídá záznamu VCD (Video-CD).

kvalita datový tok rozlišení zvuk
HQ (60 min.) cca. 9 Mbps 720 x 576 MPEG Audio 384 kbps
SP (2h) cca. 4.8 Mbps 720 x 576 MPEG Audio 256 kbps
EP (4h) cca. 2.2 Mbps 352 x 576 MPEG Audio 256 kbps
SLP (6h) cca. 1.4 Mbps 352 x 288 MPEG Audio 128 kbps

Pokud máte nainstalovaný softwarový přehrávač DVD, můžete si stáhnout malé (14 sekundové) úryvky záznamu včerejšího boxerského zápasu:

  • kvalita HQ, 9 Mbps - soubor hq.vob (16.8MB) - ke stažení zde
  • kvalita SP, 4.8 Mbps - soubor sp.vob (10.3MB) - ke stažení zde
  • kvalita EP, 2.2 Mbps - soubor ep.vob (7MB) - ke stažení zde
  • kvalita SLP, 1.4 Mbps - soubor hq.vob (3.4MB) - ke stažení zde

Soubor .vob si uložte na disk (nejedná se o spustitelný soubor) a přetáhněte do okénka DVD přehrávače, voilá!


DVD rekordér: pošlete video do důchodu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Cílem tohoto článku byla nejen recenze konkrétního typu DVD rekordéru MDVD-R66, ale zároveň pohled na novou spotřební elektroniku silně příbuznou s počítači - navíc když se na nás DVD rekordery řítí ze všech stran doslova jak valící se kameny (a na vánoce bude ještě "hůř"). Osobně jsem byl překvapen tím, jak spolehlivě nové přístroje pracují - stačí rozbalit prázdný DVD+RW disk (případně DVD+R) a můžete začít nahrávat a archivovat. Možná se vám nebude líbit myšlenka, že byste připojovali svou digitální kameru ještě analogově (kabelem S-Video) - problémem stále bude analogový šum CCD snímače kamery, než ztráta kvality další digitalizací obrazu.

Maxton MDVD-R66

Pokud bych měl na jednu misku vah dávat klady a na druhou zápory, pak by klady asi převážily. Jedná se o elegantní a solidně provedený přístroj s vysokou funkčností. Kvalita obrazu je výborná, počítačová mechanika DVD+R /+RW je příslibem snadného servisu, integrovaný tuner je kvalitní a spolehlivý... Vadila mi absence ShowView a šumící větráček...

Nebudu vám tvrdit, že hned poběžím a Maxtona si koupím. Nejspíše ale využiji ještě jeden den a zálohují si nejstarší pásky Video 8 - možná že se na ně po několika létech (dyž budou na DVD) zase začnu dívat...

web: www.maxton.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama