dvd-rekorder-poslete-video-do-duchodu
Zábava Článek DVD rekordér: pošlete video do důchodu!

DVD rekordér: pošlete video do důchodu! | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

19. 8. 2004 00:00 47

Seznam kapitol

1. Král zemřel, ať žije král! 2. Maxton MDVD-R66 - elektronika 3. Často kladené otázky - DVD rekordéry 4. Maxton MDVD-R66 - nastavení 5. Maxton MDVD-R66 - nahrávání a závěr

Možná si řeknete, že DVD rekordér není počítačové téma. Dříve by tento argument možná uspěl, dnes jsou to ale právě počítačové firmy, které dělají díru do světa spotřebního zboží. Testovaný kousek jsem například našel v typickém počítačovém velkoskladu. Stačí mu nahlédnout pod kabát a zjistíte, že Maxton MDVD-R66 (jako typický reprezentant nové generace přístrojů) má k počítačům mnohem blíže než ke klasickému videu. Pojďme se tedy podívat na přístroj, který způsobí, že VHS se zanedlouho stane historickou zkratkou...

Reklama

Už dříve jsem říkal, že nové přístroje spotřební elektroniky mají dnes k počítačům blíže než kdykoliv jindy. A platí to pochopitelně i tady - stačí jen nahlédnout pod plechový kryt:

DVD rekordér: pošlete video do důchodu!
i Zdroj: PCTuning.cz


kliknutím na obrázek zobrazíte jeho větší kopii

A jéje, copak to tady máme? Vnitřku prakticky vévodí počítačová mechanika DVD+R/+RW NEC ND-1100A. Musím říci, že to není tak špatná informace - mechanika je do přístroje velmi dobře zakomponovaná (přední část výsuvného šuplíku je opatřena zacvakavacím zrcadlovým "nárazníkem"), mechanika je dobře chráněná proti prachu a v případě potřeby je možné do ní nahrát nový firmware.

Poznámka: Předpokládám, že po uplynutí záruky bude možné mechaniku nahradit jiným typem (jiné produkty postavené na stejném procesoru využívají například mechaniky Actima). Nepočítejte však s podporou dvouvrstvých médií, nebo se zápisem na DVD-R /-RW.

Recenze mechaniky NEC ND-110A je zde.

DVD rekordér: pošlete video do důchodu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Nechci abyste nabyli dojem, že celý rekordér dělá hlavně počítačová DVD "vypalovačka"... právě naopak, uvnitř najdeme prakticky celý počítač (včetně procesoru, operačního systému, firmware, paměti, "grafiky") doplněný o TV tuner.

Pokud bychom v elektronice použili klasický procesor (na mysli mám řadu - x86) záhy bychom zjistili, že pro kompresi videa v reálném čase bychom potřebovali nečekaně vysoký výpočetní výkon a velkou paměť. To je důvod, proč se v podobných zařízeních (embedded) používají specializované procesory se speciálními operačními systémy.

Po nezbytném pátrání (na procesoru je napevno přilepený chladič) jsem porovnáváním čísel součástek zjistil, že Maxton využívá (a také mnoho dalších přístrojů) řešení firmy LSI Logic DoMiNo DiMenSion 8600. Přesněji řečeno nejspíše zde byla použita "stavebnice" DMN-8600MK Manufacturing Kit, která obsahuje osazené základní desky (zdroj, tuner, videoprocesor a displej) včetně potřebného software.

Pro zvídavé - LSI Logic DoMiNo

Systémové operace probíhající v reálném čase zajišťuje operační systém (RTOS) VxWorks od WindRiver, signal processing a služby vyšší úrovně (včetně API) jsou napsané s pomocí C-Ware.

DMN-8600 je specializovaným procesorem, který obsahuje dva RISC jádra o výkonu 150MIPS (jedno jádro obvykle zajišťuje video processing, druhé pracuje na systémové úrovni a zpracovává audio). Pomocnými obvody jsou video DSP procesor a koprocesor Motion Estimation. Výkon procesoru je tak velký, že umožňuje (v případě potřeby) režim "full-duplex", tedy současný záznam a přehrávaní videa.

Procesor má integrovanou celou řadu rozhraní: PCI / host, IR, 2x UART, IDE ATAPI pro komunikaci s DVD, YUV (4:2:0) vstup i výstup 8 (16bit) a také u testovaného rekordéru nevyužívaný (pravděpodobně z důvodu ochrany proti kopírování obsahu) FireWire / iLink / IEE1394. Paměťový řadič využívá 32-bit sběrnice a moduly DDR taktuje 148MHz (propustnost až 1.2GB/s).

DVD rekordér: pošlete video do důchodu!
i Zdroj: PCTuning.cz


LSI Logic DMN-6800: 2x 150MIPS to věru nevypadá zle...

Procesor využívá firemní pre- a post-procesingové technologie jako: TrueView Pro (filtrace šumu před záznamem se zohledněním kompenzace pohybu), TrueScan Pro (pokročilý de-interlacing pro Progressive Scan) a PerfectView Pro (kompresní MPEG 2 single-pass algoritmy VBR pro optimální kvalitu obrazu).

Odběr procesoru je menší než 2.7W

Všimněte si ještě jednou jednotlivých dílů a porovnejte je s dokumentací firmy LSI Logic zde:

DVD rekordér: pošlete video do důchodu!
i Zdroj: PCTuning.cz

DVD rekordér: pošlete video do důchodu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední pohled věnujme ještě hlavní "procesorové" desce: nahoře je paměť Flash, vlevo paměti DDR, dole je enkodér a dekodér signálu PAL.

DVD rekordér: pošlete video do důchodu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud vám ve výčtu vlastností chybí podpora MPEG4 (DivX), tak vězte, že tu nabízí až čip DNM 8602 - více informací zde. Nový čip už podporuje všechny formáty DVD (včetně -R, -RW, -RAM, +R i +RW).

Dost už bylo teorie - podívejme se, jak se s takovým "motorem" dá "jezdit" :-)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama