dvd-rekorder-poslete-video-do-duchodu
Zábava Článek DVD rekordér: pošlete video do důchodu!

DVD rekordér: pošlete video do důchodu!

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

19. 8. 2004 00:00 47

Seznam kapitol

1. Král zemřel, ať žije král! 2. Maxton MDVD-R66 - elektronika 3. Často kladené otázky - DVD rekordéry 4. Maxton MDVD-R66 - nastavení 5. Maxton MDVD-R66 - nahrávání a závěr

Možná si řeknete, že DVD rekordér není počítačové téma. Dříve by tento argument možná uspěl, dnes jsou to ale právě počítačové firmy, které dělají díru do světa spotřebního zboží. Testovaný kousek jsem například našel v typickém počítačovém velkoskladu. Stačí mu nahlédnout pod kabát a zjistíte, že Maxton MDVD-R66 (jako typický reprezentant nové generace přístrojů) má k počítačům mnohem blíže než ke klasickému videu. Pojďme se tedy podívat na přístroj, který způsobí, že VHS se zanedlouho stane historickou zkratkou...

Reklama

Pokrok někdy občas postupuje tak nenápadně, že si některých změn ani nevšimnete. Kdo si ještě vzpomene, že bývala doba, kdy nepostradatelným pomocníkem podnikatele byl telefonní záznamník připojený ke klasickému telefonu? Nástup mobilních telefonů proměnil tyto důmyslné, většinou hlasitě cvakající, krabičky na neužitečný šrot. Během několika let se z poměrně respektovaného zboží stal ležák o který nikdo nemá zájem...

Koho by v této souvislosti napadlo, že výměna stráží probíhá právě v tomto okamžiku u videorekordérů - ano, tento proces začíná právě teď a jsem si jistý, že za několik let po videokazetách VHS "neštěkne ani pes". Dříve neotřesený král vládnoucí obrovskou sítí videopůjčoven už po večerech začíná silně pokašlávat... je čas podívat se po nástupci...

Dost filozofie - podívejme se na reprezentanta první vlny "bezpáskových" videorekordérů, na DVD rekordér Maxton MDVD R66.

DVD rekordér: pošlete video do důchodu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Telegraficky...

Už název DVD rekordér napovídá, že se jedná o zařízení nahrávající videosignál na zapisovatelná "prázdná" DVD media. K tomu ještě dodám, že tento rekordér umí zapisovat jak na média DVD+R (jeden zápis / mnohonásobné čtení - vhodné pro archivaci videa), tak i na přepisovatelná média DVD+RW (ty dovolují editaci a mazání, vhodné pro denní použití... o médiích se podrobněji zmíníme v jiné kapitole).

Na jeden 4.7GB disk se, podle zvolené kvality (HQ - SLP), vejde 1 - 6h videozáznamu a disk je nadále kompatibilní se standardem DVD-Video - je možné ho tedy přehrávat v běžných DVD přehrávačích. I tady platí, že rekordér nabízí všechny funkce DVD přehrávačů střední třídy a nabízí i něco navíc - například je, podobně jako většina páskových videorekordérů, vybavený programovatelným TV tunerem s možností plánovaného, odloženého záznamu atd...

Pojďme nejdříve ale nakouknout do českého manuálu. Píše se zde, že Maxton MDVD-R66 je:

  • přístroj 3 v 1: DVD a CD Audio přehrávač s MP3, DVD rekordér,
  • přehrává DVD, nahrané DVD+R/W, DVD-R/W, Audio CD, CD-R/W,
  • přehrává obrázky JPEG, audiosoubory MP3 a WMA,
  • jednoduché nahrávání sledovaného pořadu z TV "jedním tlačítkem",
  • programovatelné nahrávání (jako videorekordér),
  • zálohuje staré nahrávky v digitálním formátu,
  • televizní a kabelový tuner (až 199 stanic),
  • digitální audio výstup Cinch + optika TOC, 2 kanálový Dolby Digital encoder,
  • komponentní video výstup (Y, Pb, Pr), RGB výstup / vstup,
  • výstup 480p, PAL 625 řádek, progresivní snímání (Progressive scan),
  • čelní audio & video vstupy včetně S-Video (např. pro jednoduché připojení kamery),
  • skrývání či zpřístupnění vybraných kapitol, výběr ikon a přejmenování - editace,
  • rodičovský zámek,
  • délka záznamu 64 - 366 min. a 124 kapitol na jeden DVD disk,
  • přehrávání v oblíbeném pořadí (MDVD R66 vám umožňuje naprogramovat až 99 položek do paměti přístroje a přehrávat v určeném pořadí)

Protože papír (a web) snese všechno, pojďme se konečně podívat na vlastní přístroj...

Vzhled

I když se nejedná o přístroj známé a renomované firmy, vypadá Maxton (tedy až po odstranění ochranných fólií překvapivě dobře.

Čelní panel je nečekaně vyváženou kombinací stříbrného a zrcadlového povrchu. Pod zrcadlovou plochou vpravo je ukrytý dvoubarevný (modro - červený) alfanumerický displej, zrcadlově lesklému kruhovému ovládacímu terči vpravo vévodí tlačítko REC.

DVD rekordér: pošlete video do důchodu!
i Zdroj: PCTuning.cz


po kliknutí na obrázek uvidíte větší náhled

Celkový dojem trochu kazí nepříliš přesné logo DVD+RW, které vypadá, jako by bylo dokreslené ručně podle pravítka. Bohužel, někdy takové maličkosti kazí jinak vynikající celkový dojem za který by se nemuseli stydět ani u Panasonicu.

DVD rekordér: pošlete video do důchodu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Příjemným překvapením jsou výborně přístupné (ukryté pod výklopnou krytkou vlevo) čelní A/V vstupy - připojení videokamery je tedy otázkou okamžiku.

DVD rekordér: pošlete video do důchodu!
i Zdroj: PCTuning.cz


potisk na zrcadlové ploše je bílý (tlačítka channel +/- a select)...

Pořádná palba vstupů a výstupu je však až v zadní části přístroje:

DVD rekordér: pošlete video do důchodu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Výstupy obrazu jsou: komponentní (Y, Pb, Pr), RGB, S-Video, a kompozitní - přípojné body jdou diskrétní i ve SCARTu. Audio je digitální (optika i metalika) + stereo (rekordér neobsahuje dekodér 5.1 - počítá se s připojením odpovídajícího zesilovače). Jako poslední je zde anténní vstup i výstup.

DVD rekordér: pošlete video do důchodu!
i Zdroj: PCTuning.cz


nepříliš promyšlený větráček ukazuje na to, že tichá PC nejsou

Vrtěti větráčkem

Pod mřížkou vpravo se nachází poměrně kontroverzní a u podobných přístrojů často kritizovaný větráček, který ihned po zapnutí generuje v tichých pasážích docela slyšitelný šum. Chápu, že komprese videa v reálném čase je výpočetně náročný úkol, kdy je elektroniku třeba chladit, proč ale někdo nepomyslel na lepší pasivní chlazení s "nouzovým" větráčkem, případně na teplem řízený systém. Možná že by jen stačilo upravit poměrně nevhodně řešenou v plechu vyseknutou mřížku (otvory jsou malé, hrany ostré a je umístěná těsně za větrákem), která má evidentně na svědomí velkou část hluku...

DVD rekordér: pošlete video do důchodu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Poznámka: myslím že by stačilo udělat malý vzduchovod a větráček posunout poněkud hlouběji do přístroje. Pokud by byl použitý typ s keramickými ložisky, bylo by nejspíše rázem po problému...

Ať již systém bude fungovat jakkoliv skvěle, najdou se takoví, kterým bude generovaný šum vadit - je to něco jako krásná dívka s... křivými zuby.

Zatím, s ohledem na cenu, která se v maloobchodě pohybuje kolem 10 000Kč, lze testovaný rekordér hodnotit poměrně kladně. Poměrně elegantní design a použité kvalitní materiály, velké množství vstupů (kde snad pouze chybí FireWire - údajně kvůli problematice kopírování DVD médií) lze připočítat ke kladům, šumící větráček (i když ho při reprodukci prakticky neslyšíte) je rozhodně záporem.

V další kapitole se podíváme blíže na elektroniku. Pokud chcete jen vědět jak si rekordér povede z uživatelského hlediska, klidně tuto kapitolu přeskočte a přejděte dále.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama