Fatty Pillow neudělal (v zásadě) nic špatného
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Fatty Pillow neudělal (v zásadě) nic špatného

Fatty Pillow neudělal (v zásadě) nic špatného | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

6. 7. 2018 03:00 128

Seznam kapitol

1. A teď už jenom slušně, ju? 2. Kdo maže, ten jede 3. Platforma pro... reklamu 4. Stroj už soudí člověka 5. Co je potřeba, aby se změnilo? 6. Rodinné album

Bůh je mi svědkem, že nejsem fanouškem Fatty Pillowa a už vůbec ne dopadu jeho sprostohumoru na mládež. Vulgaritu nepovažuji za vtipnou a vždy jsem ji považoval hlavně za nástroj, jak se prorvat dopředu mezi podobnými tvůrci na YouTube. To, co ale teď dělá sám YouTube, je ale mnohem, mnohem horší.

Reklama

Co je potřeba, aby se změnilo?

Abych to sumarizoval: Současný stav čistky na YouTube je velmi chaotický. Rozumím motivaci, odmítám její provedení. Je třeba vrátit se k diskusi o tom, zda je normální, že se dávají bany i za komedii, parodii a kritiku. To je důležité také řešit, ale naprostý základ je nejprve normalizovat způsob, kterým se postihuje obsah, který už na YouTube je.

1) YouTube musí přestat s retroaktivní penalizací.

Vzhledem k tomu, že řada videí, která nesplňují nové standardy je stále k vidění, lze pochopit některé kroky, které YouTube udělá jednostranně, jako je demonetizace anebo vyřazení z Doporučovaných. To samo o sobě stačí, aby to některé tvůrce odradilo, protože kontroverzní obsah vyráběli jen kvůli views a větším výnosům. Jejich zrušení je penalizace sama o sobě, retroaktivní striky nejsou na místě. Jde o ekvivalent trestu za čin, který v době vzniku (uploadu) trestný nebyl – a to se v civilizaci zakazuje.

2) Transparentní systém komunikace s tvůrci.

YouTube se jednoduše musí naučit komunikovat s tvůrci. Jejich autistický systém, kdy se s menšími tvůrci nebaví nikdo a ti větší komunikují s mlčícím YouTube přes Twitter, je neúnosný. Není problém, aby měli odstupňovanou podporu například podle odběratelů a nebo délky existence kanálu, ale zcela bez podpory fungovat nelze. Současný systém je velmi, velmi špatný, což souvisí pravděpodobně s objemem přibývajícího videa, který je přetěžuje. Ale YouTube nemá co brečet: Sám se snažil o raketový růst, tak ho má se vším všudy. Nějak se s tím musí srovnat – ale to, jak to dělá nyní, je vážně hodně nešťastné.

3) Žádné automatické strojové striky.

Stroj nikdy nesmí rozhodovat sám o tom, co je přijatelné a co není. Nepozná to a často hrubě zasáhne do svobody slova. Je téměř vtipem, že k americkému Dni nezávislosti probublala zpráva, že Facebook odstranil Deklaraci nezávislosti jakožto hate speech. Tohle není výjimka – těžko lze po AI chápat vážně míněný nenávistný proslov a rozeznat, že jde o satiru, kritiku, komedii, kritickou anebo historickou analýzu a identifikaci historického textu, když ten rozdíl někdy nechápou ani lidé.

Automatický systém má tvůrce upozornit, že si myslí, že uploaduje něco, co by neměl. Automatické blokování obsahu připadá v úvahu pouze u tvůrců, které nekomunikují. Jenomže na to, aby tohle fungovalo, je třeba, aby především, sám YouTube začal komunikovat s tvůrci. Mechanismus odvolávání se proti jednostranným rozhodnutím je hluboko pod nutným minimem rozumné komunikace.

4) Pečlivá analýza kontroverzního obsahu.

Jakkoliv je YouTube soukromou platformou, musí si vybrat: Buď se stane pískovištěm s reklamami a nebo mediální platformou. Mediální platforma musí ustát i názory, se kterými nesouhlasí, pokud jsou tyto opodstatněné. Jedna věc je samoúčelný kontroverzní obsah a věc jiná je kritická diskuse, se kterou nemusíte souhlasit. Klasickým příkladem je video od Thoughty2 „Why Is Everyone Getting So Offended?“

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama