Fortron (FSP Group) FSP200-50GSV-5K (85): 200W SFX prcek
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Fortron (FSP Group) FSP200-50GSV-5K (85): 200W SFX prcek

Fortron (FSP Group) FSP200-50GSV-5K (85): 200W SFX prcek | Kapitola 12

Pavel Boček

Pavel Boček

26. 7. 2017 03:00 27

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení 6. Úvod do metodiky měření a testovací přístroje
7. Další vybavení 8. Přístroje k měření elektrických veličin 9. Přístroje k měření neelektrických veličin 10. Měření 11. Metodika hodnocení 12. Hodnocení, závěr, poděkování

Po jisté době se opět podíváme na zdroj od FSP, v tomto případě bulkový drobek FSP200-50GSV-5K (85) s výkonem pouze 200 W, ale certifikací 80 PLUS Bronze. Pořídit se dá už za méně než osm stovek, přičemž 200 W stačí na velké množství současných sestav. Jak je na tom ale s kvalitou?

Reklama

Hodnocení, závěr

Fortron Source Power Group FSP200-50GSV-5K (85) zvládl dodat dodat výkon v kombinované zátěži i v crossloadu. Dokonce to, z větší části, zvládl i v souladu s normou ATX, díky tomu si tak vysloužil hodnocení. Nemůžu říct, že to je nějaký zázrak: není ani úplně tichý, přitom je uvntiř horký, kondenzátory uvnitř jsou spíš šrot a OPP/UVP opravdu spíš nefunguje, jak jsme u FSP ostatně zvyklí. Na druhé straně zvlnění je slušné a regulace napětí je konečně alespoň tak dobrá, že to projde testy crossloadu. Čas výdrže při ztrátě napájení by mohl být lepší, na druhé straně jsme už viděli skutečně mnoho zdrojů s ještě výrazně horšími časy.

Je dobré, že aespoň FSP vychází vstříc svým integrátorům a s trendem snižování spotřeby sestav, stejně jako následného zmenšování rozměrů (a to už i u základních kancelřáských sestav) konečně nabízí malý a málo výkonný, SFX zdroj. A to ještě s celkem slušnou účinností. Ve výsledku, jak bylo řečeno, to sice není žádný zázrak, navíc podpora všech těch nízkopříkonových stavů procesorů nebude valná, jestli vůbec. Nicméně je stále v segmentu pod 250 W orpavdu málo co vybrat, navíc ušetřené náklady na ceně při stále slušné účinnost i u sestav pod 100 W pouze s integrovaným grafickým jádrem pravděpodobně převáží cokoli lepšího s DC-DC měniči, které by tyto nízké stavy podporovaly, ovšem za výrazně vyšší cenu. Pokud jste tedy jedním z těchto domácích uživatelů, kteří mají pouze základní 2/4 jádrový systém s SSD a bez dedikované grafické karty (které ovšem zdroj rovněž nakrmí, navíc dnes už i grafická jádra v procesorech nabízí slušný výkon), můžete o tomto zdroji uvažovat, ve spojení s nějakou malou skříní. Jen pamatujte na to, že tato věc potřebuje průvan, minimálně s těmi kondenzátory uvnitř.

Hodnocení zdroje Fortron Source Power Group FSP200-50GSV-5K (85) v SFX segmentu mainstream je tedy následující:
  • použité součástky/technologie: 7,5 b. (− za termistor, − za nekvalitní kondenzátory)
  • kvalita provedení: 8 b. (− pár horších spojů)
  • regulace napětí: 4 b. (− za kombinovanou zátěž, − za crossloading)
  • zvlnění: 16 b. (+ za kombinovanou zátěž, + za crossloading)
  • účinnost: 9,5 b. (− za vyšší účinnost)
  • výdrž při výpadku napájení: 7 b. (- za kratší výdrž)
  • ostatní: −4,5 b. (- za kratší záruku, − za chybějící oflexování, − za chybějící příslušenství)

Fortron (FSP Group) FSP200-50GSV-5K (85): 200W SFX prcek
i Zdroj: PCTuning.cz

Jako mainstreamový SFX zdroj tak má FSP200-50GSV-5K (85) hodnotu 47,5. Za předpokladu, že jej koupíte za 800 korun, je pak poměr hodnocení/cena 100×47,5/800=5,94. Myslím, že to je poměrně slušný výsedek, ačkoli se zatím jedná o první takový zdroj, který jsme testovali, není tak zatím s čím srovnat.

                                         
Fortron FSP200-50GSV-5K
KLADY
Fortron (FSP Group) FSP200-50GSV-5K (85): 200W SFX prcek
i Zdroj: PCTuning.cz
Fortron (FSP Group) FSP200-50GSV-5K (85): 200W SFX prcek
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
levnýpochybné kondenzátory
nízké zvlněníne moc tichý
slušná účinnost, zejména na nízký výkonvyšší vnitřní teploty
rozumný čas výdrže při ztrátě napájeníOPP, UVP moc nefungují, bez OCP
 bulk balení (bez příslušenství)
Orientační cena s DPH: 800 Kč

Poděkování

Za poskytnutí zdroje Fortron FSP200-50GSV-5K (85) děkuji společnosti Fortron Source Power Group.

Článek je překladem originálu, který v angličtině vyšel na Hardware Insights.

Příspěvek na rozvoj

Podpořte recenzování zdrojů! Nové přístroje, vybavení (stále je kam výrazně zlepšovat), zakoupení nedostupných zdrojů apod. - můžete se sami podílet na novém a zajímavějším obsahu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama