Fractal Design Meshify C Mini Dark TG – mATX skříň
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Fractal Design Meshify C Mini Dark TG – mATX skříň

Fractal Design Meshify C Mini Dark TG – mATX skříň | Kapitola 2

Petr Kupský

Petr Kupský

1. 3. 2018 03:00 2

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér – představení 3. Exteriér – filtry 4. Interiér – pravá strana
5. Interiér – levá strana 6. Příklad montáže – základní deska, disky 7. Příklad montáže – zdroj, chlazení, grafika 8. Hodnocení a závěr

V modelové řadě počítačových skříní švédského výrobce Fractal Design přibyla nová mATX skříň Meshify C Mini Dark TG. Její konstrukce, zaměřená na zvýšení průtoku chladicího vzduchu interiérem, nabízí také atraktivní design díky čelní masce ve vzhledu 3D polygonové sítě a tmavě zabarvenému temperovanému sklu na bočnici.

Reklama

Exteriér – představení

Fractal Design Meshify C Mini Dark TG nabízí v duchu s ostatními modely severského výrobce velmi decentní design, bez výstředních prvků. Avizovaný vzhled s prvky stealth tvoří kombinace matně lakovaných plechových částí šasi, matného plastu čelního panelu s vloženým vnitřním obvodovým pruhem z vysoce lesklého plastu, leskle lakovanou mřížkou a lesklým tvrzeným sklem bočnice, tónovaným do tmavého černozeleného odstínu.

Fractal Design Meshify C Mini Dark TG – mATX skříň
i Zdroj: PCTuning.cz

Před pořízením snímku jsem z celoplošné skleněné bočnice odstranil ochrannou fólii. Stejně jsem naložil s fólií chránící lesklý obvodový pruh vnitřního okraje rámu čela skříně a s fólií na hliníkovém štítku se znakem výrobce.

V úvodní kapitole jsem se zmínil, že mě překvapily rozměry krabice, ve které byla skříň zabalena. Je tedy na čase si vysvětlit, co znamená pojem „Mini“ v podání výrobce Fractal Design. Pokud bychom vedle sebe postavili původní ATX variantu skříně Meshify C a novou variantu Meshify C Mini Dark TG, tak uvidíme, že se od sebe liší jen rozdílnou výškou. Verze Mini je o 41 mm nižší, ostatní rozměry jsou na chlup stejné. Proto ta srovnatelná krabice. Ale vraťme se zpět k popisu exteriéru skříně.

Fractal Design Meshify C Mini Dark TG – mATX skříň
i Zdroj: PCTuning.cz

Focení skříně s celoplošnou vysoce lesklou bočnicí z temperovaného skla je opravdu zábava. Nežádoucí odrazy okolních předmětů, případně lesknoucího se čelo fotografa, opticky rozbíjí celistvou plochu bočnice a komplikují průhled do interiéru skříně. Naživo si s tím oko pozorovatele poradí mnohem lépe.

Opačná bočnice skříně Fractal Design Meshify C Mini Dark TG je z jednoho kusu lakovaného hladkého plechu bez viditelných prolisů. Díky bezchybnému lícování obou bočnic je povrch skříně esteticky čistý a celistvý.

Fractal Design Meshify C Mini Dark TG – mATX skříň
i Zdroj: PCTuning.cz

Povrchová úprava skříně je tradičně na vysoké úrovni. Lakovaný povrch plechových částí má jemně strukturovaný povrch, připomínající jemnou práškovanou barvu. Díky tomu není povrch plechových částí výrazně náchylný na zanechávání stop po otiscích prstů. Pokud porovnám lakovaný povrch s dříve testovaným modelem Meshify C, mám pocit, že struktura laku je u nyní testovaného modelu Meshify C Mini Dark TG nepatrně hrubší.

Proti otiskům prstů jsou poměrně imunní matné plastové plochy s jemnou strukturou povrchu. To se však nedá říct o skleněné bočnici a o plastovém čelním panelu (rámu), jehož vnitřní obvodový pruh z vysoce lesklého materiálu otisky doslova přitahuje. Naštěstí se nachází na místech, na která nebudeme při provozu sestavy běžně sahat.

Fractal Design Meshify C Mini Dark TG – mATX skříň
i Zdroj: PCTuning.cz

Stejně jako u jejího většího sourozence je výrazným estetickým prvkem skříně Fractal Design Meshify C Mini Dark TG bezesporu mřížka čelního panelu tvarovaná ve stylu prostorové 3D polygonové sítě. Děrovaná kovová mřížka tímto získala nejen velmi zajímavý vzhled, ale i vysokou pevnost proti ohybu. Z dokonale lícující mřížky vystupuje kovový štítek s logem výrobce, který tvoří madlo, jež později využijeme během demontáže mřížky za účelem čištění od prachu.

Otevřené čelo skříně, kryté celoplošnou mřížkou, vylučuje možnost osazení interní mechaniky 5,25" a také případné osazení interní čtečky paměťových karet. V případě potřeby čtení nebo zápisu optických médií a paměťových karet budeme odkázáni výhradně na mechaniky a čtečky v externím provedení.

Fractal Design Meshify C Mini Dark TG – mATX skříň
i Zdroj: PCTuning.cz

Na detailních snímcích je možné posoudit provedení povrchové úpravy čelního panelu. Obvodový pruh zcela hladkého a vysoce lesklého plastu je vložen do rámu čelního panelu z matného plastu se strukturovanou povrchovou úpravou. Štítek s logem výrobce je proveden z kartáčovaného hliníku.

Jediná lehce nesouměrná spára se vytváří ve styku čelního panelu a hrany vyjímatelného prachového filtru na dně skříně.

Fractal Design Meshify C Mini Dark TG – mATX skříň
i Zdroj: PCTuning.cz

Jednoznačnou identifikaci mATX skříně Fractal Design Meshify C Mini Dark TG poskytuje pohled na její zadní stranu, konkrétně do prostoru záslepek pozic pro přídavné PCIe karty. U této menší verze skříně napočítáme celkem pět pozic, tedy o dvě méně, než nabízí ATX verze Meshify C. Ostatní prvky zadní stěny jsou u obou velikostních variant skříně shodné.

Fractal Design Meshify C Mini Dark TG – mATX skříň
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve spodní části zadní stěny se nachází otvor pro osazení zdroje velikosti ATX s montážním rámečkem. Skříň využívá moderní koncepci umístění zdroje ve spodní části, ve které zdroj nasává chladící vzduch skrze dno z venkovního prostoru a vyfukuje jej přes zadní stěnu ven. Zdroj tedy nijak neovlivňuje, ani není ovlivňován, průtokem vzduchu uvnitř skříně.

Směrem výše najdeme záslepky na celkem pěti pozicích pro rozšiřující karty a otvor pro osazení I/O panelu. Všechny záslepky jsou opatřeny perforací a všechny jsou tvořeny samostatnými plechovými výlisky a k rámu skříně jsou přišroubovány. Není tedy potřeba vylamovat perforované části rámu bez možnosti opětovného upevnění zpět, jak tomu bývá často u levných skříní.

Fractal Design Meshify C Mini Dark TG – mATX skříň
i Zdroj: PCTuning.cz

Na zadní stěně se nachází jediná pozice pro ventilátor, odvádějící ohřátý vzduch ven ze skříně. Tato pozice umožňuje osazení ventilátoru pouze o rozměru 120 x 120 mm a přesně takový ventilátor je v této pozici osazen již od výrobce. Jeho lopatky jsou v duchu koncepce stealth černé. Plech je v místě průduchu prolisován směrem ven ze skříně a perforován otvory ve tvaru šestiúhelníků se vzdáleností protilehlých stěn 6 mm. Obdobně perforovaná plocha vedle záslepek rozšiřujících karet má pro průtok vzduchu skříní spíše diskutabilní přínos. Pozice ventilátoru umožňuje jeho výškový posun v rozsahu 25 mm.

Horní stěně skříně Fractal Design Meshify C Mini Dark TG dominuje rozměrný otvor pro dvojici ventilátorů, který je zakryt jednoduchým prachovým filtrem ve formě hustě děrované mřížky, vyseknuté z tenkého plastu, připomínajícího ocelový plech. Prachový filtr přesně pasuje do prohloubeného otvoru v horní stěně skříně. Na této pozici jej poměrně silně drží celoobvodový magnetický pruh z pružného materiálu, podobnému tvrdé gumě.

Fractal Design Meshify C Mini Dark TG – mATX skříň
i Zdroj: PCTuning.cz

Plocha horní stěny obou velikostních variant skříně Meshify C je stejná a totéž lze říct i o otvoru pro stropní ventilátory. Rovné dno prohlubně má šířku 165 mm a délku 280 mm. Do této pozice osadíme dvojici 120mm nebo 140mm ventilátorů, případně radiátor vodního chlazení délky 240 mm. I tak otvor nezaplníme zcela a zůstane nám ještě několikacentimetrový volný pruh podél jeho delší strany.

Ovládací prvky skříně a konektory se nachází na horní stěně čelního plastového rámu. Na obrázku vidíme zleva tlačítko Reset, konektory pro mikrofon a pro sluchátka, tlačítko Power a dvojici USB konektorů generace 3.0. Konektory starší generace USB 2.0, ani nejnovější generace USB 3.1, zde nenajdeme. Tlačítko Power má tvar čtverce a není podsvíceno. Kontrolní LED diody spuštění sestavy a činnosti disku se ukrývají pod přední mřížkou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama