GameSir G3s: opravdu univerzální gamepad
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek GameSir G3s: opravdu univerzální gamepad

GameSir G3s: opravdu univerzální gamepad | Kapitola 2

Martin Polický

Martin Polický

4. 8. 2016 07:00 10

Seznam kapitol

1. Balení a vzhled 2. Dojmy z používání 3. Závěrem

Pokud se v parných letních dnech rádi zabavíte nějakou tou hrou (a teď je úplně jedno, jestli na mobilu, tabletu, konzoli nebo počítači), pak vás dnešní recenze potěší. Univerzální gamepad GameSir G3s si poradí s Androidem či iOS, hravě jej připojíte k počítači, PS 3 nebo chytré televizi. Ihned v úvodu prozradíme: Není vůbec špatný.

Reklama

Párujeme gamepad

Jako první, co budete s gamepadem muset udělat, je spárovat jej s daným zařízením, na kterém ho budete chtít používat. Zde přijde více než vhod anglický manuál, který je v balení. Bez něj byste totiž jen těžko hledali kombinace tlačítek, které je třeba stisknout, aby se ovladač začal s daným typem OS párovat.

Na mobilních zařízeních je třeba nejdříve aktivovat Bluetooth. Následně u Androidu stačí na gamepadu podržet tlačítko Domů a A stisknuté 2 vteřiny. Jakmile se na gamepadu rozbliká LED s logem Androida, můžete v telefonu/tabletu spustit párování. Při dalším zapnutí se již gamepad připojí ke známému zařízení automaticky.

U Androidu lze gamepad používat také jako systémovou myš (kurzor se na displeji zobrazí automaticky). Jakmile je gamepad k zařízení připojený, stačí krátce stisknout Select + X. Stejným způsobem se režim myši deaktivuje.

Android zařízení můžete propojit také „drátově“. Stačí na zařízení povolit funkci OTG a připojit kabel. Drátové připojení je sice nevzhledné, ale významně prodlouží dobu vašeho hraní (i když nám se většinou jako první vybil telefon, nikoliv gamepad).

Majitelé iOS si budou muset vystačit pouze s bezdrátovým režimem gamepadu. Drátové propojení ani režim myši iOS nepodporuje. Zařízení spárujete stisknutím Domů + Y po dobu 2 sekund. Další postup je již identický s Androidem.

Díky USB přijímači můžete gamepad připojit také k chytré televizi. Stačí přijímač zastrčit do USB portu a následně zapnout gamepad stejně jako Android (podržením Domů + A).

Pro připojení k PC je nutné nejdříve opět zastrčit přijímač do USB portu. Následně na gamepadu stisknete Domů + X po 2 sekunudy a gamepad se sám spáruje. Počítač také podporuje režim myši, pokud jej chcete aktivovat/deaktivovat, stačí stisknout Select + X.

U PS3 je párování trochu jiné. Zde je třeba nejdříve zapnout gamepad pomocí tlačítek Turbo a Domů. Následně je třeba připojit USB přijímač nebo USB kabel ke konzoli. Následně dojde ke spárování gamepadu s konzolí.

Dojmy z používání

Ačkoliv jsme před testem byli poměrně skeptičtí ohledně podpory více platforem a ohledně bezproblémového chodu gamepadu, ihned první dny testování naše pochybnosti roznesly na kopytech. Gamepad běží naprosto fantasticky, ani jednou jsme neměli problém s párováním zařízení nebo s náhodným odpojením. Také jsme se obávali prodlevy mezi stisknutím tlačítka a vyvoláním akce. Všechna tlačítka ale fungují bezproblémově a jakýkoliv stisk ihned bez odezvy vyvolá akci.

GameSir G3s: opravdu univerzální gamepad
i Zdroj: PCTuning.cz
GameSir G3s: opravdu univerzální gamepad
i Zdroj: PCTuning.cz

Ovladač dobře padne do ruky, díky matným plastům v dlaních při hraní nijak necestuje. Stisk tlačítek je příjemný, i když přední horní tlačítka L1 a R1 by mohla klást o trochu větší odpor při stisku. Snad jen D-pad se nám subjektivně zdá být v porovnání s jinými ovladači trochu horší. Bude to dáno zejména tím, že při jeho stisku se nedočkáte žádné odezvy, jako například u ovladače pro Xbox, kde D-pad při stisku cvakne.

GameSir G3s: opravdu univerzální gamepad
i Zdroj: PCTuning.cz

Také držák na telefon nás příjemně překvapil. Po utažení aretačních šroubů se náklon držáku nehne ani o milimetr, pružinový mechanismus uchycení telefonu pracuje také na výbornou. Bez problému tak na gamepad umístíte 4 až 6 palcový smartphone. Stisk telefonu je dostatečný, ani při větších otřesech telefon nikam neputuje a pevně drží na svém místě.

Na Androidu běžel GameSir G3s u her, které gamepady podporují, bez problémů. Ne vždy však gamepad funguje (např. u WOT gamepad nefunguje v garáži, pouze při bitvě), takže i tak se místy neobejdete bez tradičního dotykového ovládání. Zajímavá je i funkce myši, kterou lze aktivovat. Ovládání telefonu tímto způsobem je však zdlouhavé a oproti běžnému dotykovému ovládání i nepohodlné. Jiná situace by asi byla, když gamepad připojíte k Android TV nebo multimediálnímu centru. Tam si využití této funkce dokážeme představit.

GameSir G3s: opravdu univerzální gamepad
i Zdroj: PCTuning.cz

Ovladač pohotově fungoval i na vzdálenost 6metrů. Zabudovaná 600 mAh lithiová baterie poskytuje dostatek energie pro 16 – 18 hodin hraní. Nabití z 0 na 100 % je pak otázkou 2 – 3 hodin. Výdrž baterie také prodlužují automatické režimy vypnutí zařízení, kdy se gamepad vypne po 5minutách neaktivity nebo do 1minuty po odpojení zařízení. I vypnutí podsvícení tlačítek se na výdrži samozřejmě promítne.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama