Gigabyte GeForce RTX 4060 Ti Eagle 8GB: Skvělý základ od Gigabyte
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Recenze Gigabyte GeForce RTX 4060 Ti Eagle 8GB: Skvělý základ od Gigabyte

Gigabyte GeForce RTX 4060 Ti Eagle 8GB: Skvělý základ od Gigabyte | Kapitola 21

Adam Vágner

Adam Vágner

31. 5. 2023 23:59 569

Seznam kapitol

1. GeForce RTX 4060 Ti: představení a parametry 2. Konstrukce karty, konektory 3. Testovací sestava 4. Crysis 3 Remastered 5. Cyberpunk 2077 6. F1 22 7. Far Cry 6, GTA V 8. Metro Exodus Enhanced Edition, Red Dead Redemption 2 9. Witcher 3, World of Tanks 10. Blender Benchmark, Luxmark, Vray 5 benchmark 11. Boost v F1 22 (OC)
12. Boost v F1 22 (Silent) 13. Boost v Metro Exodus (OC) 14. Boost v Metro Exodus (Silent) 15. Boost ve World of Tanks (OC) 16. Boost ve World of Tanks (Silent) 17. Spotřeba, teploty 18. Otáčky ventilátorů, hlučnost 19. Průměrný výkon a poměr cena/výkon 20. Průměrný výkon a poměr cena/výkon s RT 21. Závěr

I když je RTX 4060 Ti Eagle nejlevnějším modelem Gigabyte z nové řady RTX 4060 Ti, netrpí žádným z častých neduhů karet v základním provedení. Nabídne výkonný chladič, dokonce i duální BIOS s dobře odladěnou regulací a nebude vás omezovat ani v přetaktování – limit příkonu lze zvednout až o 56 W. Pokud si zrovna nepotrpíte na barevné LEDky, nenajdete moc jiných důvodů, proč pořizovat některý z vyšších modelů.

Reklama

Závěr

Nevýhody a kontroverze kolem RTX 4060 Ti jsme probrali zevrubně v závěru testu Founders Edition. Tou největší je, že to momentálně oproti výrazně zlevněným modelům řady RTX 3060 Ti není zrovna šampión z hlediska výhodnosti a ani oproti těm dražším nepřináší mnoho navíc. Uvidíme, co se s cenou bude dít, až se prodejci zbaví starších modelů, zejména RTX 3060 Ti, ty nejvýrazněji zlevněné jsou dnes výhodnější. Z hlediska provozních vlastností jsou na tom ale obvykle hůře. Obzvláště to platí při srovnání s Eaglem od Gigabyte, jehož provozní vlastnosti jsou špičkové. Ještě upozorním na o pár wattů vyšší průměrnou spotřebu bez zátěže, za níž může při (úplné) časté zvedání taktu pamětí na maximální takt, které Nvidia ještě řeší, ale to už jsem detailněji popisoval taktéž v předchozím článku.

Pokud jde o samotný Eagle od Gigabyte, na konstrukci je znát, že jde o základní modelovou řadu. Provedení je spartánské, ale design je decentní a moderní a karta vypadá sympaticky. Chladič je na 160W kartu víc než dostatečně velký a výkonný, takže i v tichém režimu udrží čip bez problémů hluboko pod limitem teplot a výsledek je krásně tichý. U napájení si vystačí si s jediným klasickým osmipinem, takže je to ideál na upgrade do starších sestav, o to víc zamrzí seříznutí sběrnice na osm linek.

Gigabyte GeForce RTX 4060 Ti Eagle 8GB: Skvělý základ od Gigabyte
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jde o nejlevnější modely, Founders Edition bývá často atraktivnější volbou kvůli lépe nastavené regulaci a kvalitnímu provedení. U Eagle se ale dá říci, že nabízí víc ve většině ohledů. Negativa se pojí s platformou RTX 4060 Ti jako takovou, samotné kartě lze stěží něco vyčítat. Founders Edition je na tom lépe snad jen z hlediska provedení – masivní celokovový chladič, který se drží designového stylu RTX 40, působní mnohem luxusněji než plastový kryt Gigabyte. Ale z hlediska výkonů a hlučnosti už zaostává.

Gigabyte GeForce RTX 4060 Ti Eagle, 8 GB
KLADYZÁPORY
Vysoký výkon pro hraní v rozlišení 1080p, stačí i na 1440pMalý nárůst výkonu proti RTX 3060 Ti
Efektivita a spotřeba proti minulé generaciDisplayPort pouze ve verzi 1.4a
Špičkové provozní vlastnostiJen malé zlepšení z hlediska poměru cena/výkon, některé RTX 3060 Ti jsou i výhodnější
Chladič má velkou rezervuRozhraní PCIe x8 4.0, režimu PCIe 3.0 na starších platformách může občas mírně srážet výkon
Proti RTX 30 navíc podpora DLSS 3 a AV1 
Orientační cena s DPH: 10 500 Kč
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama