gigabyte-gk-k8000-klavesovy-chameleon
Hardware Článek Gigabyte GK-K8000 - klávesový chameleón

Gigabyte GK-K8000 - klávesový chameleón | Kapitola 2

Filip Eckstein

Filip Eckstein

27. 8. 2008 01:00 14

Seznam kapitol

1. Balení a specifikace 2. Design, první dojem a close-look 3. Kvalita, ergonomie a klávesy 4. Software 5. V praxi a závěr

Do redakce se nám dostala další velice zajímavá herní klávesnice. Výrobce byste však hádali asi marně. Pod výrobky společností Gigabyte si převážná většina vás pravděpodobně představí základní desky, grafické karty nebo třeba počítačové skříně. Ano, i u mě by herní klávesnice byla to poslední, co bych od společnosti Gigabyte očekával. Herní klávesnice v podání této firmy je však na PCtuningu premiérou, proto byste si ji neměli nechat ujít.

Reklama

Design, věčná to otázka...

Design klávesnice je na první pohled poněkud kontroverzní záležitostí. Na jednu se stranu je v jednoduchosti - a hlavně přehlednosti - krása, na stranu druhou by mohla někoho svým "old-lookem" a strohým provedením odradit. Něco na tom ale určitě také bude, konkrétně mám mysli třeba tvar. Ten, jak jste si jistě mohli všimnout, společnost Gigabyte zužitkovala již na ilustraci na přední straně balení nebo například jako barevné desky přibaleného manuálu, kde s ní voják pózuje jako se střelnou zbraní. Velice originální.

Jak už jsem zde ale mnohokrát v minulosti opakoval. Design nelze hodnotit jednoznačně a nová GK-K8000 je toho důkazem.

Gigabyte GK-K8000 - klávesový chameleón
i Zdroj: PCTuning.cz


Design klávesnice je záležitostí individuálního cítění.

Mě osobně se ani nelíbí tolik design, jakožto její celkové zpracování, které je - a ruku na srdce - velice kvalitní. K tomu se však dostaneme až v příští kapitole.

První dojem

Pokud bych měl hodnotit první dojem, jehož se mi po rozbalení nové GK-K8000 dostalo, nemohu si tento první moment nijak vynachválit. Ačkoliv je klávesnice velice robustní, nepůsobí nijak nekvalitním nebo snad křehkým a snadno zničitelným dojmem. Naopak na mě zapůsobila, jakožto velice odolná a kvalitně zpracovaná klaviatura. Věřím, že nás nezklame ani ve zbytku našeho testu.

Představujeme GHOST engine

GHOST engine je obchodní název "software-hardwarové" paměti profilů, jímž nová GK-K8000 disponuje. Proč ale "software-hardwarové"? Odpověď je velice prostá, za první část tvrzení odpovídají přímo ovladače, bez kterých je engine možné využívat jen zčásti. Stará se o podrobná nastavení všech maker a profilů, které tak dokonce rozšiřuje o dalších 90 sad instrukcí. Část hardwarová dokáže uložit až 13 profilů přímo do nitra klávesnice - na integrovaný 512kB čip. Jestliže mluvíme o profilu (instrukční sadě), máme tím na mysli sadu desíti kláves (G1 - G10), z nichž každá nese své makro, funkci nebo jiný příkaz, jenž je možný deklarovat přibaleným softwarem.

Výhoda prvních třinácti profilů (celkem 130 individuálních funkcí) uložených na integrovaném čipu spočívá v jejich mobilitě. Ať už klávesnici připojíme k jakémukoliv jinému počítači, makra zde stále budou bezpečně uložena a bude je možné použít bez nutnosti instalace oficiálních ovladačů. Profily uložené v PC se samozřejmě nepřenášejí. Více zkušeností z praxe si povíme hlouběji v nitru dnešní recenze.

Gigabyte GK-K8000 - klávesový chameleón
i Zdroj: PCTuning.cz

Gigabyte GK-K8000 - klávesový chameleón
i Zdroj: PCTuning.cz


Logo GHOST enginu

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama