Hate: Jak se fanoušci GoT vzbouřili a navrhli si lepší konec
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Hate: Jak se fanoušci GoT vzbouřili a navrhli si lepší konec

Hate: Jak se fanoušci GoT vzbouřili a navrhli si lepší konec

Michal Rybka

Michal Rybka

12. 7. 2019 03:00 43

Seznam kapitol

1. Hejtů jako nikdy dřív 2. Problém s poslední sezónou je objektivní 3. Kritici jsou racionální a změny jsou rozumné 4. Jaké zákony budování příběhu seriál porušil? 5. Třeba se poučí

V posledním měsíci jsem se na YouTube setkal doslova se záplavou nenávisti. Nešlo o nenávist motivovanou politicky, ale vyslovenou explozí nenávisti k poslední sezóně seriálu Game of Thrones. Či přesněji řečeno, proti jejím scénáristům, Davidu Benioffovi a Danielu Weissovi, kterým fanoušci seriálu nemohou přijít na jméno.

Reklama

Naprostou náhodou jsem najel do série videí, která kritizovala poslední sezónu až dvě – a doporučovací mechanismus YouTube mi začal dohazovat další a další videa na toto téma. Byl jsem překvapen tím, kolik kritických videí se objevilo, jak jsou ostrá až nenávistná, jak jsou dlouhá a jak jsou obsahově nadupaná. Musím říct, že mě docela šokovalo, kolik lidí věnovalo obrovské množství času na to, aby obšírně vysvětlilo, proč považují scénaristy za neschopné idioty. Skutečně, běžně jim říkají „D&D“, Dumb and Dumber.

Míra nespokojenosti fanoušků s poslední sérií GoT je jednoduše nevídaná – a to hlavně v tom, kolik energie a úsilí vkládají do toho, aby vysvětlili, proč se jim to nelíbí a jak by se to mělo udělat lépe. Je to něco, co jsem ještě neviděl – a zřejmě nejen já: Richar Roeper v recenzi pro Chicago Sun Times poznamenal, že za 25 let, během kterých recenzoval tisícovky filmů a televizních show, neviděl tolik „vitriolu“, který fanoušci naházeli na tvůrce.

A nejen to, vznikla dokonce i petice, žádající přetočení osmé série „s kompetentními autory“, která má k dnešnímu dni 1 685 000 podpisů. To skutečně není málo. A jak na to reagovali tvůrci? Někteří řekli, že kritiku nechápou, další konstatovali, že nelze vyhovět všem, že si to lidi časem rozmyslí a sedne si to – a Sophie Turnerová dokonce řekla, že petice vyjadřuje „disrespekt“ k tvůrcům seriálu.

K tomu se přidala klasická písnička „za všechno můžou sociální sítě, mě se v mládí taky leccos nelíbilo“ a tak dále. Zkrátka a dobře – lidi nadávají proto, že nadávat jde jednoduše. Chovají se jako stádo a opakují blbosti. Klasický pláč autorů nad tím, když se jejich dílo nelíbí. No – pravda, mají právo naplnit svou autorskou či uměleckou vizi, ale přehlížení důvodů, které vedou diváky ke kritice, je dost hloupé. Zvláště, když se můžeme opřít o data, která ukazují, jak masivně se propadlo divácké hodnocení u poslední série oproti těm předchozím.

Pak začneme chápat, proč se objevují videa jako „Game of Thrones : Ruined in Season 7, Killed in Season 8“. To patří mezi ty relativně normální kritiky.

A pak máme speciality, jako je například doslova hate seriál kanálu Anomaly Inc, jehož autor plive jedovaté sliny na scénáristy prakticky v každé větě – a pozor, nevěnoval jim jedno kritické video, ale vrtá se v každém jednom z dílů poslední série. V každém jednom z nich! Nedělá to proto, že by nesnášel seriál, ale proto, že se označuje za jeho fanouška a je přesvědčen, že jen Benioff a Weiss sérii prakticky zničili.

Na rozdíl od prostého mávnutí rukou jsem věnoval čas kritikám. Více než týden jsem poslouchal různé kritiky – a dopracoval jsem se k několika poznatkům:

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama