HD 8970M vs. GTX 780M v notebooku Goldmax X3
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek HD 8970M vs. GTX 780M v notebooku Goldmax X3

HD 8970M vs. GTX 780M v notebooku Goldmax X3 | Kapitola 12

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

16. 9. 2013 03:00 27

Seznam kapitol

1. Goldmax X3 a jeho hardware 2. Představení GeForce GTX 780M a Radeonu HD 8970M 3. Materiály a zpracování, konektory, reproduktory 4. Klávesnice, chlazení, výdrž na akumulátor 5. Specifikace, metodika testování 6. Alan Wake, Battlefield 3
7. Bioshock: Infinite, Far Cry 3 8. Grid 2, Hitman: Absolution 9. Max Payne 3, Metro: Last Light 10. Sleeping Dogs, Tomb Raider 11. Fotogalerie 12. Závěr

Jestliže na svých cestách rádi hrajete hry a nemáte hluboko do kapsy, dnešní článek vás rozhodně potěší. Podařilo se nám půjčit nadupaný notebook Goldmax X3 s možností konfigurace a k němu nejvýkonnější mobilní grafické karty současnosti — nVidia GeForce GTX 780M a AMD Radeon HD 8970M. Kromě nich jsme zrecenzovali i samotný notebook.

Reklama

AMD Radeon HD 8970M vs. nVidia GeForce GTX 780M

HD 8970M vs. GTX 780M v notebooku Goldmax X3
i Zdroj: PCTuning.cz

Jedním z cílů dnešního článku bylo porovnat nejvýkonnější mobilní grafické karty AMD Radeon HD 8970M a nVidia GeForce GTX 780M. AMD na svém nejvýkonnějším mobilním Radeonu za uplynulý rok téměř nic nezměnilo. Od předchůdce HD 7970M se HD 8970M liší jen o 50 MHz vyšším taktem jádra a (zbytečnou) dvojnásobnou kapacitou paměti. Stále tak víceméně jde o ekvivalent stolního Radeonu HD 7870 se sníženou frekvencí jádra.

nVidia naproti tomu svou GeForce GTX 780M výrazně zlepšila. Na rozdíl od GTX 680M používá plně aktivní jádro GK104, vzrostla také frekvence jádra a pamětí. Především u pamětí je nárůst z 3,6 na 5,0 GHz efektivně skutečně citelný. GeForce GTX 780M svými specifikacemi odpovídá stolní GeForce GTX 680 s mírně sníženými frekvencemi.

HD 8970M vs. GTX 780M v notebooku Goldmax X3
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkonnostně dopadla díky zmíněnému množství vylepšení karta GeForce GTX 780M. Proti Radeonu HD 8970M je v průměru výkonnější přibližně o 14 %. Na druhou stranu je GeForce GTX 780M také o něco dražší. V případě testovaného notebooku Goldmax X3 dostanete v základní konfiguraci GeForce GTX 765M. Za Radeon HD 8970M zaplatíte navíc 6500 Kč s daní, za GeForce GTX 780M je doplatek ještě o další dva tisíce vyšší. Spočítat přesný poměr cena/výkon u karet není možné, neznáme (a bohužel ani nemůžeme věrohodně zjistit) absolutní ceny karet. Z rozdílu cen lze ale odhadnout, že poměr cena/výkon obou karet je přibližně srovnatelný a chybu neuděláte ani s jednou.

Goldmax X3

HD 8970M vs. GTX 780M v notebooku Goldmax X3
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhou částí dnešního článku je recenze samotného notebooku Goldmax X3. Jde o 15,6" notebook, který je možné osadit tím nejvýkonnějším hardwarem současnosti. Konkrétně jde o čtyřjádrové procesory Intel architektury Haswell s patřičným množstvím operační paměti, výše zmiňované highendové grafické karty nebo několik pevných disků (klasických 2,5" i mSATA SSD). S takto výkonným hardwarem se počítač může bez obav srovnávat se stolními sestavami vyšší střední třídy.

Výkon ve hrách je bezesporu největší předností počítače Goldmax X3. Dále potěší široká možnost konfigurace. kvalitní podsvícená klávesnice, v klidu tiché chlazení, kvalitní příplatkový displej, při nízké zátěži poměrně tiché chlazení a slušné dílenské zpracování.

Největším mínusem notebooku Goldmax X3 je tradičně cena. Ta se u testovaných konfigurací pohybovala okolo 63-65 tisíc korun včetně daně, což je skutečně velmi vysoká částka, podobně výkonnou stolní sestavu byste složili odhadem za polovinu této sumy. Goldmax sice na své počítače dává dlouhodobě slevy 10-15 % (při koupi se nebojte zeptat i na případné další snížení ceny), i tak ale cena zůstává vysoká. Ne v porovnání s konkurencí, kde je naopak o něco nižší než třeba u nedávno testovaného notebooku MSI GT70, ale spíše v absolutních číslech. Než dáte za notebook více než padesát tisíc, vyplatí se promyslet, zda jeho výkon dokážete využít.

I další mínusy jsou spojené s osazeným výkonným hardwarem. Patří sem vysoká hlučnost v zátěži, proti malým notebookům horší mobilita (hmotnost 4,4 kg včetně zdroje) a horší výdrž na akumulátor. Přestože notebook podporuje technologie přepínání grafických karet AMD i nVidia a procesor umí snižovat svou frekvenci i vypínat jádra, pohybuje se výdrž při prohlížení internetu či sledování filmu nejvýše okolo dvou a půl až tří hodin. Při častějším používání je nošení zdroje de facto nutností.

Verdikt

S notebookem Goldmax X3 jsem byl celkově spokojen. S úhlopříčkou 15,6" jde o stále relativně snadno přenosný notebook, který je možné osadit tím nejvýkonnějším mobilním hardwarem současnosti. Výkon pak odpovídá plnohodnotným stolním počítačům vyšší střední třídy. Před pořízením výkonného notebooku doporučuji jako vždy dobře promyslet, zda vysoký výkon na cestách potřebujete, či by nebyla lepší volbou koupě samostatné stolní sestavy a k ní úsporného notebooku. Pokud se rozhodnete pro výkonný notebook, mohu modelem Goldmax X3 rozhodně doporučit.

HD 8970M vs. GTX 780M v notebooku Goldmax X3
i Zdroj: PCTuning.cz

PCTuning uděluje notebooku Goldmax X3
bronzovou hvězdu
za solidní vlastnosti a velmi vysoký výkon

HD 8970M vs. GTX 780M v notebooku Goldmax X3
i Zdroj: PCTuning.cz

Poděkování

Za zapůjčení testovaného notebooku děkujeme společnosti Goldmax Laptops.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama