hercules-dj-console-aneb-dj-em-za-par-dni
Hardware Článek Hercules DJ Console aneb DJ-em za pár dní

Hercules DJ Console aneb DJ-em za pár dní | Kapitola 2

Petr Válek

Petr Válek

16. 12. 2003 00:00 42

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Hardware, ovládání a zvuk 3. Software a závěr

Kdo by si nepřál být slavným. A proč ne třeba jako DJ, uznávaný a slavný. Představte si prosluněnou Ibizu, na pláži se vrtí do rytmu muziky, kterou hrajete spousta kočiček a Vy víte, že stačí jen... Vrátíme se však na zem, někde je třeba začít. Chce to však mít jisté vlastností od citu pro tu či onu muziku, dobrý hudební sluch a taky moře času a chuť trénovat dnes a denně. Začínající DJ si může na dnešním trhu vybrat ze široké palety mixážních pultů, gramofonů či mixovacích konsolí a CD přehrávačů. Pravověrní "pouštěčí" asi nedají na gramofony dopustit (i já...), přesto jsou k mání stroječky a přístroječky, se kterými se dá při troše snahy poměrně dobře kouzlit. Firma Hercules se pokusila využít mohutných archivů mp3 v našich PC a nabídnout nám specialitku, díky které si můžete zpříjemnit víkend na chatě s bandou kamarádů nebo večer v místním klubu.

Reklama

Co nám tedy DJ console nabídne po stránce zvukové? Jedná se o dobře vybavenou USB 5.1 zvukovou kartu s maximem vstupů a výstupů. Více se jich tam už opravdu "natlačit" nepodařilo. Přesto je to v tomto směru silná stránka tohoto  výrobku. Externí napájení není potřeba díky USB připojení.

Specifikace zvukové karty

 *   16bit/48KHz vzorkování s 24-bit ADC/DAC
 *   Podpora ASIO
 *   USB 1.1
 *   5.1 kanálový zvuk
 *   Podpora D3D (EAX v nových ovladačích)
 *   Digitální optické i koaxiální vstupy a výstupy
 *   MIDI vstup i výstup
 *   5.1 výstupy (3,5mm konektory jack i cinch)
 *   Stereo vstup (konektory cinch)
 *   Mikrofonní vstup (6,3mm jack)
 *   Sluchátkový výstup (6,3mm jack)
 *   Rozměry 235 x 200 x 650 mm

Zadní vstupy, klikněte pro zvětšení...
i Zdroj: PCTuning.cz
Zadní vstupy, klikněte pro zvětšení...


Přední vstupy, klikněte pro zvětšení...

Přehrávání je umožněno ve 16bit/48KHz kvalitě a také samotný záznam je možné provádět s vysokou kvalitou se vzorkováním až 24bit při 96KHz. Na množství vstupů připojíte vše co běžný uživatel potřebuje. Od DVD přehrávače, přes zesilovač nebo videorekordér. Pokud chcete využívat konsoli pouze jako mixovací nástroj, většinu základních desek dneška lze připojit pomocí digitálního SPDIF či klasického optického vstupu. Sluchátkový výstup je možno libovolně přepínat mezi zdroji.

Specifikace DJ konsole

 *   Podpora mp3, WAV, WMA a Audio CD
 *   Dvě vynilová kolečka pro scratch, zpomalování či zrychlování či vyhledávání
 *   Crossfader pro přechod mezi dvěma zdroji zvuku
 *   Potenciometry pro ovládání basů, středů, výšek
 *   Dva potenciometry pro úpravu hlasitosti zdroje
 *   Dva tahové potenciometry pro úpravu rychlosti přehrávané skladby
 *   28 ovládacích tlačítek pro efekty FX, play/pause, zpomalování či zrychlení, možnost smyček, označení
      skladby v určitých místech, převíjení dopředu či zpět (nechybí podsvícení)

Hercules DJ Console aneb DJ-em za pár dní
i Zdroj: PCTuning.cz


Krasavec....klikněte pro zvětšení

Minimální hardwarové požadavky

 *   Intel Pentium 400MHz
 *   64MB RAM
 *   MS Windows 98/98SE, ME, 2000, XP
 *   USB 1.1
 *   Sluchátka
 *   100MB na pevném disku
 *   CD-ROM nebo DVD-ROM

Testováno bylo na počítači vybaveném čipsetem nForce2 (ABIT NF7-S), s procesorem Athlon XP 2600+ a 512MB/400MHz  RAM. Zatížení procesoru se nedostalo nad 8%. Odezva konsole byla velice svižná, nikdy se mi nestalo, že by po zmačknutí jakéhokoli tlačítka bylo znát jakékoli zaváhání či něco podobného.

Zvuk

Zvukové podání této karty patří mezi ty lepší. Jak běžná audio CD nebo DVD tak i zvuk u 3D her byl vynikající. Nevýhodou bude poněkud větší vytížení procesoru právě u 3D. Zvuk je hluboký a přesný, nechybí absolutně nic. Šumu se také bát nemusíte díky kvalitním převodníkům je ...nebo spíše není. Vyzdvihl bych hlavně kvalitu záznamu. 

Ovládání

Ovládání konzole je opravdu intuitivní, orientace Vám nebude trvat dlouho. Pokud bych měl vyjádřit jakési výhrady k ovládání, byly by následující.

Hercules DJ Console aneb DJ-em za pár dní
i Zdroj: PCTuning.cz

Za naprosto nevhodnou považuji tuhost crossfaderu, který má zajišťovat plynulý přechod mezi skladbami. Je velice nízká, takže díky blízkosti ke kolečkům Jog nebude problém do něj nechtěně brnknout. Časem se dá na něj zvyknout, přesto je to nepříjemné. Musíte ho mít stále na očích. Dalším neduhem trpí také Jog kolečka. A opět je to tuhost, mohla být kapánek větší. Ostatní ovládací prvky jsou podle mého tak akorát jak umístěním tak i tuhostí.

Mezi kolečky Jog vidíte "Auto-beat", které Vám mohou pomoci hrubě posunout nově puštěnou skladbu přesněji k právě přehrávané. Nahoře je pak na fotografii ještě patrné tlačítka "pitch band" pro jemnou úpravu rychlosti a hned vedle nich takové potenciometry pro "ostřejší" změnu rychlosti.

Hercules DJ Console aneb DJ-em za pár dní
i Zdroj: PCTuning.cz
Hercules DJ Console aneb DJ-em za pár dní
i Zdroj: PCTuning.cz

 

 

 

 

 

 

 

 


Pohled na ovládání hlasitosti master, basy, středy a výšky u obou polovin. Dobře je také vidět jemné ovládání rychlosti stejně jako hrubší úprava rychlosti pomocí tahového potenciometru (pitch band a Pitch). Nepřehlédnutelným je i sluchátková dioda spolu s přepínáním zdroje, který zrovna ve sluchátkách hraje.

Hercules DJ Console aneb DJ-em za pár dní
i Zdroj: PCTuning.cz

Malý joystick slouží k ovládání efektů (tlačítka 1-3), můžete jej však používat jako myš. Jak už jsem zmínil, zkusil jsem namátkou jestli bude schopen ovládat i nějakou hru - Hot Pursuit 2 se s ním dá hrát, je to však slabá náhrada za gamepad nebo volant. Diody v okolí indikují momentální režim jako je loop, smyčka nebo zapnutí efektů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama