hercules-dj-console-aneb-dj-em-za-par-dni
Hardware Článek Hercules DJ Console aneb DJ-em za pár dní

Hercules DJ Console aneb DJ-em za pár dní | Kapitola 3

Petr Válek

Petr Válek

16. 12. 2003 00:00 42

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Hardware, ovládání a zvuk 3. Software a závěr

Kdo by si nepřál být slavným. A proč ne třeba jako DJ, uznávaný a slavný. Představte si prosluněnou Ibizu, na pláži se vrtí do rytmu muziky, kterou hrajete spousta kočiček a Vy víte, že stačí jen... Vrátíme se však na zem, někde je třeba začít. Chce to však mít jisté vlastností od citu pro tu či onu muziku, dobrý hudební sluch a taky moře času a chuť trénovat dnes a denně. Začínající DJ si může na dnešním trhu vybrat ze široké palety mixážních pultů, gramofonů či mixovacích konsolí a CD přehrávačů. Pravověrní "pouštěčí" asi nedají na gramofony dopustit (i já...), přesto jsou k mání stroječky a přístroječky, se kterými se dá při troše snahy poměrně dobře kouzlit. Firma Hercules se pokusila využít mohutných archivů mp3 v našich PC a nabídnout nám specialitku, díky které si můžete zpříjemnit víkend na chatě s bandou kamarádů nebo večer v místním klubu.

Reklama

Firma Hercules nenechala nic náhodě a vybavila svůj výrobek velice solidní paletou prográmků se kterými můžete cokoli Vás napadne. Kromě potřebných driverů jsou k dispozici tři plnohodnotná mixovací studia, jeden prográmek na scratchování pomocí vašich CD-ROM a demo programu Ots DJ. Nechybí ani "DJ console mapper", kterým je možné si přenastavit ovládací prvky. Já jsem dal přednost továrnímu nastavení. Po připojení Vám systém najde konsoli bez problému, přesto je instalace ovladačů nutná. Instalační okno Vám dá na výběr. Drivery se nainstalují v mžiku a Vy můžete pokračovat výběrem vhodných prográmků.

Hercules DJ Console aneb DJ-em za pár dní
i Zdroj: PCTuning.cz

Začneme tedy popořadě. Prvním z nich, Atomix Virtual DJ. Jde o plnohodnotný mixovací software, který dokáže s konsolí spolupracovat takřka na jedničku. Po jeho instalaci si najde vaše mp3 a WAV soubory, které je možno i přejmenovávat. Dejte si ale pozor na pojmenování typu 01,001 a další podobná, seřadí je totiž podle abecedy a můj archív mp3 po načtení nevypadal zrovna přehledně. Nakonec jsem se ale v něm vyznal ;-)


Virtual DJ...klikni pro zvětšení.

Ovládání programu je velice intuitivní, lze jej ovládat i pouhou myší. Nad gramofony je dobře vidět zelenočervený graf, který Vám ukazuje jak jste na tom se sehráním BPM (taktu) u jednotlivých skladeb. Konsole umožňuje plně využít její přednosti, Vše je přehledné. Skladbu pustíte pouhým přetažením na gramofon. Ukazují se Vám momentální BPM, které lze zcela přesně nastavit pomocí pitchbandu nastavit na BPM druhé skladby. Na obrázku je vidět konsole v akci s Houseovými perlami Mr.C (ex Shamen).

V případě složitějších stylů jako je Drum´n´Bass či jinými to chce více cviku, přesto je to otázkou odpoledne než se rozkoukáte (odzkoušeno na kamarádovi bez předešlých zkušeností, loučit se s konsolí opravdu nechtěl). Jog kolečka slouží pro sladění rytmu. Je možno také úplně zastavit a scratchovat jako na gramofonech. Možné je samozřejmě nahrávání. Velice šikovný prográmek, konsole i on získávají plus.

Dalšími z mixovacích prográmků dodávaných ke konsoli jsou GMixon New DJ SE a Aturia Strom DJ, který je ještě navíc vybaven plným audio sekvencerem. Oba programy jsou poněkud složitějšími na ovládání avšak i do nich po nějakém čase dokážete vniknout. Druhý jmenovaný je vybaven spoustou efektů a dalších vychytávek, o kterých by nemělo cenu se příliš rozepisovat už z toho důvodu, že bych musel s konsolí strávit o mnoho více času abych dokázal popsat všechny jeho funkce do detailu. Snad bych jen zmínil vynikající spolupráci se vstupy, možnost upravovat křivky či přidávat zvuky.S konsolí ovšem opět spolupracuje skvěle, žádné prodlevy nebo něco podobného po stisku tlačítek.


Pro zvětšení klikněte....

Ke konsoli jsou dodány ještě výrobky firmy Ots Labs. Jedná se o jednoduchý mixér Ots CD Scratch 1200, který spolupracuje s CD-ROM nebo DVD-ROM a ani virtuální mechaniky nejsou pro něj problémem. Jeho ovládání je velice jednoduché, až spartánské.

Hercules DJ Console aneb DJ-em za pár dní
i Zdroj: PCTuning.cz

Jednoduše vyberete mechaniku, track a hrajete. Konsole spolupracuje zase velice slušně jak s efekty, zrychlováním či zpomalováním, dokonce i smyčky jsou velice svižné. Je vidět, že firma Hercules nenechala nic náhodě a dodala odladěný software.

Hercules DJ Console aneb DJ-em za pár dní
i Zdroj: PCTuning.cz

Posledním prográmkem, který firma Hercules dodala je 30-denní demo OtsDJ. Jde opět o mixovací software, který však právě tím, že je demem trpí nevybaveností. Podle všeho bude v plné verzi slušným konkurentem, o demo verzi nemá cenu se příliš rozepisovat.

Závěr

Produkt firmy Hercules je velice dobrou volbou pro lidi, kteří si nemohou dovolit drahé profesionální produkty jiných firem a chtěli by okusit trochu onoho DJ-ského chlebíčku na vlastní kůži. Jedná se o návykovou záležitost, kterou mohu směle doporučit všem těm, které podobné hračičky zajímají. Ve spojení s kvalitním zvukovým základem v podobě USB zvukové karty dostanete velice zajímavý přístroj za polovinu ne-li menší částku než stojí obdobné profesionální přístroje.

I když jde o velice zajímavý výrobek, jedná se o zboží, které bude úspěšné spíše v zahraničí než u nás (osobní názor, nečertěte se). Je určeno především nadšencům. Zásadnější výtku bych měl pouze k USB 1.1. hercules DJ konsoli koupíte v současné době za 4960,- Kč bez DPH.

Za zapůjčení výrobku děkujeme firmě

Guillemot CZ.

Hercules DJ Console aneb DJ-em za pár dní
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama