Highendové joysticky: Virpil VPC Mongoost T50 a VKB Gladiator
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Highendové joysticky: Virpil VPC Mongoost T50 a VKB Gladiator

Highendové joysticky: Virpil VPC Mongoost T50 a VKB Gladiator | Kapitola 2

Jan Schrenk

Jan Schrenk

29. 1. 2018 03:00 22

Seznam kapitol

1. Virpil a Gladiator 2. Virpil VPC Mongoos T50 3. Virpil vs. Warthog 4. Kompatibilita napříč výrobci 5. Střeva aneb co je to vačka
6. Ve jménu tuningu 7. VKB Gladiator Pro Mk.II 8. Knüppelgriff 9. Ergonomie 10. Dokonalá mechanika i další pasti

Dlouhé roky v simulátorovém světě high end představovala jediná páka. Minule recenzovaný Thrustmaster HOTAS Warthog. Jenže časy se mění a stejně, jako dochází k velkému oživení na poli samotných simulátorů, tak Prasákovi roste zdatná konkurence, třeba v podobě Virpila anebo VKB Gladiator PRO Mk.II. Uspěla? Hádejte

Reklama

Virpil VPC Mongoos T50

Neb zde již bylo mnoho vyřčeno, jenom v krátkosti napíšu, že jsem používal joysticky velmi nízké kvality jako Genius MaxFighter F31U, nízké kvality jako Logitech Extreme 3D Pro, střední kvality, jako jsou Saitek X52 či Logitech G940 a konečně vyšší kvality – HOTAS Warthog.

Se zkušeností získanou používáním těchto pák v rámci různých simulátorů vznikala a stále vzniká čím dál tím jasnější představa o dokonalém joysticku, s nímž bych byl spokojen. Představa zahrnuje prodlouženou délku, která umožňuje jemnější pilotáž. Ono přeci jenom výchylka tři milimetry na dvacet centimetrů vysoké páce je mnohem více procent z rozsahu než výchylka tři milimetry na 30 cm vysoké páce. Tato potřeba vznikla při řízení vrtulníků v simulátoru DCS: World, kde se během řízení pohybujete pákou v extrémně malých odchylkách, protože i malá odchylka způsobí relativně velkou reakci stroje. Když už mám teda tu páku prodlouženou, tak jak ji jenom postavit na stůl? Protože když ji na něj postavím, tak bych kvůli její výšce musel létat ve stoje. Jsou dvě možnosti. Buď si vyrobit vlastní podstavec pro knipl, nebo se pokusit na internetu najít jiné řešení. Ale proč vymýšlet již vymyšlené?

Třetí podmínka byla vystřeďovací mechanismus, na který už snad nikdy nebudu muset nadávat, rozebírat jej, mazat jej, skládat jej, opět nadávat a stále dokola.

Highendové joysticky: Virpil VPC Mongoost T50 a VKB Gladiator
i Zdroj: PCTuning.cz

Kde se vzala, tu se vzala, objevila se běloruská firma Virpil s joystickem Mongoos T-50, který snad tohle všechno splňuje.

Společnost Virpil už existuje déle, protože než vymyslela kompletně vlastní joystick, dělala různé doplňky právě pro HOTAS Warthog. Warthog má totiž odpojitelnou rukojeť od základny joysticku. Díky této vlastnosti vznikl v hlavách týmu Virpil nápad vyrobit jinou rukojeť, než je kopie A-10C Warthog, a tu připevnit na jeho základnu. Této myšlenky se nedávno ujal i Thrustmaster, který pro základnu Warthoga nově chystá repliku páky F/A-18C, což bude ostatně další addon do světa DCS.

Virpil dále vyráběl nástavce na prodloužení páky Warthoga a k tomu moc pěkné montážní konzole, které se upevnily na stůl a díky nimž není třeba vymýšlet onen zmíněný podstavec pro vysokou páku. No a pak to vše završili konstrukcí vlastní základny, a tím pádem kompletního joysticku s názvem VPC Mongoos T-50.

Highendové joysticky: Virpil VPC Mongoost T50 a VKB Gladiator
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě před koupí musíte nejprve zvážit, jestli pro jeho montáž máte vhodný stůl. Jde o to, že základna je moc vysoká a celkově není stavěna na položení na stůl, ale na upevnění na montážní konzoli, která se jednoduchým šroubením ve stylu starých mlýnků na maso upevňuje ke stolu.

Joystick po necelém měsíci čekání od objednání a zaplacení dorazil. Obsah balení se rovnal objednávce. Tedy rukojeti, sadě násad na prodloužení páky, základny joysticku, montážní konzole pro joystick a plynovku od Warthoga a nakonec dva pytlíky proti prachu pro rukojeť. Druhý pytlík jsem použil pro zmíněnou plynovku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama