Highendové joysticky: Virpil VPC Mongoost T50 a VKB Gladiator
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Highendové joysticky: Virpil VPC Mongoost T50 a VKB Gladiator

Highendové joysticky: Virpil VPC Mongoost T50 a VKB Gladiator | Kapitola 3

Jan Schrenk

Jan Schrenk

29. 1. 2018 03:00 22

Seznam kapitol

1. Virpil a Gladiator 2. Virpil VPC Mongoos T50 3. Virpil vs. Warthog 4. Kompatibilita napříč výrobci 5. Střeva aneb co je to vačka
6. Ve jménu tuningu 7. VKB Gladiator Pro Mk.II 8. Knüppelgriff 9. Ergonomie 10. Dokonalá mechanika i další pasti

Dlouhé roky v simulátorovém světě high end představovala jediná páka. Minule recenzovaný Thrustmaster HOTAS Warthog. Jenže časy se mění a stejně, jako dochází k velkému oživení na poli samotných simulátorů, tak Prasákovi roste zdatná konkurence, třeba v podobě Virpila anebo VKB Gladiator PRO Mk.II. Uspěla? Hádejte

Reklama

Virpil vs. Warthog

Po kontrole obsahu balení následovala montáž joysticku na konzoli a na stůl. Drobnou nevýhodou je, že pro montáž a demontáž budete potřebovat sadu klíčů, která ale není součástí balení. Jedná se o tři inbusy, dva klasické montážní klíče a malý plochý šroubovák.

Highendové joysticky: Virpil VPC Mongoost T50 a VKB Gladiator
i Zdroj: PCTuning.cz

Rukojeť T-50 je plastová. Jedná se ovšem o plast příjemný na dotek. Sami výrobci se dušují, že se jedná o kvalitní materiál, který by měl něco víc vydržet. Oproti rukojeti u Warthogu je o malinko užší, delší a vyšší. Řekl bych, že i přes znatelnou větší výšku je snazší dosáhnout na horní tlačítka. Když Fučida v prvním dílu této recenze psal, že na Warthogu měl problémy dosáhnout na horní tlačítka a kloboučky, u této páky by s tím potíže nejspíš neměl. Naopak mně v tomto Warthog o trochu lépe vyhovuje, ale ani tak u T-50 nemám potřebu pouštět páku nebo kroutit prsty, abych se dostal k tlačítkům.

Rukojeť T-50 má po straně protiskluzový vzorek, díky kterému nemá zpocená ruka tendenci sklouzávat. Když létám s Warthogem, tak si pokaždé beru protiskluzové rukavice, protože jeho povrch je naopak hladký a ve zpocené ruce snadno klouže. Kdo má menší ruku, ten ocení, že na spodní části rukojeti je opěrka s plynule nastavitelnou polohou, kterou si můžete nastavit tak, abyste měli dlaň opřenou v ideální výšce.

Opěrka se navíc dá vyměnit. V balení jsou dvě: menší a větší. Bohužel mi ani jedna nich moc nevyhovuje, protože i velká varianta je mi trochu malá a malá varianta je oproti velké poloviční. Ale jak jsem psal, zřejmě mám malinko větší ruku, než je běžné. Rozdíl materiálů také logicky dělá rozdíl v hmotnosti rukojeti. Zde zřejmě záleží na tom, co chce koncový zákazník. Vyšší hmotnost rukojeti pomůže s třesoucí se rukou, ale lehčí páka vám naopak umožní dělat rychlé a přesné pohyby bez přehnané setrvačnosti.

Highendové joysticky: Virpil VPC Mongoost T50 a VKB Gladiator
i Zdroj: PCTuning.cz

Počet tlačítek je na páce T-50 stejný jako na Warthogu, jenom jeden pěticestný klobouček je nahrazen dvojcestným kloboučkem a třemi tlačítky. Došlo k tomu zřejmě proto, aby byla rukojeť kompatibilní se základnou Warthogu.

Na rukojeti tedy najdete dvoustupňovou spoušť, sekundární spoušť s aretací, jeden osmisměrný, dva čtyřsměrné a jeden dvousměrný poziční klobouček. Čtyřsměrný a dvousměrný klobouček se maskují za tlačítka. Dále pak tři tlačítka v horní části rukojeti a jedno tlačítko na malíčku.

Co mě na joysticku nadchlo, je analogová páčka na spodní části joysticku, která má zároveň i digitální výstup. Takže se dá použít jako osa pro brzdy nebo jako tlačítko s jinou funkcí, třeba vypnutí elastického limitu páky v DCS: M2000C. Trochu mě mrzí, že tato páčka používá potenciometr, ale umím si představit, že půjde v případě potíží přestavět na hallovy snímače.

Nepotěšilo mne ani to, že knoflík u palce funguje pouze jako tlačítko a nejedná se o pěticestný poziční klobouček, jak je tomu u Warthogu. Nakonec bych měl zmínit věc, kterou ocení hráči vesmírných her a leváci – rukojeť se vyrábí i ve variantě pro ně. Vesmírné „simulátory“ se lépe hrají pomocí dvou joysticků místo joysticku a plynovky. Jedním joystickem ovládáte rotaci stroje a druhým pohyb v podélné a příčné ose nebo ve vertikální a příčné ose, prostě jak vám to bude nejlépe vyhovovat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama