Highendové joysticky: Virpil VPC Mongoost T50 a VKB Gladiator
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Highendové joysticky: Virpil VPC Mongoost T50 a VKB Gladiator

Highendové joysticky: Virpil VPC Mongoost T50 a VKB Gladiator | Kapitola 9

Jan Schrenk

Jan Schrenk

29. 1. 2018 03:00 22

Seznam kapitol

1. Virpil a Gladiator 2. Virpil VPC Mongoos T50 3. Virpil vs. Warthog 4. Kompatibilita napříč výrobci 5. Střeva aneb co je to vačka
6. Ve jménu tuningu 7. VKB Gladiator Pro Mk.II 8. Knüppelgriff 9. Ergonomie 10. Dokonalá mechanika i další pasti

Dlouhé roky v simulátorovém světě high end představovala jediná páka. Minule recenzovaný Thrustmaster HOTAS Warthog. Jenže časy se mění a stejně, jako dochází k velkému oživení na poli samotných simulátorů, tak Prasákovi roste zdatná konkurence, třeba v podobě Virpila anebo VKB Gladiator PRO Mk.II. Uspěla? Hádejte

Reklama

Ergonomie

Patnáct tlačítek, jeden klobouček (maskovaný také za tlačítko – reálný Focke-Wulf klobouček pochopitelně nepotřeboval) a jeden slider. Dále shiftovací tlačítko pod malíčkem (zdvojující tlačítka 1 a 2) a tlačítko přepínající módy a opět tak násobící vše výše uvedené. V páce tiká relativně složitější ARM procesor, který všechno tohle shiftování a samozřejmě i komunikaci se všemi hallovými senzory řídí. Spoušť zbraní lze vyklopit nahoru a hardwarově tak zajistit páku před nechtěným výstřelem. Ne že by to ve virtuálním světě bylo úplně důležité, ale pokud před svou vítěznou ztečí spoušť překlopíte a odjistíte tak své zbraňové systémy, tak to atmosféře přidá. No a pokud na odjištění zapomenu, tak si aspoň můžu z plných plic ulevit a vynadat si, co jsem to za sklerotickýho idiota. Nutno podotknout, že to celé není vyřešené úplně ideálně. Spoušť je ve svém zavěšení tak nějak volná a při prudších manévrech má tendenci se trochu pohupovat. Naštěstí se to dá vyřešit lehkým dotažením příslušného inbusu. Pokud to ale přeženete, spoušť bude naopak příliš tuhá, spoušť zůstane stisknutá, munice bude ubývat, ubývat a ubývat a vy budete nadávat, nadávat a nadávat.

Highendové joysticky: Virpil VPC Mongoost T50 a VKB Gladiator
i Zdroj: PCTuning.cz

A jak se tedy ten plastový skvost za bezmála osm tisíc drží? Snad trochu paradoxně to zase až tak úplně optimální není. Mírný sklon vlevo (jako u originálu) by páce neuškodil. Při ovládání kloboučku maličko překáží tělo samotné páky. Horní tlačítko je poměrně vysoko a přehmátnutí právě z kloboučku tak není zcela ideální – spíše budete mačkat jeho okraj než střed. Naopak, pokud dlaň zvednete z područky a napodobíte tak úchop originálu, najednou na toto vrchní tlačítko dosáhnete lehce, ale pak zase nemáte šanci dobře ovládat klobouček. Spoušť vpředu je dosažitelná při všech možných úchopech skvěle. Kolem a kolem ergonomie ideální není. Jak se v reálné předloze tato páka drží skvěle, tak zde narazíte na několik zmíněných omezení. Jste-li obyčejný virtuální pilot, tak asi budete remcat, jenže já jsem šílenec do německé válečné školy, a proto tyto ergonomické nedostatky páce odpustím. Reálně to pro mě znamenalo si na páku nezvykat obvyklý týden, ale měsíc.

Highendové joysticky: Virpil VPC Mongoost T50 a VKB Gladiator
i Zdroj: PCTuning.cz

S negativy ale ještě nekončíme. Tlačítka na základně jsou nestejnoměrně hlučná, přičemž především to s nápisem „Eject“ je hlučné až přespříliš. Na druhou stranu, pokud si na něj skutečně namapujete nouzové opuštění letounu, tak jeho relativní hlučnost bude asi to poslední, co vás během šplhání se z virtuálního kokpitu bude zajímat. Na základně se nachází také dvojice diod, které ukazují, zda je aktivní mód 1, nebo 2. Tím chápejte různé funkce stejných HW tlačítek. Zelená dioda je v pohodě, ale ta červená je až příliš jasná, a i periferní vidění zbytečně rozptyluje. Pokud létáte v temné místnosti, může vás to rušit a možná sáhnete po přelepení nějakou páskou páně MacGyvera. Na knipl za osm litrů je těch detailů poněkud příliš, říkáte si. Jenže teď se nad to půjdeme (po)vznést.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama