Historie grafik v noteboocích: přidává se Nvidia
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Historie grafik v noteboocích: přidává se Nvidia

Historie grafik v noteboocích: přidává se Nvidia | Kapitola 6

Jiří Zima

Jiří Zima

5. 12. 2014 10:00 2

Seznam kapitol

1. Windows 98 ještě vládnou 2. S3 Savage/IX/MV (1999) – poslední velký triumf S3 3. Konec původní S3? 4. NVIDIA GeForce2 Go (2001) – bitva začíná
5. ATI Mobility Radeon 7500 a Nvidia GF4 Go (2002) 6. NVIDIA Quadro a ATI FireGL – zaměřeno na CAD 7. Závěr

Poté, co se grafiky naučily vykreslovat ve 3D, se výrobci začínají soustředit na rychlost, kvalitu zobrazení i pokročilé technologie a efekty. 3D akcelerátory se stanou součástí základního vybavení a do segmentu notebooků se podívá další silný hráč – Nvidia – aby konečně započala ta pravá konkurenční válka.

Reklama

NVIDIA Quadro a ATI FireGL – zaměřeno na CAD

Ve chvíli, kdy 3D akcelerátory v noteboocích dospěly, nastal čas vyhovět nárokům profesionálních CAD/CAM aplikací, kam herní varianty čipů jednoduše nepatří. Jako první se začátkem roku 2002 objevilo NVIDIA Quadro2Go dle očekávání odvozené od GeForce2Go. Šlo o stejný čip, pouze doplněný větším množstvím rychlejší paměti a firmwarem, který odblokoval funkce pro akceleraci vykreslování čar a různých objektů.

Následovalo o půl roku později ATI FireGL 7800, které již bylo odvozené od Radeonu 7500, opět s mírně vyšším výkonem a odemčenými funkcemi pro CAD. Od té doby oba výrobci pravidelně vydávají profesionální varianty od každé generace svých grafických čipů v noteboocích.

Možná si říkáte, proč NVIDIA a ATI prodávali ten samý čip pro profesionální nasazení dražší, když výrobní náklady byly stejné. Šlo o to, že herních čipů se prodá mnohem více a je s nimi méně práce v případě ovladačů a softwarové podpory. Profesionální produkty měly certifikované ovladače pro řadu aplikací, různé optimalizace a garantovaný životní cyklus. Předtím se dělaly profesionální produkty úplně odděleně, ale v NVIDII i ATI si spočítali, že výroba jednoho čipu pro obě nasazení s následným zablokováním funkcí bude ekonomicky nejefektivnější.

Někteří uživatelé se samozřejmě snažili odemknout profesionální funkce i u herních čipů a někdy se jim to dařilo za pomoci modifikovaných ovladačů nebo firmware karty. Výrobci se samozřejmě s každou novou verzí ovladačů a generací produktů neoficiálním modifikacím intenzivněji bránili.

IBM ThinkPad A31p je skvělým příkladem notebooku s profesionální grafikou z roku 2002. Kombinuje Pentium-4M, ATI FirePro 7800 a 15“ IPS displej s rozlišením 1600×1200 (zdroj:tomsguide.com).
i Zdroj: PCTuning.cz
IBM ThinkPad A31p je skvělým příkladem notebooku s profesionální grafikou z roku 2002. Kombinuje Pentium-4M, ATI FirePro 7800 a 15“ IPS displej s rozlišením 1600×1200 (zdroj:tomsguide.com).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama