hitachi-26ld6200-lcd-televize-nebo-monitor
Zábava Článek Hitachi 26LD6200: LCD televize nebo monitor?

Hitachi 26LD6200: LCD televize nebo monitor? | Kapitola 8

Petr Válek

Petr Válek

26. 9. 2005 01:00 21

Seznam kapitol

1. LCD televize a PCtuning? 2. Plazma versus LCD 3. Hitachi 26LD6200, popis a parametry 4. Design a provedení
5. OSD menu a dálkové ovládání 6. LCD TV - testy použití 7. Obrazové testy 8. Závěr

Dnes už je evidentní, že budoucí televize a počítačové monitory za pár let splynou do jediného společného standardu - budou používat podobná rozlišení, stejné obrazovky i připojení (DVI nebo HDMI). Jediný rozdíl bude v tom, že monitory zůstanou na stole a televizor bude dále zabírat centrální část obýváku. A i když klasické televizory jsou technologicky "100 let za opicemi", začínají nové LCD TV modely ukazovat svůj potenciál...

Reklama

Možná i Vy, stejně jako já, uvažujete o tom, jestli je ten pravý čas na změnu vaši domácí "televizní technologie". Poté, co jsem vyzkoušel LCD televizi Hitachi 26LD6200, byl jsem překvapen, jak daleko tato technologie pokročila.

Pokud jste si dříve pouštěli video na minulé generaci LCD panelů, musíte mít k této technologii zákonitě jistou averzi - tmavý obraz plný barevných artefaktů se obvykle "zapíše" do paměti varovným písmem (LCD + video? To tedy ne...). Svůj špatný názor na LCD si však budu muset ode dneška začít opravovat - ač jsem hledal původní problémy, nikde jsem je prakticky nenašel (pozor, to však platí pouze pro nejnovější generaci LCD televizorů).

Naopak, ve většině disciplín dostal můj kdysi Hi-End domácí 100Hz televizor na frak. Jediné co mu zachránilo čest (a nedostal kanára), byly poněkud horší pozorovací úhly LCD. S dobou odezvy LCD jsem v praxi neměl žádný problém. A pokud se mě ptáte, jestli bych měnil svou vetší 29" klasiku za testovaný 26" LCD TV tak musím uznat že ano - i když argumenty ve prospěch novějšího typu nejsou nijak drtivé.

Výsledkem celého testu není otázka, jestli jít do LCD TV nebo klasické televize (klasika to při přímém srovnání jasně projela), ale otázka kterou bychom si měli klást je, jestli je potřeba čekat, nebo jestli je možné jít do LCD hned. Pokud jste netrpěliví (a máte dost peněz), můžete jít do moderní LCD televize už dnes. Ostatní neudělají chybu, pokud nějaký ten pátek počkají (opatrní extrémisté pak mohou čekat doslova věky).

Hitachi 26LD6200: LCD televize nebo monitor?
i Zdroj: PCTuning.cz

A co plazma?

Pokud chcete větší úhlopříčku (nad 1m), bude pro Vás lepší plazma, pokud ale hledáte televizi s úhlopříčkou od 20" do 40", je vhodnější LCD televize. Výhodou je vyšší rozlišení, delší životnost a možnost LCD využívat i jako monitor. Volba je ale plně na Vás.

Grand finále...

Testovaný produkt obstál v testu velice dobře, podání barev, hodnoty kontrastu a jasu a přijatelná odezva dokazují, že pomalu nastává čas přemýšlet nad výměnou klasické televize za televizi LCD. Vybavení vstupy, možnost montáže na stěnu a velmi dobré ovládání je dalším kladem testovaného produktu.

Pro našince bude poněkud nepříjemná chybějící čeština. V menu OSD by se její absence dala přežít, u teletextu je to větší problém. Jde ale o testovací kus, takže předpokládám, že u běžně prodávaných modelů bude tento nešvar odstraněn.

Testovaný model televize Hitachi 26LD6200 dnes seženete za přibližně  21.000,- Kč bez DPH. Cena tedy není nijak přemrštěná.

Hitachi 26LD6200: LCD televize nebo monitor?
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení produktu děkujeme společnosti Alzasoft a.s.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama