hitachi-26ld6200-lcd-televize-nebo-monitor
Zábava Článek Hitachi 26LD6200: LCD televize nebo monitor?

Hitachi 26LD6200: LCD televize nebo monitor? | Kapitola 2

Petr Válek

Petr Válek

26. 9. 2005 01:00 21

Seznam kapitol

1. LCD televize a PCtuning? 2. Plazma versus LCD 3. Hitachi 26LD6200, popis a parametry 4. Design a provedení
5. OSD menu a dálkové ovládání 6. LCD TV - testy použití 7. Obrazové testy 8. Závěr

Dnes už je evidentní, že budoucí televize a počítačové monitory za pár let splynou do jediného společného standardu - budou používat podobná rozlišení, stejné obrazovky i připojení (DVI nebo HDMI). Jediný rozdíl bude v tom, že monitory zůstanou na stole a televizor bude dále zabírat centrální část obýváku. A i když klasické televizory jsou technologicky "100 let za opicemi", začínají nové LCD TV modely ukazovat svůj potenciál...

Reklama

Zatímco dříve byly "in" prakticky výlučně plazmové televize, dnes se stále více začínají prosazovat LCD televizory. Zatímco původní plazmy jsou čistě televizní záležitostí, technologie LCD přišla z počítačového světa.

Plazmové TV

U plazmových televizorů jsou jednotlivé obrazové body (přesněji jejich RGB elementy; červený, zelený, modrý) tvořené malými komůrkami naplněnými plynem (směs xeonu a neonu). Tyto komůrky jsou uzavřené mezi skleněnými deskami se soustavou elektrod. Řídící obvody obrazovky pomocí napětí na elektrodách vyvolávají v jednotlivých komůrkách ionizaci plynu, to vede k emisi ultrafialového záření, a to se na vrstvě luminoforu proměňuje na světlo jedné ze základních barev (RGB, Red - Green -Blue). Celý princip je výhodný v tom, že jednotlivé buňky plazmové obrazovky mohou být relativně velké - největší plazmové televize mají úhlopříčku 57" (150cm, zkuste pro představu rozpažit ruce).

Jelikož ionizace plynu je spojená s jeho zahříváním, zahřívá se při své činnosti i celá plazmová obrazovka. Většina plazmových obrazovek tedy potřebuje aktivní (větráky) nebo pasivní chlazení (tok vzduchu pomocí "komínového efektu"). Další nevýhodou je poměrně silná skleněná čelní deska, která zčásti zhoršuje optické kvality plazmových obrazovek. Plazmové obrazovky bývají velmi velké - nejmenší se pohybují kolem 32".

Hitachi 26LD6200: LCD televize nebo monitor?
i Zdroj: PCTuning.cz

Přes své obrovské rozměry má velká část plazmových televizí rozlišení pouhých 852x480 obrazových bodů (počet řádků odpovídá NTSC). Tyto modely nejsou schopné bez interpolace zobrazit obraz v rozlišení HDTV (720 / 1080)! Moderní plazmové televizory bývají označované jako HD nebo HD ready.

Výhodou plazmy je zase rychlost (prakticky nulové zpoždění) a vysoký kontrast obrazu.

LCD TV

Technologii LCD už asi z naších stránek dobře znáte - tekuté krystaly ovládané elektrickým polem působí na procházející světlo (v zadní části LCD televizí jsou vždy výbojky) jako "světelné ventily". I zde se počítá s barvami RGB na jeden obrazový bod.

Zatímco dříve trpěla technologie LCD velkým zpožděním a svítícími vadnými pixely, poslední generace LCD displejů S-IPS, PVA a MVA dokazují, že nové obrazovky jsou opravdu jiná káva. 12 a 8ms displeje dnes nejsou výjimkou, jas, kontrast i podání barev dnes dokážou zviklat i nejednoho příznivce plazmových televizí.

Tabulka

Technologie LCD a plazma mají své klady a zápory - pojďme si je tedy shrnout v tabulce:

parametrplazma TVLCD TVvítěz
úhlopříčkaod 32 do 57"od 13 do 45"záleží na
požadavcích
rozlišenínízkévysokéLCD TV
úhly pohledukolem 170°do 170°plazma TV
jaszáleží na typuzáleží na typuzáleží na typu
kontrastzáleží na typuzáleží na typuzáleží na typu
doba odezvytéměř bez
problémů
s menšími
problémy
plazma TV
vadné pixelymůže trpět "vypálením"
statického obrazu,
zlepšeno technologií
možné problémy,
minimalizovány
zdokonalením technologie
plazma TV s
"pixel orbitror"
životnost30.000 - 40.000 h40.000 - 50.000 h,
možnost výměny lamp
LCD TV
váhavelká váhanižší váhaLCD TV
přepravavětší hmotnost,
náchylnost k poškození
málo problematická
nízká váha
LCD TV
instalace
na stěnu
vyžaduje robustní
ukotvení
jednoduchá instalaceLCD TV
tloušťkamírně většímírně menšíLCD TV
cenamírně většímírně vyššízávisí na
úhlopříčce

Nyní si rozebereme jednotlivé parametry pěkně po pořádku. Začneme přirozeně úhlopříčkou. V té mají obecně navrch plazmové televizory (typická úhlopříčka je 42"), ne vždy je ale požadavkem velká úhlopříčka - v této situaci pak mají zase navrch LCD TV (běžně úhlopříčky 20" až 37"). Je zajímavé sledovat, že ceny a rozměry větších LCD televizorů se téměř stýkají s cenou a rozměry plazmových televizorů.

Úhly pohledu vycházejí částečně lépe pro plazmové televize, kdo považuje tento parametr za zásadní (np. často se dívá na obraz z boku), ať raději volí plazmovou TV.

I když plazmové televize často uvádí kontrast 3000:1 i vyšší, neberte tento údaj vážně - vychází z jiného principu tvoření obrazu (body plazmové obrazovky jsou ve zhasnutém stavu absolutně tmavé) a tento údaj nelze s obrazovkami LCD (hodnoty kontrastu 500:1) přímo srovnávat.

Jas a kontrast - ve skutečnosti platí, že plazmové televize jsou lepší tehdy, je-li okolí zcela zatemněné (sledování filmu v noci), zatímco moderní LCD obrazovky často zvládají lépe situace, kde je přítomné okolní světlo.

Doba odezvy vyznívá hůře pro LCD televizory, je však třeba si uvědomit, že u běžného sledování televize je tento jev poněkud potlačen díky nízké frekvencí televizního vysílání.

Vadné pixely jsou také špatnou vlastností u televizí LCD, díky zdokonalení výrobního procesu se však tento nedostatek stále více smazává. U plazma televizí je zase problém někde jinde, může se stát, že sledováním Vašeho oblíbeného pořadu se logo programu "vypálí" do obrazovky a bude stále viditelné. Tento nešvar řeší technologie "mírného pohybování pixelů" (pixel orbitor), která by měla být obsažena u nově dodávaných plazma televizí.

Životnost plazma obrazovek je obecně o něco menší než u konkurenčního LCD, navíc je možné u LCD televizí vyměnit lampy, které časem také ztrácejí své parametry. S delší dobou provozu se zhoršují parametry rychleji plazma obrazovkám.

Váha jednoznačně lépe vyznívá pro panely LCD. S tím jde ruku v ruce problematičtější přeprava a také montáž plazmových TV. Rozměry jako je tloušťka také vychází lépe pro LCD.

Shrnutí

Jak to tedy je ve skutečnosti? Které obrazovce dát přednost? Doporučuji se řídit následujícími pokyny.

  • Nikdy se neřiďte pouze papírovými údaji, často jsou (diplomaticky řečeno) nepřesné,
  • přístroj si vyzkoušejte nebo dejte na důvěryhodné doporučení / test,
  • hodnoty jasu a kontrastu u plazmových televizí a LCD nejsou přímo srovnatelné,
    může se stát, že při přímém srovnání budete mít zcela jiný dojem,
  • plazmové TV jsou větší a dražší, mívají však nižší rozlišení (pozor na modely 852x480),
  • moderní TV by měla mít vstup DVI nebo HDMI.

Plazmové televize vypadají na první pohled v mnoha ohledech lépe. Na druhou stranu, při přímém srovnání s poslední generací LCD TV, stále častěji padá volba na LCD. Většina diváků hodnotí obraz i na menším LCD televizoru jako ostřejší a přesnější - i když je to především tím, že HD plazmy (s vysokým rozlišením) jsou zatím spíše výjimkou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama