hitachi-26ld6200-lcd-televize-nebo-monitor
Zábava Článek Hitachi 26LD6200: LCD televize nebo monitor?

Hitachi 26LD6200: LCD televize nebo monitor? | Kapitola 6

Petr Válek

Petr Válek

26. 9. 2005 01:00 21

Seznam kapitol

1. LCD televize a PCtuning? 2. Plazma versus LCD 3. Hitachi 26LD6200, popis a parametry 4. Design a provedení
5. OSD menu a dálkové ovládání 6. LCD TV - testy použití 7. Obrazové testy 8. Závěr

Dnes už je evidentní, že budoucí televize a počítačové monitory za pár let splynou do jediného společného standardu - budou používat podobná rozlišení, stejné obrazovky i připojení (DVI nebo HDMI). Jediný rozdíl bude v tom, že monitory zůstanou na stole a televizor bude dále zabírat centrální část obýváku. A i když klasické televizory jsou technologicky "100 let za opicemi", začínají nové LCD TV modely ukazovat svůj potenciál...

Reklama

Určitě Vás budou zajímat dojmy, které jsem na týden zažil při přechodu ze špičkové klasické 100Hz 29" televize Thomson 29 DC 850 s technologii Hi-Pix a s obvodem Digital Vision Mastering na testovanou 26 palcovou širokoúhlou LCD TV.

Šíře obou obrazovek je stejná, Thomson s poměrem obrazu 4:3 je jen o pár centimetrů vyšší. O vnějších rozměrech se nebudeme bavit, klasická televize je cvalík, zatímco LCD je štíhlý panel...

LCD v obýváku...

I když jsem předpokládal, že klasická televize si ve slunečním světlem osvětleném obýváku povede lépe, dopadlo to přesně naopak - na celé čáře vyhrál matný povrch LCD panelu. Zatímco v televizi (a platí to pro část plazmových televizí) vždy vidím část vybavení obýváku (což snižuje využitelný kontrast v osvětlených místnostech), LCD se nad takové věci doslova povznáší.

Mile mě překvapilo plné a neutrální podání barev, a zejména dobře odstupňované podání tmavých tónů (díky tomu je ale zřetelněji vidět nekvalitní signál, který se u klasických TV skrývá pod pláštíkem tmy a šera).

Rozlišení, detaily

Přesto že klasický televizor byl vybaven technologií Hi-Pix (tedy vyšším rozlišením) obsahoval obraz na LCD mnohem více detailů. Při přímém srovnání vypadal obraz na klasickém televizoru (a k tomu poznání stačil i obyčejný TV obraz) jako mírně "máznutý". Elektronika LCD spolu s vyšším rozlišením i z nekvalitního signálu "mačkala" první-poslední. Ve výsledku poskytoval obraz LCD, přesto že obrazovka byla mírně menší, více detailů (to platí i při srovnáni s běžnými plazmovými televizory - LCD nabízí vyšší rozlišení a ve finále více detailů).

A co barevné artefakty?

Měl jsem obavy z toho, že obraz LCD bude trpět barevnými artefakty známými z první generace LCD panelů (neklidné barvy, barevné fleky čtverečky - dřívější LCD byly totiž optimalizované na statický počítačový obraz). Je však vidět, že technologie postoupila dopředu - a taky to, že LCD televize dnes není už není to, čím je počítačový panel. Na TV obraz je dnes u moderních LCD televizorů (to platí pro poslední generaci přístrojů) aplikována celá řada optimalizací a digitálních filtrů.

LCD panel jsem testoval na sportovních přenosech (fotbal, tenis a formule jedna) a nenarazil jsem na žádná nepříjemná překvapení. I tady však platí železná zásada moderních TV: kvalitní přístroj vyžaduje (nezávisle na použitých špičkových technologiích) kvalitní signál.

Pozorovací úhly

Zatímco dosud plochá LCD televize excelovala, v tomto ohledu pak ukazuje jisté nedostatky. Pokud se na LCD panel a klasickou televizi díváte z boku, zjistíte, že obraz LCD rychleji ztrácí kontrast a sytost barev. Není to tak kritické jako u minulé generace LCD nebo v případě projekčních TV, přesto je rozdíl (při srovnání s klasickou obrazovkou) zřetelný.

Hitachi 26LD6200: LCD televize nebo monitor?
i Zdroj: PCTuning.cz

Doba odezvy

Pokud bych tvrdil, že technologie LCD nemá problémy s dobou odezvy, lhal bych. Jistá nepatrná setrvačnost LCD buněk tady je a vždy také bude. Úkolem konstruktérů je, aby tento problém snížili na minimum. Zatímco dříve byla doba odezvy LCD panelů značná (více než 30ms), dnes se pohybujeme kolem 16-8ms. Většina nemá s takovou reakční dobou žádné problémy, najdou se i takoví jedinci, kteří i tyto, jinak velmi nízké hodnoty, považují za rušivé (stejně jako někteří slyší vysokofrekvenční pískání zdrojů).

LCD v praxi - sledování televize

Jak jsem už zmínil výše, analogový signál nečinil testované televizi překvapivě téměř žádné problémy. Pokud je signál prostý nadměrného šumu, dokáže z něho elektronika vytěžit nečekané množství detailů (stačí se podívat například na kresbu loga ČT1 nebo Primy).

Je ale evidentní, že klasický signál je pro tuto televizi jakýmsi "nouzovým režimem" - své přednosti rozvine až když se připojí opravdu kvalitní signál (je to jako se sporťákem vyjet z města na závodní okruh).

Druhý stupeň - DVD a DivX

Hitachi 26LD6200: LCD televize nebo monitor?
i Zdroj: PCTuning.cz


DivX a kostka, žádný problém

Pokud se budete dívat na kvalitní filmy DVD, ukáže se Vám LCD televize v tom pravém světle. Vynikající barvy spolu s krystalickou čistotou dokazují že i na poměrně malé úhlopříčce se může odehrávat VELKÝ BIJÁK. Prostě něco pro ty, kteří si rádi vychutnají precizní obraz.

U filmů DivX je to opět velice podobné jako s televizním signálem. Pokud je komprese obrazu kvalitní, výsledek bude také velmi dobrý.

U DivX se nabízí srovnání LCD TV a "počítačovým" LCD panelem. Je jasné, že evidentní výhodou LCD televize je větší úhlopříčka, na obraz se tedy můžeme dívat z větší vzdálenosti. Mile mě ale překvapilo méně strmé nastavení křivky gamma (podání stupnice světla - stíny) u LCD televize - při standardním nastavení byl obraz na LCD monitoru příliš tmavý, zatímco na LCD TV byl "tak akorát".

Jiná káva: HDTV!

Nejlepší výsledky dosáhla testovaná televize při reprodukci digitálních klipů HDTV v rozlišení 720p (1280x720 pixelů). Všichni kteří viděli obraz který připomínal "oživlou" fotografií ve vysokém rozlišení (ať se jednalo o amazonsky prales nebo korálový útes), byli celkovým dojmem doslova uneseni.

LCD TV a počítač

Při testování na počítači jsem nejprve připojil Hitachi 26LD6200 pomocí VGA kabelu. Nebyl jsem však schopný nastavit rozlišení 1280x768, a ostatní rozlišení televize interpolovala. Proto jsem použil kabel DVI a veškeré problémy zmizely. Rozlišení bylo možné nastavit v rozsahu 800 x 600, 1024 x 768 až po nativní 1280 x 768.

Pokud byste chtěli televizi využívat jako monitor, je nutné stáhnout jas a kontrast na velmi nízké hodnoty (jinak si budete připadat jako svářeč, který zapomněl kuklu) - jak jsem zmínil, obraz je optimalizovaný pro filmy a video. Pro běžnou práci je úhlopříčka 26" moc velká, ikony a písmo Vám bude připadat obrovské.

Zajímala nás doba odezvy - výrobce uvádí 16 ms, avšak podle našeho názoru se blíží spíše 20ms. Jedná se však o televizi a tak skrolování textu necháme být a zkusíme hry.

Hry

Reprodukce barev, přesnost a ostrost obrazu je i zde vynikající, horší je opět s odezvou (response time). V nejrychlejších akčních hrách jako je UT2004 nebo Counter Strike je pomalejší odezva docela znát, zmíněných 16ms je spíše zbožným přáním výrobce. U ostatních her není s Hitachi 26LD6200 žádný problém, chová jako mírně nadprůměrný LCD panel.

Shrnutí

Pokud bych měl shrnout subjektivní testy, musím konstatovat, že to k čemu je tato televize určená, tedy ke sledování videa a televize, plní více než dobře. Podání barev, ostrost, vynikající výsledky při přehrávání DVD a HDTV spolu s adekvátní dobou odezvy činí tuto televizi velmi dobrým doplňkem domácnosti.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama