htc-tytn-ii-alternativni-budoucnost-k-iphone
Zábava Článek HTC TyTN II - alternativní budoucnost (k iPhone)

HTC TyTN II - alternativní budoucnost (k iPhone) | Kapitola 4

Zdeněk Šarman

Zdeněk Šarman

29. 11. 2007 01:00 25

Seznam kapitol

1. HTC = High Tech Computer 2. Balení a příslušenství 3. Konfigurace 4. Design 5. Software a synchronizace 6. Telefonní služby, fotoaparát, GPS a závěr

PDA, mobilní telefon s podporou UMTS, GPS navigace, Wi-Fi, QWERTY klávesnice – to vše v sobě kombinuje zařízení s plným názvem HTC TyTN II P4550, známé také pod kódovým označením Kaiser. Jak si povede v dnešní recenzi?

Reklama

Celkový vzhled

Jak již bylo řečeno výše, díky svým rozměrům se TyTN II nijak nevymyká dnešním standardům přístrojů podobného ražení a dobře sedí v ruce. Díky dodávanému ochrannému pouzdru s klipsnou je možno jej nosit také na opasku.

HTC TyTN II - alternativní budoucnost (k iPhone)
i Zdroj: PCTuning.cz


TyTN II v pouzdře

Samotné tělo přístroje je kombinací černého matného plastu, který je použit na zadní straně přístroje a po jeho bocích. Přední stranu potom kromě kovového rámečku kolem displeje tvoří také černý lesklý plast. I když kombinace tmavých matných a lesklých plastů působí elegantně, je třeba počítat s tím, že na povrchu přístroje zůstávají viditelné otisky prstů a častějšímu leštění se tak nevyhnete.

HTC TyTN II - alternativní budoucnost (k iPhone)
i Zdroj: PCTuning.cz

Pochvalu si zaslouží kovový mechanizmus, pomocí kterého lze vysouvat hardwarovou klávesnici a naklápět samotný displej. Jeho odolnost ukáže spíše čas, než týdenní intenzivní používání, kterým přístroj prošel. I tak ale jednotlivé části konstrukce působí velice robustně.

Výrobce také maximálně usnadnil přístup k SIM kartě, jejíž slot umístil na zadní stranu displeje.

HTC TyTN II - alternativní budoucnost (k iPhone)
i Zdroj: PCTuning.cz


Kovová konstrukce

Přední strana

Dominantou přední strany je samozřejmě displej, který byl popsán výše. Kromě něj samotného je na horní straně nad displejem, reproduktor užívaný při telefonních hovorech. Ve štěrbině reproduktoru jsou šikovně schovány stavové diody, které informují majitele o stavu přístroje.

HTC TyTN II - alternativní budoucnost (k iPhone)
i Zdroj: PCTuning.cz

Levá informuje pomocí zelené a oranžové barvy o stavu GSM modulu. Pokud nabití přístroje klesne pod 5%, dioda bliká červeně. Pravá dioda potom informuje pomocí zelené a modré barvy o stavu Bluetooth a Wi-Fi a pomocí oranžové barvy o aktivitě GPS.

Kromě štěrbiny reproduktoru obsahuje levá horní strana i čočku kamery, která slouží k videohovorům a na pravé straně samozřejmě nechybí logo výrobce.

HTC TyTN II - alternativní budoucnost (k iPhone)
i Zdroj: PCTuning.cz

Pod displejem se nachází ovládací tlačítka pro rychlý přístup k funkcím telefonu (zelené tlačítko pro příjem hovoru a červené pro jeho ukončení nebo odmítnutí). Další dvě tlačítka se stejným designem slouží k přístupu do nabídky Start a pro funkci OK.

Kromě ovládacích tlačítek slouží k obsluze přístroje i čtyřsměrný ovládací kříž s potvrzovacím tlačítkem uprostřed. Po stranách směrového kříže si umístil výrobce ještě další čtyři tlačítka, z nichž dvě softwarová plní funkci zobrazenou aktuálně na displeji a další dvě slouží k rychlému spouštění Internet Exploreru a Pošty. Funkci posledních dvou jmenovaných tlačítek a tlačítek pro nabídku Start a funkci OK lze samozřejmě změnit.

HTC TyTN II - alternativní budoucnost (k iPhone)
i Zdroj: PCTuning.cz

Zadní strana

Zadní stranu tvoří kryt baterie, který v sobě skrývá pouze minimum prvků. Jedná se o gumovou krytku konektoru pro externí anténu k GPS modulu, čočku fotoaparátu a systémový reproduktor, který současně slouží i jako reproduktor v případě hlasitého odposlechu.

Boční strany

Na levém boku jsou pouze dvě tlačítka, první pro aktivaci hlasového vytáčení (delší stisk vyvolá záznam zvuku) a druhé plní stejnou funkci jako tlačítko OK na přední straně přístroje. Funkci prvního, tedy, hlasového vytáčení lze libovolně změnit. Mezi oběma tlačítky je umístěno ovládací kolečko, jehož stisk slouží k potvrzení vybrané volby.

Na pravém boku si našla své místo pouze tlačítka pro ovládání fotoaparátu a zapínání přístroje, popř. jeho displeje. Spodní část pravého boku si výrobce vybral pro umístění stylusu.

Spodní strana

Celkem šikovně vymyslel výrobce umístění slotu pro microSD karty, který je na spodní straně přístroje a je schován pod gumovou krytkou. Není tak třeba přístroj při výměně karty vypínat a rozdělávat, jako je tomu u jiných modelů.

Kromě slotu na microSD karty obsahuje spodní strana extUSB konektor pro připojení headsetu, synchronizačního kabelu, nebo nabíječky. Vedle něj je už potom pouze zapuštěné tlačítko pro RESET přístroje a mikrofon.

Klávesnice

Velikou výhodou přístroje a také jeden z důvodů, který hovoří pro koupi TyTNa II, je samozřejmě plnohodnotná hardwarová QWERTY klávesnice. Samotný vysouvací mechanizmus klávesnice již byl popsán výše. Na klávesnici stačí jemně zatlačit a ta se vysune do své maximální polohy. Poté je možno také naklápět displej přístroje.

Klávesnice samotná je tvořena celkem 39 tlačítky a 2 softwarovými, která plní funkci aktuálně zobrazenou na displeji.

Vlevo nad klávesnicí jsou dvě oranžově podsvícené diody, které signalizují zapnutí/vypnutí klávesy "Caps Lock"/"Shift" a klávesy "Function". Ta slouží k psaní sekundárních znaků a čísel, které jsou na klávesnici uvedeny modře. Klávesnice podporuje i českou diakritiku, jen její psaní je obtížnější a uživatel si musí zvyknout na postup, kdy je třeba nejprve napsat písmeno a poté pomocí klávesy "Function" v kombinaci s klávesou "Space" vybrat požadované znaménko.

Klávesnice je podsvícena a je vybavena senzorem reagujícím na světlo. Díky němu je zabráněno zbytečnému vybíjení baterie při vysunutí klávesnice přes den. Psaní na klávesnici chce trošku cviku a zejména zvyku na rozložení kláves. Přibližně po dvou dnech používání se na klávesnici cítíte jako doma. Samotné psaní je nejjednodušší oběma palci, ale pokud přístroj leží na podložce, dají se použít i ukazováčky.

Hardwarová klávesnice je přínosem zejména pro ty, kteří jsou v pohybu a přitom chtějí využívat funkcí PDA. Kdo často cestuje a přitom se snaží trefit stylusem do miniaturního tlačítka na displeji mi dá jistě zapravdu. Klávesnice má příjemný zdvih a citlivost, která není ani příliš malá ani velká. Uživatel tak nemusí mít strach, že by kontroloval, zda určité stisknuté písmenko na displeji opravdu nechybí a stejně tak například na úřadech nebude rušit hlasitým cvakáním.

I když jsou klávesy samotné příjemně veliké, může být pro někoho problémem zejména dostupnost dvou softwarových tlačítek pod displejem. Tento problém se ale vyskytuje pouze při naklonění displeje, kdy se obě tlačítka částečně schovají pod něj. Zejména uživatelé s většími palci naklopení displeje a současné mačkáni tlačítek nebudou moci využít.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama