Inspirující setkání s Romanem Kiššem, tvůrcem PMD 85
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Inspirující setkání s Romanem Kiššem, tvůrcem PMD 85

Inspirující setkání s Romanem Kiššem, tvůrcem PMD 85 | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

12. 4. 2013 03:00 23

Seznam kapitol

1. Roman Kišš 2. Nemusíš to vědět 3. Vznik PMI 80 4. Když není HW 5. Peníze nejsou cíl
6. Vývoj PMD 85 7. Nová řešení 8. Zlom po revoluci 9. Na vrcholu

V následujícím článku, který se zcela vymyká zavedeným zvykům PCTuningu, najdete zajímavý mix životních zkušeností Romana Kišše. Tento vývojář působí v IT přes 40 let, je desetinásobným držitelem ocenění MS Most Valuable Professional a stále má přehled o aktuálních technologiích. Jak vést úspěšně projekty a udržet se na vrcholu?

Reklama

Improvizace při vývoji byla nutností, sehnat díly vyžadovalo zázraky, často překecával kolegy, ať mu ulijí nějaké díly bokem, neoficiálně. „PMI 80 bolo pozlepované z toho, čo šlo vytahat z kalkulačky.“ Nebyly nejenom díly, i jednoduché úkony se dělaly neuvěřitelně krkolomně. Tak například zpočátku neměli ani prostředek pro mazání pamětí EPROM, takže chodil za závodním doktorem a mazali je rentgenem!

Inspirující setkání s Romanem Kiššem, tvůrcem PMD 85
i Zdroj: PCTuning.cz

Klávesnice a displej PMI 80 byly z kalkulačky, konkrétně z první československé kalkulačky. Požádal tehdy kolegu o jeden z prototypů kalkulačky a rozstříhal mu ji! Nicméně bylo nutné i zde použít inovativní postupy: PMI 80 současně zobrazoval obsah na displeji a přitom skenoval klávesnici, což technologický trik. Navíc paměti EPROM, které měl k dispozici, neměly standardní vlastnosti: Místo +12, +5, -5V fungovaly na +12, +5, -3V, což musel vyřešit úpravou desky. Také podpora pro magnetofon byla udělaná velmi jednoduše. U PMI 80 a později i PMD 85 šlo o nutnost eliminovat nedostatek dílů: „Nebyl hardware, bylo nutné to nahradit firmware.“

Celé PMI 80 bylo navrženo během jednoho týdne mezi svátky a bylo navržené jako stavebnice, na které mohl každý dělat vlastní experimenty. Na dolní části desky PMI je volné místo, to bylo určeno k tomu, aby si tam zájemce doletoval vlastní vstupy a výstupy. Velké množství PMI 80 bylo použito k řízení strojů, ačkoliv k tomu systém nebyl původně navržen. Nedávno se na Aukru objevil jeden takový stroj, jehož srdce představovalo PMI 80 a bylo doplněno velkou baterií vstupů a výstupů.

Inspirující setkání s Romanem Kiššem, tvůrcem PMD 85
i Zdroj: PCTuning.cz

Prvních asi 100 kusů PMI 80 vzniklo jako knížka, šlo ho zavřít a dát do knihovny, teprve později dostaly plastový kufřík žlutý a modrý. (Pokud o nějakém takovém „knižním“ PMI 80 víte, dejte mi vědět!

PMI 80 je nicméně povedený stroj, po otevření kufříku ho vidíte celý a snadno pochopíte, z čeho se počítač skládá. Bouchat do něj kód je sice složité, ale takové už jednodeskové počítače v té době byly. Rozhodně je to ale velice didaktický kousek, který ukazuje, že struktura počítače není až tak složitá a záhadná, jak by se zpočátku mohlo zdát.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama