Inspirující setkání s Romanem Kiššem, tvůrcem PMD 85
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Inspirující setkání s Romanem Kiššem, tvůrcem PMD 85

Inspirující setkání s Romanem Kiššem, tvůrcem PMD 85 | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

12. 4. 2013 03:00 23

Seznam kapitol

1. Roman Kišš 2. Nemusíš to vědět 3. Vznik PMI 80 4. Když není HW 5. Peníze nejsou cíl
6. Vývoj PMD 85 7. Nová řešení 8. Zlom po revoluci 9. Na vrcholu

V následujícím článku, který se zcela vymyká zavedeným zvykům PCTuningu, najdete zajímavý mix životních zkušeností Romana Kišše. Tento vývojář působí v IT přes 40 let, je desetinásobným držitelem ocenění MS Most Valuable Professional a stále má přehled o aktuálních technologiích. Jak vést úspěšně projekty a udržet se na vrcholu?

Reklama

Výrobou počítače to ale nekončilo. Aby podpořili rozvoj počítačových technologií, udělali školení stavby PMI 80, kde se ho zájemci učili sami sestavit. V Tesle zřídili první školící středisko, kde školili 20 lidí během pěti dní. Pod odborným vedením si zájemci během pěti dní z dílů sestavili, spájeli a oživili vlastní PMI 80. Byla to de facto výuka mikroprocesorové technologie, jejímž cílem nebylo pouhé sestavení jednoho počítače, ale hlavně předání znalostí o oživování a sestavování takových systémů celkově. Byla to pětidenní non stop efektivní výuka, která seznámila zájemce z organizací s mikroprocesorovou technologií. Celý kurz stál 5000 Kčs, což v té době byly 4 měsíční platy! Tento projekt jel zhruba 6 let, každý týden dalších dvacet lidí, kteří potom přenášeli své znalosti do svých domovských organizací.

Inspirující setkání s Romanem Kiššem, tvůrcem PMD 85
i Zdroj: PCTuning.cz

PMI 80 přineslo první úspěchy a první odměny. Jenomže peníze nejsou všechno. „Peníze jsou jenom prostředek k uskutečnění cílů!“ Kišš za svoje peníze kupoval díly pro další projekty po bazarech, protože to bylo často jediné místo, kde se daly díly sehnat. A i s jejich pomocí sestavil podstatně složitější počítač, PMD 85.

Zajímavou otázkou je, proč se PMD 85 jmenuje PMD 85. Podle Kišše je to „Piešťanský Mikropočítač Displejový“ a „85“ je odvozeno z inspirace počítačem Hewlett Packard HP85. „Displejový“ byl proto, že to byl první počítač, který měl výstup na televizi -  připojovali to k sovětské televizi Junosť. Nicméně to neví zcela jistě. „Jméno PMD si vymyslel ředitel, já dělal jenom ten zbytek!“ Podotkněme, že ředitel Tesly se jmenoval Pfliegel, takže to možná pojmenoval i po sobě.

Inspirující setkání s Romanem Kiššem, tvůrcem PMD 85
i Zdroj: PCTuning.cz

Hewlett Packard 85 byl vynikající stroj, se kterým mám dost zkušeností, protože jsem se na něm sám učil programovat. Kvalitní, odolný, s integrovanou obrazovkou, tiskárnou a softwarově řízenou mechanikou. Byl to také velmi drahý stroj, který se používal pro řízení průmyslových provozů, pro měření a analýzu dat. Stačilo do něj naládovat desky se správnými interfacy jako třeba HPIB a také vložit ROM moduly s obslužnými programy – a mohli jste si bouchat vlastní programy, které dělaly to, co jste potřebovali. Je to, v mnoha směrech, počítač velmi nepodobný PMD 85. Už jen ta ergonomie: V bocích má u těžiště prolisy, aby se dal dobře chytit a nést. Chcete výpis programu? Stisknete klávesu LIST. Chcete ho na tiskárně? Smáčknete Shift a LIST. Pohodlná mašina, kterou jenom zapnete do zásuvky. Asi jako byste srovnávali Lincoln s Trabantem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama