Intel 335 – exkluzivní test prvního SSD s novými 20nm čipy
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Intel 335 – exkluzivní test prvního SSD s novými 20nm čipy

Intel 335 – exkluzivní test prvního SSD s novými 20nm čipy | Kapitola 14

Tomáš Hort

Tomáš Hort

13. 11. 2012 03:00 45

Seznam kapitol

1. Nejde o výkon, ale o budoucí cenu 2. Specifikace a vlastnosti řadiče SandForce SF-2281 3. Představení Intel SSD 335 4. Update firmware, Intel SSD Toolbox 5. Testovací metodika a sestava 6. Výsledky testů 7. Testy malých souborů I. (nejdůležitější) 8. Testy malých souborů II. (důležité)
9. Sekvenční testy (málo důležité) 10. Počet operací za sekundu (IOPS) 11. Přístupová doba 12. Bodové hodnocení a syntetické testy 13. Praktické testy 14. Životnost 20nm NAND čipů 15. Spotřeba, cena, hodnocení, klady a zápory

Přichází přelom na poli moderních datových úložišť. Na trhu se objevil Intel 335 – první sériový SSD disk s paměťovými NAND flash čipy vyrobenými 20nm technologií. Standardní pokrok ve zmenšení výroby, řekl by si někdo. Omyl! Velká změna pro celý trh – můžeme se těšit na nižší spotřebu a hlavně dostupnější cenu.

Reklama

Zásadním technickým tématem okolo nových 20nm NAND flash čipů je jejich životnost. Už při přechodu z 34nm na 25nm technologii se mluvilo o tom, že starší NAND čipy vydržely až 10 tisíc zápisů a nové 25nm zvládnou jen 3 až 5 tisíc. Řešil se také způsob testování výdrže, který měl Intel i Micron jiný a jeden uváděl 3000 přepisů a druhý 5000, ač se viditelně jednalo o stejné čipy ze stejné výroby.

Tím však netvrdím, že byly a jsou všechny čipy stejné. Rozdíly mezi různými 25nm NAND flash paměťmi by měly být a Kingston je označil i u svých SSD. Starší HyperX SSD osadil lepšími 5K (5 tisíc přepisů), novější HyperX 3K má už dle názvu ty, které vydrží „pouze“ tři tisíce přepisů. U 20nm výrobní technologie už se však od začátku mluvilo o pouhých 1000 až 1500 přepisech. Realita je taková, že Intel na své nové paměti udělil životnost 3000 přepisů. To znamená, že průměrně se každá MLC buňka může přepsat 3000krát než dojde k její degradaci a disfunkčnosti.

Přichází tedy otázka, zda je to opravdu realita a Intel to má vyzkoušeno, nebo zda se jedná o číslo, kterého lze u některých buněk dosáhnout. Jedná se spíše o utišení možných kritických reakcí při uvedení čísla kolem 1500 přepisů (které by však stále nebyly vzhledem k využití oprávněné) nebo se opravdu podařilo zastavit pokles životnosti buněk při použití menšího výrobního procesu? Zjistit to můžeme pouze pokusem.

Intel 335 – exkluzivní test prvního SSD s novými 20nm čipy
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve výpisu SMARTu je u SSD několik hodnot. U SSD Intel je důležitá ta s označením E9, tedy Media Wearout Indicator. Ta má sloužit k informaci o opotřebení SSD vlivem používání, tedy o opotřebení buněk MLC NAND flash čipů. Opět bych připomněl recenzi na serveru Anandtech, kde se při testování podivili nad tím, že není hodnota u nového SSD 100, ale pouze 92. V mém případě byla hodnota 94, což je o dva body lepší, ale stále to není tak, jak by se očekávalo. Čím je to způsobeno je těžké říci. Testoval se snad SSD po výrobě tak, že se hodnota snížila?

Intel 335 – exkluzivní test prvního SSD s novými 20nm čipy
i Zdroj: PCTuning.cz

Po spuštění všech testů a benchmarků se hodnota zapsaných dat pohybovala na 418 GB, zatímco hodnota dat zapsaných přímo do NAND čipů byla pouhých 153 GB. To znamená, že přes řadič sice prošlo celkově na zápis 418 GB, ale díky komprimovatelnosti se zapsalo na SSD reálně jen 153 GB. Pokud bych testoval pouze data nekomprimovatelná, nebyl by mezi oběma hodnotami rozdíl.

Po zapsání reálných 153 GB dat na NAND čipy se MWI snížilo z 94 na 93. To by značilo rychlou degradaci, nicméně musíme počítat s tím, že hodnota 94 už mohla být na svém konci a je proto potřeba zapsat více, abychom vyzkoušeli, v jakém intervalu se MWI snižuje.

Intel 335 – exkluzivní test prvního SSD s novými 20nm čipy
i Zdroj: PCTuning.cz

Nechal jsem tedy proběhnout několik hodin zátěžový zápisový test v programu Anvil Pro, při kterém se reálně zapsalo do buněk 7669 GB, tedy 7,67 TB dat. To už je pěkná zátěž, na kterou se při běžném použití SSD na operační systém a programy nedostaneme ani za dva nebo tři roky. MWI po této náloži kleslo o pouhé dva body na hodnotu 91. Nastaveno přitom bylo, že při zapisování dat musí zůstat na SSD minimálně 12 GB volných, což je nutné pro bezproblémovou zápisových funkcí (wear-leveling).

Pokud tedy zanedbáme drobné niance mezi přepočty a nutným volným místem, mžeme spočítat 7669 (zapsané GB dat) děleno 224 (reálná velikost SSD). Vyjde nám, že se celý SSD přepsal pouze 34krát, pokud zapracoval v pořádku wear-leveling a bylo na buňky zapisováno postupně. Při reálném použití je samozřejmě volného místa pro zápis méně a zápisy na stejnou buňku se proto mohou opakovat častěji, ale i kdyby to bylo 10krát více (tzn. 224 / 10 = volné místo - 22,4GB, takže skoro plný SSD), tak jsme pořád na pouhých 340 zápisech. Zapsat přitom skoro 8 TB dat při běžném použití se může povést za cca 5 let. Můj SSD OCZ Vertex 2 běžící od rána do noci jako systémový SSD má zatím zapsáno přes 3 TB.

Podle mého zjištění proto není potřeba stále přemýšlet nad tím, zda je počet zápisů na jednu buňku malý nebo ne, protože je více než dostatečný na několik desítek let, pokud SSD používáme k tomu, k čemu je určen. Pokud totiž počítáme s velkou zátěží SSD, jsou tu enterprise modely se SLC NAND flash čipy, které v běžném prodeji nenajdeme, a které jsou určeny právě pro zápisy TB dat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama