Intel Core i7-980X - Šest jader pro extrémní nasazení
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel Core i7-980X - Šest jader pro extrémní nasazení

Intel Core i7-980X - Šest jader pro extrémní nasazení | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

11. 3. 2010 03:00 63

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Intel Core i7-980X 3. Testovací systém 4. Přetaktování a teploty 5. Syntetické testy - Paměti
6. Syntetické testy - Benchmarky 7. Praktické testy 8. 64-bitové testy a spotřeba 9. Shrnutí výkonu 10. Zhodnocení a závěr ...

První zmínky o mnoho-jádrovém procesoru s jádrem Gulftown jsme zaznamenali už v roce 2006. První konkrétní informace o šesti-jádrovém CPU pak přišly loni na jaře. Po roce čekání je Intel u cíle, právě dnes uvádí na trh vskutku monstrózní procesor. Ten nabízí šest jader, funkci Hyper-Threading a 12MB L3 cache.

Reklama

V této kapitole se podíváme na tabulkové shrnutí testů, srovnání ceny k výkonu jsem tentokráte vypustil. Pokud byste si chtěli udělat obrázek, podívejte se do tohoto grafu, ceny a výkon budou podobné a úsudek si udělejte sami. Pokud jste si pozorně prohlédli grafy, jistě již tušíte jak to dopadlo. Pro přehlednější ilustraci výkonu všech procesorů je zde tato kapitola.

Intel Core i7-980X - Šest jader pro extrémní nasazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Hodnota 100 procent je stanovena pro nejvýkonnější procesor rodiny Core i7-980X. Naše zastaralá metodika zahrnuje pouze třetinu testů v multi-thread aplikacích, kde se počet jader ukáže jako výhoda. Také právě proto hodláme již brzy celé portfolio testů vyměnit, a více se zaměřit na multi-thread aplikace. Díky výše napsanému, je Core i7-980X výkonnější pouze o 11 procent než Core i7-975. Teoretického navýšení o 50 procent, díky stejnému poměru nárůstu jader se tedy nemůže projevit na plno. I tak jde o nárůst zajímavý a nikoliv nezanedbatelný. Než se podíváme na konkrétní aplikace a jejich nárůst výkonu, srovnejme ještě nejvýkonnější Phenom II X4 965 (i dosud neuvedený P II X4 975) s frekvencí 3,4 GHz nebo 3,6 GHz. Výkonová ztráta na Core i7-980X je 30 procent, při rozdílu cen 15 000 Kč (Phenom II stojí 4500 Kč) to ale není tak špatné.

Intel Core i7-980X - Šest jader pro extrémní nasazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Podívejme se nyní na srovnání v aplikacích, kde je možné využít víc než běžná čtyři jádra CPU. Tam další dvě fyzická jádra procesoru Core i7-980X škálují solidně od 20-35 procent. Výkon v multi-thread aplikacích tedy škáluje téměř stoprocentně s nárůstem počtu jader. Závěr z toho je zřejmý, pokud potřebujete procesor na práci, a dokážete využít potenciál šesti jader s Hyper-Threading, jako například v profi grafice, videu a dalších, můžete s novým procesorem Core i7-980X počítat zhruba s nárůstem výkonnosti o 30 procent. Tato skutečnost mi dává se zamyslet nad výkonem šestijádrových Phenomů II X6, jež díky dalším dvěma jádrům nemohou počítat s nějakým razantním výkonovým posunem (max 30 procent v multi-thread aplikacích). Jsem zvědav, jak souboj šestijader nakonec dopadne.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama